Informatie van en voor de leden     Geiten- en Schapenrassen   Nieuwigheden op de site    Home-page 

Internationale dierenhappening en kleindiershow te Hasselt

 

 Op 21, 22 en 23 november 2002 stonden we met onze
 promotiestand op de Internationale Dierenhappening te
 Hasselt. Voor ons was dit de eerste keer, en het was
 dankzij de bestuurders van de LVDAN dat we hier een
 plaatsje konden bemachtigen. Aangezien de LVDAN sinds
 eind 2002 niet meer bestaat stelden zij voor dat wij hun
 plaats in de toekomst zouden gebruiken.

 We hadden al over dit evenement gehoord, en ikzelf was er in
 1999 met mijn gezin reeds naartoe gegaan. Vanzelfsprekend
 waren we ook al op de website van de Dierenhappening gaan
 kijken om toch al wat meer achtergrondinformatie te hebben.
 Hier vonden we alle informatie over de deelnemende
 verenigingen, commerciële bedrijven en sponsors, over de
 openingsuren, de blikvangers en dergelijke meer. Maar wat
 we er als vereniging mochten verwachten dat vind je natuurlijk
 niet op het internet. Daarvoor moesten we er uiteraard maar
 heengaan.

Op donderdagavond werd de stand opgebouwd en het moet gezegd, we kregen een prima plaatsje toegewezen. Niet zo ver van de inkom, en plaats genoeg om onze stand volledig tot zijn recht te laten komen.

               

  
             Frank, Laurent, Roland en Jo

Deze dierenhappening werd reeds voor de 6de maal ingericht. Dit maal vulden meer dan 75 verschillende diersoorten de Hasseltse Grenslandhallen. Een opsomming van alle aanwezige diersoorten maken is bijna onmogelijk, maar ik geef hierna toch een kleine opsomming van de meest voorkomende dieren, zodat de afwezigen zich toch enigszins een idee kunnen vormen : vogels, vissen, bijen, katten, honden, slangen, spinnen, hagedissen, paarden, pony’s, ezels, ratten, geiten, schapen, koeien, lama’s, eenden, ganzen, kippen, fazanten, kalkoenen, duiven, konijnen, cavia’s, fretten, uilen, valken, sperwers, . . . en een groot aantal dieren van de Olmense Zoo.


                                                                                                                                                                                                                          Jo en Peter            

Vrijdag is de traditionele dag van de scholen. Meer dan 4.000 kinderen van lagere scholen uit Limburg, Vlaams-Brabant en de Kempen vonden hun weg naar de Grenslandhallen. Mooi gediciplineerd in rijen van 2 en met begeleiders die blijk gaven van authoriteit, of in een oncontroleerbaar kluwen van schetterende en kwetterende kinderen met juffen die zich wanhopig in ’t haar wreven op zoek naar de reeds vermiste kleuters, passeerden ze voor ons kraampje. ’t Was een lange en vermoeiende dag . . . van 9 uur tot 21 uur . . .

 
         De meeste dames overwonnen, soms na lang aarzelen, hun grootste angst voor spinnen. Voor Lara was dit geen enkel probleem !

Zaterdag en zondag waren de openingsuren minder veeleisend, namelijk van 10 uur tot 18.30 uur. Toen was het ook voor ons mogelijk om eens een kijkje te nemen en de Grenslandhallen grondig te verkennen. Op gebied van geiten en schapen waren er nog 2 andere verenigingen aanwezig; de Limburgse bond van vleesschapenkwekers en de Provinciale vereniging van Geiten en Schapenfokkers. Buiten werden er demonstraties schapendrijven gegeven, met Black Welch Mountain schapen (nvdr de schaapsdrijver werd ook lid van onze vereniging). Verder was het vooral de indrukwekkende stand van de Olmense Zoo die menig bezoeker lokte.


                                                                                   Lara                                                                               Jeroen

Het hele weekend waren er in het circus gratis animaties voorzien, zo was er een optreden van een paardenfluisteraar, een jumping met mini-paardjes, Papa Chico, de Olmense Zoo en Haflingers. De demonstraties die de valkeniers met enkele van hun vogels gaven waren indrukwekkend. In de andere pistes werden de aanwezig honden aan het werk gezet tijdens de Agility wedstrijden, alsook tijdens de demonstraties Doggy Dance. 

Verder moet ik nog even vermelden dat het Domein Bokrijk aanwezig was met een hele mooie stand. Zij hadden een groot aantal dieren meegebracht, waaronder Entre Sambre et Meuse schapen, Ardense Voskop, Hebridean-, Ouessant-, St. Jacob- en Rackaschapen, angorageiten en zelfs dwergzeboe’s. Tijdens het weekend heb ik hier contacten kunnen leggen met de persoon die in Bokrijk verantwoordelijk is voor de dieren. In de hallen zelf was het bijna onmogelijk om goeie foto’s te nemen. Ik ben ondertussen wel reeds op privé-bezoek naar het domein geweest en heb daar ongeveer 230 foto’s van de verschillende schapenrasen kunnen maken. Mijn verzameling wordt hiermee weer een stukje rijker ! Nog vlug vermelden dat er op 24 augustus 2003 in het domein Bokrijk een dierendag georganiseerd wordt.

Op een dergelijk evenement komt jaarlijks veel volk over de vloer (dit jaar was er een recordopkomst van ongeveer 25.000 bezoekers), en het is dus niet verwonderlijk dat er ook enkele bekende vlamingen voor onze stand passeerden : Pat Krimson (ex 2-Fabiola), Anneke Vervoort (ex Milk Inc.), Jos Gheysen, Louis Gonissen. Deze laatste herrinnerde zich nog vrij goed dat hij ooit bij onze voorzitter op bezoek was. Louis was namelijk de rechterhand van Jos Gheysen, en de dierenkenner bij uitstek in het VTM-programma ‘Zondag Josdag’. Ook Margriet Hermans toonde veel interesse voor de mooie foto’s die onze stand in de kijker zetten. Ooit was onze voorzitter bij Margriet te gast in haar programma ‘Beste beesten’.

  
   Louis Gonnissen in gesprek met Jo en Laurent.                                     Frank geeft informatie over de website.

Het was een vermoeiend weekend, maar toch kunnen we heel tevreden terugblikken en de mensen die zich daar lid gemaakt hebben nogmaals welkom heten in onze vereniging.                                                                              Frank DS.

  Naar de Home-page                                                                                                 Naar de activiteitenkalender