Lijst geitenrassen    Lijst schapenrassen   Geiten/Schapen in 't wild  Nieuwigheden op de site    Home-page 

Britse Alpine

In 1943 schreef H.E. Jeffrey over de British Alpine in “the British Goat Society Year’s Book” dat van de erkende geitenrassen in Engeland de British Alpine de meeste redenen had om een Engels product te zijn, omdat ze gekweekt was uit het minst ingevoerde ras van een gelijkaardig type.  

Hoewel het ras dus pas erkend werd in het Verenigd Koninkrijk in het begin van de twintigste eeuw, heeft het een gevarieerde maar meestal ongekende genetische oorsprong. De stammoeder van de British Alpine was Sedgmere Faith, die in 1903 geïmporteerd werd uit de zoo van Parijs. Sedgmere Faith met een wit front op het voorhoofd, maar verder gekenmerkt door de Zwitserse aftekening was de eerste geit die een “gallon” (vier en een halve liter) melk gaf in 24 uur. Het was in dat jaar dat Zwitserse Alpine geiten van verschillende aard, eerst Sandgau (Elzas) en dan Bunder-Strahlenziege uit Zwitserland werden geïmporteerd om de melkgift van de inlandse geiten te verbeteren.

De British Alpine heeft een blinkende, zwarte vacht met typisch kenmerkende Zwitserse markeringen op het hoofd, de benen en de staart.Ze ogen mooi en hebben een onvervalst en opvallend gelaatsprofiel, met of zonder belletjes. Het lichaam is lang en rank. De oren zijn groter en minder rechtop dan bij andere rassen. De vacht is kort, zonder krullen en voelt fijn aan. De  vacht van de bok mag iets langer zijn, voornamelijk in het aangezicht, de schouders en de achterbenen. Verschillende kleurnuances, zelfs op hetzelfde dier, worden waargenomen met sterke markeringen in alle tonen van zwart- grijs, kastanjebruin, reebruin en zelfs ‘purper-bruin’.  De gemiddelde hoogte van de wijfjes is 83 cm, de bokken halen 95 cm. De Alpine is qua bouw gelijk aan de Saanen en aan de Toggenburg qua aftekening. Ze zijn zeer zelfstandig en blijven meestal samen in de eigen groep. Het zijn goede grazers.

Dit ras gedijt best bij gematigde temperaturen maar presteert zwak in vochtige gebieden. De Alpine heeft een goede melkproductiegift met een gemiddelde aan  4,12 % vetgehalte en 2,97 % eiwit.

De Britse Alpine is een geit voor specialisten. Het is soms moeilijk om op juiste kleur en tekening te fokken. Het is een heel apart een aantrekkelijk dier, het deskundig resultaat van generaties van kruisingen voor een betere melkproductie. 

Meer info vind je op http://minister.agric.nsw.gov.au/reader/2814 en op http://www.britishalpines.co.uk/    

(Met dank aan Werner Godfroid – VHGS 07/2003)

   Geiten- en schapenrassen                                                                                Geitenrassen