Skate Links

Skate tips

Skate tochten

Niet te missen

 

 

Skate tips & Capsules

Met volgende aandachtspunten moet zeker rekening gehouden worden:
Schoen Draagcomfort Hardboots zijn stabieler, softboots flexibeler Test ze altijd even buiten uit!
Frame Kunststof is soepeler, metaal gaat harder en gaat langer mee
Wielen Grootte: 72 – 76; Hardheid: 78A – 82A
Lagers Abec 3 – Abec 5
Remmen Remblokjes, les en oefenen!!
Bescherming Pols, knie, elleboog, helm
In het verkeer Opvallende kleding, vingerbel en verlichting als het donker is
 
Veiligheidstips
 • Draag altijd bescherming: knie-, pols- en elleboogbeschermers.
 • Draag altijd een helm op de halfpipe of in het verkeer.
 • Tijdens een goede skatetraining leer je de technieken om op de juiste manier te rijden, remmen en vallen.
 • Blijf op het fietspad of op de stoep (volgens de wet ben je een voetganger).
 • Houd je aan de verkeersregels.
 • Vermijd skaten als het wegdek nat is.
 • Oefen op daarvoor geschikte plekken, dus niet in het drukke verkeer.
 • Draag nooit een walkman als je skate.
 • Let op losliggende stoeptegels, plassen, olievlekken, kuilen en scheuren in het asfalt.
 • Als beginner kun je het beste oefenen op plaatsen met een vlakke ondergrond.
 • De skaterichting is de kijkrichting.
 • Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker.

Bescherming
Draag bij het skaten altijd beschermingsmateriaal: pols- knie- en elleboogbescherming. In het verkeer en in de halfpipe bescherm je je hoofd met een helm. Belangrijk is dat beschermingsmiddelen goed passen en comfortabel zitten en het is belangrijk dat de beschermingsmiddelen niet van hun plaats verschuiven. Het meeste letsel bij skate ongevallen is opgelopen omdat de skaters geen beschermingsmateriaal droegen.

Polsbeschermers
et er bij de aankoop van polsbeschermers op dat de beschermers niet alleen beschermen tegen schaafwonden. Polsbeschermers moeten zijn voorzien van een hard deel. Het harde deel van de polsbescherming zit aan de binnenkant van je hand.

Knie- en elleboogbeschermers
ok knie- en elleboogbescherming vind je in verschillende uitvoeringen. Let erop dat de bescherming is voorzien van een sok, zodat deze niet van zijn plaats verschuift. Ook als je ergens tegen aan stoot mag de beschermer, die met klittenband is bevestigd, niet van zijn plaats gaan. Daarnaast is de bescherming enigszins zacht aan de binnenkant, dit verhoogt aan de ene kant het draag comfort en aan de andere kant zorgt deze polstering voor de nodige schokabsorptie.

Skatehelmen
Let erop dat een skatehelm is voorzien van een CE markering en voldoet aan de norm EN 1078 of EN 1080 uit 1997. (Bron: Normalisatie-instituut) Een dergelijke helm is uitvoerig getest en biedt optimale bescherming. Verder is het van groot belang dat de helm goed past, zodat de helm niet verschuift bij een valpartij. Met name een te grote helm is onveilig. Er bestaan speciale skate(board)helmen maar een fietshelm voldoet ook. Overigens zijn deze helmen ook geschikt om mee te rolschaatsen. Een goede helm past over de slapen. Sluit de strap (het bandje) aan de onderkant van de helm.

Verlichting
Als het donker is. Bij slecht weer. Maar ook in de drukte van alledag. Gezien worden in het verkeer is van levensbelang. Zeker als je weet dat 1 op de 6 automobilisten slecht tot onvoldoende ziet, is het zaak om aan die zichtbaarheid iets te doen. Speciaal voor skaters is er een reeks veilige oplossingen zoals hesjes, (LED) armbanden en nog veel meer. Gespecialiseerde skatewinkels verkopen ook skateverlichting die op de skates zelf bevestigd kan worden. Deze skateverlichting bestaat uit sterke kunststof buizen die aan de zijkant van de skates kunnen worden geklikt. Een nightskate kan eigenlijk niet zonder. Opvallend, betaalbaar en niet te vergeten: overal verkrijgbaar via Halfords, Hema, fietswinkels en veel skate en sportzaken.

Vingerbel
Er is een vingerbel op de markt waardoor de skater een andere weggebruiker kan laten weten dat hij in de buurt is. De bel kan worden gedragen als een ring en ziet eruit als een kleine fietsbel. Overigens moeten skaters zich blijven realiseren dat ze volgens de wet voetgangers blijven.

Lagers
De wielen draaien om kogellagers. Hoe minder speling ze hebben, hoe soepeler het wiel draait. De goedkope lagers hebben de aanduiding AA, AB of BB. Ze worden vooral voor speelgoedskates gebruikt. Speelgoedskates zijn af te raden. De betere skate heeft precisie-lagers, de zogenaamde Abec-lagers. Abec staat voor Annular Bearing Engineering Committee. (Abec-3, Abec-5, Abec-7 enz.). Hoe hoger het getal, hoe duurzamer en beter de lager. Voor een beginnend skater is Abec 3-5 goed.

In de regen rijden is niet alleen gevaarlijk door het gladdere wegdek, maar ook slecht voor je lagers. Lagers slijten erg snel als ze nat worden (door roest) en kunnen vastlopen door bijvoorbeeld zand. Zorg daarom dat ze meteen goed schoon- en droog gemaakt worden na het skaten. Als je toch natte lagers hebt, demonteer ze dan zo snel mogelijk. Verwijder bij dichte lagers de borgring die aan beide kanten zit en verwijder de dekschildjes. Stop alles in een bakje met bijv. wasbenzine.Gebruik een tandenborstel voor hardnekkig vuil en roest. Laat de lagers na reiniging drogen op een krant en behandel ze binnen een uur met Teflon- of naaimachineolie of Teflon kogellagervet. Zet de boel weer in elkaar. Doe dit in elk geval om de 15 tochten. Dure , dichte lagers van roestvast staal ondergaan ook slijtage als je ze niet regelmatig reinigt. Let bij aankoop van nieuwe skates goed op het type lager en vraag om schoonmaakinstructies.

Wielen
Kleinere wielen zijn wendbaarder en stabieler; grotere wielen gaan harder en zijn minder gevoelig voor oneffenheden, maar zijn wat zwaarder en minder stabiel. Recreatie skates hebben wielen van 70-76 mm doorsnee, vert skaten vereist een diameter van 44-67 mm en voor fitness- en toerskaten worden wielen van 72-80 mm doorsnede gebruikt. Het profiel van een wiel (het deel wat de grond raakt) kan verschillen: loopt het spits toe dan wordt de skate sneller en wendbaarder, bij een plat profiel heb je meer grip en sta je stabieler. De beste wielen zijn van urethaan gemaakt, dat is beter dan nylon.

De hardheid wordt uitgedrukt in durometerwaardes van 74A (zacht) tot 100A (keihard). Zachtere wielen bieden meer grip en betere schokdemping en zijn goed voor skaten op een oneffen ondergrond en dus voor recreatie- en fitness skaten; hardere wielen hebben minder weerstand en slijten minder. Toerrijders gebruiken meestal 78A tot 82A.

Je wielen slijten ongelijkmatig. Om de gebruiksduur te verlengen en de stabiliteit te verbeteren moet je de wielen regelmatig "doorwisselen"zorg ervoor dat de binnenkant buitenkant wordt en dat de wielen op verschillende posities komen. De boutjes in de wielasjes beschadigen snel als je ze te hard aandraait.

Frames
Het frame is soms van kunststof, soms van aluminium. Een kunststof frame is soepeler, een metalen frame is stugger en geeft iets meer snelheid. Ook gaat het langer mee.

Remmen
Er zijn verschillende remsystemen:
Conventional brake:Een vast remblok op de achterkant van het frame van een van beide skates (meestal rechts). Je tilt je rechter voet iets op en laat het remblok over de bodem schuren. Het optillen van een voet vergt echter wel de nodige handigheid, die je goed moet oefenen. Overigens op skeelers is zo’n rem niet gemonteerd.Controleer voordat je gaat skaten ook je remblokjes. Rubberremblokjes zijn beter dan plastic remblokjes.Deze remblokjes kunnen bij de gevorderde skater nog wel eens problemen opleveren, omdat je er wat minder wendbaar mee bent. Daarnaast blijven de remblokjes nog wel eens hangen/haken aan de stoeprand waar je vanaf skate.
Ingebouwde rem (Tartaruga-frame): Dit is een ingebouwd remsysteem. Het gaat in werking wanneer druk wordt uitgeoefend op het achterste wieltje van de rechterskate.