www.VDVcom.be
 

repeater ON0VTI
klik voor meer info

  frank@vdvcom.be

 UHF repeater Tielt

  430.275 Mhz

CTCSS: 79.7Hz

VDV communicatie Hertsberge

Wingensestraat 36  8020 Hertsberge  tel : 050 / 28.00.15   fax : 050 / 28.00.23
Open op woensdag, vrijdag en zaterdag telkens tussen 14 en 18 uur.

[Kenwood] [Procom] [Fritzel] [F9FT / Tonna] [Diamond] [Daiwa] [PMR 446] [Icom] [Yaesu rotors] [Promoties] [Pilot headsets] [Paramotor]
                    GPS

Wat is GPS ?

GPS staat voor Global Positioning System , wat wil zeggen dat waar ter wereld je ook staat , je steeds je positie kan bepalen .  Dit gebeurt door middel van sattelietsignalen die afkomstig zijn van 24 sattelieten die om de aarde cirkelen .Het GPS-systeem werd in dienst gesteld voor de Amerikaanse defensie, maar kan sinds enkele jaren door iedereen gebruikt worden . En sindskort hebben ze ook de fout die ze er laten insluipen hadden voor het privegebruik , wat resulteerde in een minder nauwkeurige positiebepaling , eruit gehaald , zodat het systeem nu veel nauwkeuriger door iedereen gebruikt kan worden .

Het GPS-toestel berekent in feite zijn positie door driehoeksmeting en moet daarvoor dus minimum 3 sattelieten kunnen' zien ' om te kunnen weten waar het zich bevindt .  Aangezien er voortdurend minimum 6 sattelieten boven een bepaalde plaats hangen vormt dit dus normaal geen probleem . De signalen kunnen natuurlijk wel gehinderd worden door de omgeving , zoals door hoge gebouwen of door bomen .  De werking en de nauwkeurigheid van de toestellen is in de laatste jaren wel merkelijk verbeterd .

Vergeet niet dat een GPS maar correcte informatie weergeeft ( richting , snelheid , .. ) als je in beweging bent . Er zijn ook al een aantal toestellen (vb Garmin Etrex summit ) die uitgerust zijn met een electronisch kompas .

Die verkregen informatie wordt via een data-signaal ( NMEA-data genoemd , meestal in het NMEA-183 formaat ) doorgegeven aan de zend-ontvanger , zoals vb de TH-D7 .  Die informatie ( richting , snelheid , huidige positie,... ) wordt zo doorgestuurd via packet data en kan op die manier verwerkt worden door de ander stations .

Een GPS is dus wel degelijk nodig om een mobiel station te kunnen volgen tijdens zijn tocht , maar als basisstaion is dit niet genoodzaakt . Eens de vaste positie is ingegeven in het programma verschijnt het station op zijn juiste vaste lokatie .

Intussen zijn op de markt al een groot aantal verschillende GPS-toestellen te vinden die gemaakt zijn voor allerhande toepassingen . Voor radio-amateur gebruik is het wel aan te raden om een kleine draagbare GPS aan te schaffen , omdat dit eenvoudig en overal gebruikt kan worden , en dat deze ook te vinden zijn in de laagste prijscategorie .

Wij van VDV communicatie hebben een nauwe samenwerking aangegaan met het GPS center , om radioamateurs met interesse voor een GPS van een toestel te kunnen voorzien . We hebben enkele demomodellen ter beschikking , en werken ook samen om een volledig APRS pakket te voorzien , voor kant en klaar APRS gebruik .

Het GPS center is officieel verdeler van het volledige Garmin GPS gamma , en op hun website  www.GPScenter.be kan je het volledige gamma aan GPS toestellen raadplegen . Voor meer specifieke informatie betreffende deze Garmin GPS’sen kun je natuurlijk terecht bij ON7DCK ( ex ON1DFH ) Pieter via mail

De Garmin eTrex reeks is nog altijd een van de meest populaire reeksen bij de radio-amateurs , omdat ze klein , compact en volledig waterdicht zijn . Sindskort worden deze ook aangevuld door de kleinere Geko- reeks . ( alle info op de site van het GPS center )

Garmin Etrex

Doordat dit toestel door veel amateurs ( en andere knutselaars ) gebruikt wordt zijn er intussen ook al een aantal sites terug te vinden die specifiek gaan over de Etrex , zoals

de ETREX fan en tuning page

 

Om de eTrex te verbinden met je tranceiver heb je natuurlijk het (dure ) datakabeltje nodig van Garmin . Maar je kunt als handige knutselaar ook zelf je kabeltje samenstellen voor de gewone garmin , of voor de eTrex , of je kunt het ook bestellen via één van de "pfrancs" genaamd, kijk maar op http://www.pfranc.be/

 

En intussen zijn er ook al een aantal softwareprogramma's gemaakt om je eTrex volop te benutten  , bekijk onze links naar andere sites te vinden onder de ' links ' sectie