Lijst geitenrassen    Lijst schapenrassen   Geiten/Schapen in 't wild  Nieuwigheden op de site    Home-page 

Ryeland schaap

Dit hoornloze ras heeft een geblokte bouw met een witte snuit, de rest van de kop en de poten zijn zeer zwaar bewold. Dit knuffelbare uiterlijk en zijn aanhankelijk karakter zorgen ervoor dat hij ook wel de teddybeer onder de schapen genoemd wordt. Het is een heel rustig en verdraagzaam schaap. 

De Ryeland heeft dus voornamelijk goede wol, die in West-Engeland meestal gebruikt wordt voor de productie van lakenstoffen. Door de fijne kwaliteit van de wol wordt ze ook wel ĎGouden Vliesí genoemd, en wordt ze wel eens vergeleken met de spinsels van de zijderups. Dit ras is bijzonder oud, in de 12de eeuw verhandelden monniken in Herefordshire reeds Ryelandwol. Het ras werd naar zeer veel landen geŽxporteerd, onder andere naar AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, ArgentiniŽ, Zuid-Afrika, Japan, Canada, de Verenigde Staten en Rusland. 

Het is een ras dat snel groeit, op vier maanden tijd kunnen de lammeren een gewicht van 40 kg bereiken. Een volwassen ooi weegt ruim 50 kg, een ram ruim 80 kg. De Ryeland kent weinig problemen bij de geboorte, is sterk en past zicht gemakkelijk aan de omstandigheden aan.