Lijst geitenrassen    Lijst schapenrassen   Geiten/Schapen in 't wild  Nieuwigheden op de site    Home-page 

Scottish Blackface              

In de archieven van sommige Schotse kloosters zijn er bewijzen te vinden dat de monikken in de 12de eeuw schapen kweekten die de voorouders zijn van de moderne Scottish Blackface. De monikken gebruikten de wol van deze schapen om hun eigen kleding te maken, maar ze exporteerden ook veel naar Europa. In 1503 stelde James IV een kudde van 5000 dieren samen in en rond de wouden van Ettrick.

             

De Scottish Blackface komt nu het meeste voor in de heuvelachtige gebieden van Groot-BrittanniŽ, in het bijzonder in de Schotse Hooglanden (Pennines, Dartmoor en Noord-Ierland) en behoren tot de groep "Mountain and Hill-breeds" (of Hoogland Schapenrassen).  Ze grazen en overleven er probleemloos in de schrale berglanden op soms zeer onherbergzame plaatsen. In aantallen is dit momenteel het grootste ras in Schotland en Ierland (> 3,5 miljoen dieren). Slechts een gering aantal dieren zijn in andere landen terug te vinden; ze werden onder andere naar ItaliŽ, Amerika en ArgentiniŽ geŽxporteerd. De wolproductie van de Scottish Blackface bedraagt ongeveer 40 % van de totale wolproductie van Schotland en een twaalfde van de productie van het Verenigd Koninkrijk.

           

Het is een middelgroot, zeer sober en gehard ras met stevige botten en een brede zwarte gehoornde kop met witte vlekken. Andere eigenschappen zijn ; goed bespierd, lange romp, breed bekken, bestand tegen een wisselend klimaat, hoge ziekte-resistentie, weinig eisend. Kortom een probleemloos schaap waarvan de lammetjes vrijwel altijd zonder menselijke tussenkomst geboren worden (gemiddeld 1,3 lammetjes per worp). De ooien zijn uitstekende moeders die hun nakomelingen beschermen tegen elke mogelijke dreiging. Zelfs in een strenge  winter zullen de ooien zeer snel hun conditie op peil brengen na het aflammeren.

         

De wol is wit en tamelijk grof. De jaarlijkse wolopbrengst is 3,5 tot 4 kg. en wordt onder andere gebruikt voor de Westminster en Axminster tapijten en als grondstof voor de schotse kilt.

De schofthoogte van de ooi is 65 cm, de ram meet 70 cm. Het gewicht van de ooi is 50-55 kg., de ram weegt 70-80 kg. De Scottish Blackface is een zeer gewaardeerd uitgangsras voor kruisingen, in het midden van de vorige eeuw werd het in Noord-Duitsland in de heideschapen ingekruist.