DAG 4 : LAGO FEDAIA EN SERRAI DI SOTTOGUDA

 

Via de Sella Joch trekken we met de auto richting Canazei en rijden we over de Fedaia Pass.  De Fedaia Pass ligt onder aan de voet van de hoogste berg van de dolomieten, de 3342 meter hoge Marmolada.  De pashoogte is een vier kilometer lange hoogvlakte die voor het grootste deel in beslag wordt genomen door het stuwmeer Lago di Fedaia waarin het smeltwater van de Marmoladagletscher verzameld wordt. Aan de oostzijde van de pashoogte ligt nog een klein natuurlijk meer dat eveneens Lago di Fedaia heet. De Fedaiapas is een belangrijk uitgangspunt voor bergwandelingen naar bijvoorbeeld de Marmoladagletscher en over de Vial del Pian naar de Pordoipas. Op de pas is ook het oorlogsmuseum Museo della Grande Guerra 1914-18 gevestigd dat van eind mei tot eind september geopend is.

We eten onze boterhammen op aan het stuwmeer.  Het is er jammer genoeg bijtend koud ! Wanneer het hier warm is kan je zonder twijfel uren genieten van het heel mooie uitzicht.

Dag04-UitstapFedaia01-LagoFedaia.JPG (119480 bytes)

Daarna rijden we verder naar de Sottoguda kloof.   Onderweg passeren we Malga Ciapela. Dit is een klein wintersportcentrum met een skiverhuur, skischool, souvenirswinkel en enkele hotels. Een bergbaan gaat van hier naar de Marmoladagletscher op 3269 meter hoogte. De Sottoguda kloof is 3 kilometer lang en kan vrij bezocht worden.  Tijdens de ronde van ItaliŽ rijden de renners door deze kloof.   Wij wandelden van het dorpje Sottoguda naar Maga Ciapela (heen & terug).  In de winter kan je hier aan watervalklimmen doen.
In de kloof, die afgesloten is voor gemotoriseerde voertuigen, werden deze zomer een aantal kunstwerken tentoongesteld. Voor diegenen die het niet zien zitten om tevoet de afstand af te leggen kan je ook een toeristentreintje nemen.

Dag04-UitstapFedaia07-SerraiSottoguda.JPG (101697 bytes)