Informatie van en voor de leden     Geiten- en Schapenrassen   Nieuwigheden op de site    Home-page 

Daguitstap van de VHGS van 3 juni 2000    

Dit jaar werd er door onze vereniging 
een daguitstap georganiseerd met 2 bestemmingen; 's morgens werd een bezoek aan de 'Dag van het Schaap en de Geit' te Utrecht voorzien, in de namiddag stond een bedrijfsbezoek aan het geitenbedrijf 'Apolonia Zuivel' van de Familie De Gouw in Vlimmen (Nl) op 
het programma.
In Gent stapten een 10-tal personen op 
de bus, in Wommelgem werd dit aantal vergroot tot een kleine 50-tal reizigers. 

Na een zeer vlotte reis kwamen we omstreeks 9 u 30 aan bij de Veehallen te Utrecht. Al vlug werd het me duidelijk dat het hier om een groots evenement gaat, zeker en vast de moeite van een bezoek waard. Naast de verschillende rassen geiten (enkel de Hertengeiten ontbreken in Nederland op het appèl) waren er ook een groot aantal schapenrassen tentoongesteld, waaronder enkele zeldzame exemplaren.


De meeste van de aanwezige dieren werden gepresenteerd en gekeurd in diverse ringen. Het was wel jammer dat het 's morgens reeds onmogelijk was om een cataloog te bekomen. Hierdoor was het zeer moeilijk, zoniet onmogelijk om de keuringen goed te volgen. Gezien de hoogstaande kwaliteit van een groot aantal aanwezige dieren werden de ogen meer dan de kost gegeven.


Naast een groot aantal Nederlandse rasverenigingen waren er heel wat standen met info over voeding, verzorging, huisvesting, stalinrichting, weideafrastering, aanhangwagens, melksystemen, diergeneeskunde, boeken enz . . .  Ook waren er verschillende workshops en demonstraties over oa. de bereiding van zuivelproducten en lamsvlees, wolspinnen, verven, weven, breien . . . .

Tevens was er het Nederlands kampioenschap schapen scheren (ze klaren de klus in ongeveer 3 minuten !) en gaf de Australische snelscheerder Rodney Joppich regelmatig demonstraties.

      

Tenslotte was er nog een veilign waar schapen en Border Collies zeer vlot van de hand gingen. Met deze Border Collies werden er uiteraard ook demonstraties gegeven.

Na de middag werd de terugweg aangevangen maar dan wel met een omweg langs 's Hertogenbosch, met als bestemming Vlijmen, waar zoals reeds gezegd een bezoek aan het zuivelbedrijf van de familie De Gouw op het programma stond. Naast melkkoeien worden er voornamelijk melkgeiten gehouden. Momenteel worden er ongeveer 400 geiten tweemaal daags gemolken.

Na de ontvangst, met een kwarkgebakje met aardbeien, werd er een video getoond en was er de mogelijkheid allerhande vragen te stellen. Daarna kon het effectieve bezoek beginnen, al hadden sommige mensen blijkbaar nog meer interesse voor de aanwezige ezeltjes . . . 

Eerst werd het oudste deel van het bedrijf bezocht. Hier worden de melkkoeien gehuisvest en wordt er voor de opfok van de lammetjes gezorgd. Voor de huisvesting van de kleinste lammetjes hebben ze hier een originele oplossing gevonden. Ook de bedrijfsbokken hebben hier een plaatsje gevonden. Op dit bedrijf wordt slechts één ras gehouden, namelijk Saanengeiten.

Een deel van de melk wordt op het bedrijf zelf verwerkt tot kaas (boerengeitenkaas, kaas met kruiden, . . . ) yoghurt, kwark en verse kaas. Een deel hiervan verkopen ze in hun eigen winkeltje, onder andere aan bezoekers van hun eigen camping, of mensen die bij hen een kamertje huren om zo het drukke stadsleven even te kunnen ontvluchten.

Tot slot werd er naar de gloednieuwe stal gereden. Een prachtig ingerichtte stal met oa. een roterende melkstand waarop 56 geiten gelijktijdig gemolken worden.

Iedereen die aanwezig was zal het met mij wel eens zijn dat het een geslaagde uitstap was die zeker en vast voor herhaling vatbaar is. Een aanrader voor iedereen die deze keer niet mee kon !