| Bedrijf | Assortiment | Verkoop | Tuintips | Nieuws | Links | SiteMap |

GESCHIEDENIS

VASTE - PLANTENKWEKERIJ JAN SPRUYT - VAN DER JEUGD

 De huidige bedrijfsleider Jan Spruyt stichtte samen met zijn vrouwtje Anne Van der Jeugd in 1975 de vaste – plantenkwekerij in Buggenhout. Na de studies van technisch ingenieur tuinbouw aan het hoger rijksinstituut voor tuinbouw te Vilvoorde en een jaartje werken in een boomkwekerij annex tuinaanlegbedrijf startte hij met zijn levenswerk.

Met enkele duizenden plantjes afkomstig van gekregen vaste planten van kennissen en familie werden in de tuin (1000m²) van het schamele huurpand in het Mostenveld de eerste centjes verdiend. Na enkele jaren zwarte sneeuw kwam er plots schot in de zaak.

Een braakliggende bouwgrond (500m²) in de buurt mocht bewerkt worden.

Na 4 jaar werd het hoevetje achteraan het Mostenveld bijgekocht (6000m²)

Na 6 jaar werd de eerste site verlaten en nam het jonge gezin met 2 kleine kinderen en zwangere Anne intrek in het zelf opgekalefaterde boerderijtje. Stelselmatig werd omringende grond bijgekocht.

In 1986 verschijnt de 10de catalogus. De catalogus (oplage 3500 stuks) groeit verder uit tot een zeer intensief gebruikt hulpmiddel voor tuinachitecten, studenten tuinbouw, particulieren.

In het 1998 werd nog een hectare toegevoegd zodat de totale oppervlakte van 5,5 ha werd bereikt. Deze 5.5 ha worden zeer intensief bewerkt. Op 2.5 ha worden de moederplanten gekweekt, op de ander 2.5 ha worden de verkoopbare planten in pot gekweekt, de ander 0.5 ha is de uitgekiende infrastructuur.

Om het vele werk te kunnen volgen werden steeds nieuwe arbeidskrachten aangeworven. Momenteel stelt de kwekerij een 20-tal personen te werk. 4 familieleden, 13 vaste arbeidskrachten in de drukke perioden aangevuld met een aantal werkwillige piekarbeiders of jobstudenten.

De bedrijfsleider is een rasechte verzamelaar.Dat weerspiegelt zich heel duidelijk in het aangeboden assortiment. Meer dan 2500 verschillende soorten en variëteiten worden gekweekt en verkocht. Hij heeft steeds gezocht naar goede nieuwigheden die een zeer hoge toegevoegde waarde hebben.

Jan was één van de eerste plantenkwekers in België die de computer binnenhaalde op zijn bedrijf.

Naast de traditionele teeltwijzen als zaaien, stekken en scheuren werd in samenwerking met een vooraanstaand Vlaams bedrijf in 1995 de stap gezet naar de meristeemteelt. Nu komen een groot aantal traditioneel moeilijk te kweken plantjes uit het labo.

Sinds 1995 is de export stilaan beginnen groeien. Nu wordt reeds 30% van de productie geëxporteerd naar voornamelijk Frankrijk, Nederland, Denemarken, Zweden, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg.

In 1997 trad Nik in de voetsporen van Jan. Nik werd technisch ingenieur tuinbouw in de Agrarische Hogeschool in Eindhoven. Nu moet Nik samen met zijn vrouwtje Christine en een 6-tal goede medewerkers zeer hard werken om de planten te verkopen die Jan met een 10-tal toegewijde medewerkers produceert.

Jongste zoon Jelle koos als eindwerk voor zijn studies: de website van de plantenkwekerij.