Marc Vanhecke - Metaalsculpturen

Marc Vanhecke (°1958) aan het werk zien in zijn atelier te Koolskamp is met verwondering binnentreden in de wereld van een man met een passie.

Als Marc zijn lederen schort voorbindt, metal en lasapparaat ter hand neemt, lijkt hij uit de tijd te stappen. De daareven nog goedlachse eigentijdse man wordt in zijn schaars verlichte atelier zowaar een exponent van een eeuwenoude traditie die de brug slat naar vader en grootvader, naar edelsmeden, hoefsmeden en kuipers uit lang vervlogen tijden. In het sprankelend las-licht lijkt een lange rij “ mannen met handen aan hun lijf” tot leven te komen, die zich van leerjongen tot meester bekwamen in een “stiel”. En stielkennis heft Marc zeker en vast!

Daarenboven is hij een bevlogen kunstenaar die vorm en leven wil geven aan de stroom van beeldende inspiratie, die hij gedurende dag en nacht aan zijn geestesoog ziet voorbijtrekken. Er is geen ontkomen aan, hij wordt naar zijn atelier toegezogen. De atelierbezoeker krijgt een lasscherm voor de ogen, en kijkt in verwondering toe. Het is een hele ervaring om in het donker het onnavolgbare spel van fluoriserende vonken en spetters te volgen: het lijkt wel sterren te regenen in het duistere atelier.

Volgende