www.VDVcom.be
 

repeater ON0VTI
klik voor meer info

  frank@vdvcom.be

 UHF repeater Tielt

  430.275 Mhz

CTCSS: 79.7Hz

VDV communicatie Hertsberge

Wingensestraat 36  8020 Hertsberge  tel : 050 / 28.00.15   fax : 050 / 28.00.23
Open op woensdag, vrijdag en zaterdag telkens tussen 14 en 18 uur.

[Kenwood] [Procom] [Fritzel] [F9FT / Tonna] [Diamond] [Daiwa] [PMR 446] [Icom] [Yaesu rotors] [Promoties] [Pilot headsets] [Paramotor]
             Tips&Trucs

APRS en het gebruik ervan kunnen heel eenvoudig maar nuttig zijn om de hobby uit te bereiden .

DX

De meeste digipeater-stations zenden als baken hun "best DX ' uit . Dit wil zeggen dat in hun statustekst te zien is welk verste station er rechtstreeks gehoord is . Dit geeft onmiddlijk een idee of er condities zijn op de gebruikte band , en of het dus de moeite is om een DX te wagen .
Kijk gerust eens naar het baken van mijn digipeater-station om een idee te hebben  : ( de DX-staat bovenaan bij Status ) http://www.findu.com/cgi-bin/find.cgi?call=ON1DFH

WX :

Een aantal stations hebben hun APRS gekoppeld aan een weerstation die een regelmatige update weergeeft vande huidige weerssituatie ( meestal meermaals per uur ) . Op die manier kun je heel makkelijk volgen hoe het weer evolueert op korte termijn . . Als voorbeeld de weestations ON4BDW en ON4CJ ( West-Vl )
ON4BDW :   http://www.findu.com/cgi-bin/wxpage.cgi?call=ON4BDW
ON4CJ : http://www.findu.com/cgi-bin/wxpage.cgi?call=ON4CJ

Nota van de webmaster : bovenstaande uitgelegde functies zijn ook bekijkbaar via de WAP- functie van uw GSM , wat dus wilt zeggen dat u vanaf nu overal op de hoogte kunt blijven van de weers- en DX-condities op uw GSM, zelfs zonder tranceiver in de buurt !!

Callsign-extensies :

Je zult al wel opgemerkt hebben dat er een aantal APRS-stations hun callsign gebruiken met een letter er na , zoals ON1DFH-9 , ON4AVM-2 , ...  Deze letter geeft een spciale aanduiding aan de stations . Hierover bestaat niet echt een regel , maar volgens een ondeling akkoord worden de volgende letters gebruikt :

callsign -2 : een stand-alone digipeater of relaisstation die de signalen verder doorstuurt in het netwerk 
                 (meestal ook met een ster als symbool aangeduid ) .
callsign-9 : een mobiel station met GPS uitgerust en die dus overal te volgen is .