17 januari 2012

NIEUWSBRIEF UPDATE COMPUTERCLUB

 

Late wensen: Gelukkig Nieuwjaar:

Wij wensen al onze huidige en toekomstige leden en al diegenen die hen nauw aan het hart liggen, een fantastisch jaar toe.

Een uitmuntende gezondheid, veel geluk en veel computerplezier. Pluk de dag terwijl je kunt, want morgen is het misschien te laat!

 

Volgende clubavond: dinsdag 7 februari 2012

 

CLUBDINER: Ons jaarlijks clubdiner zal volgend jaar plaatsvinden op zaterdag 10 maart 2012.

Plaats van gebeuren: ’t Lozenhof Oostmalsesteenweg Rijkevorsel. Beschikt over een ruime parking en gemakkelijk bereikbaar voor iedereen. Inschrijven kan t.e.m.15 febr. 2012! Inschrijvingsformulieren kunnen ook in de club bekomen worden.

 

CLUBWEEKEND: Het 1ste weekend van oktober, dus van vrijdag 5 t.e.m. zondag 7 oktober 2012! (Het 2de weekend zijn er gemeenteraadsverkiezingen!) Wegens onze positieve ervaringen, kozen we ook dit jaar voor het Hotel Ostermann in Treis-Karden, tussen Koblenz en Cochem. Een inschrijvingsformulier wordt u ter gepaste tijde bezorgd.

 

CLUBDATA 2012: 17 januari, 7 en 28 februari, 20 maart, 17 april, donderdag 26 april(=hulpavond),

8 en 29 mei, 19 juni.

4 en 25 september, 16 oktober, 6 en 27 november, 18 december.

 

Bezoek onze Blog (http://www.bloggen.be/updatecomputerclub/ ) en breng of voeg er je eigen computernieuwtjes of wetenswaardigheden aan toe!

Andere adressen:

http://about.me/edit/updatecomputerclub

http://verenigingen.nieuwsblad.be/vereniging/update-computerclub http://sites.google.com/site/update-computerclub/Home
www.computerclubupdate.tk

http://vicescape.wordpress.com/

http://computerclubupdate.blogspot.com/

http://updatecc.jimdo.com/

http://users.skynet.be/update.club/

 

COPYCENTER LABRADOR: Het goedkoopste kopieercenter van het land!
Berlarij 22A  2500 Lier.
Tel.: 03 488 18 54 – GSM. 0485 15 61 42

 

WAT BRENGT 2012?

1.      Windows 8: De definitieve versie zou tijdens de herfst van 2012 op de markt komen. Een exacte datum staat nog niet vast.

2.      Tablets: Vooral bij de jongeren zullen “tablet-pc’s” en ”Internet overal” gemeengoed worden.

3.      Ultrabooks: De laptops worden dunner en lichter. Vandaar de naam Ultrabooks. Hun capaciteit en mogelijkheden vergroten met de dag.

4.      Kinect van Windows: Zopas bevestigde Microsoft de komst van de Kinect (hardware en software) voor Windows-computers in 2012. De Kinect werd eerder al razend populair op de Xbox 360-spelcomputer. Ook op de desktop en de laptop zal de bewegingsdetector allerhande toepassingen mogelijk maken die u kunt controleren met uw handbewegingen.

5.      Opslagcapaciteit: Hitachi komt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2012 op de markt met twee 4TB harddisks in de Deskstar-serie. De Deskstar 5K4000 is een 3.5 inch interne 4TB harde schijf met 32MB cache en een rotatiesnelheid van 5900RPM.

6.      TV: Onze TV zal voortaan ook gesproken commando’s uitvoeren. Onze computers beschikken al lang over deze mogelijkheid.

7.      IPv4 en IPv6: In april 2011 zijn in Azië al de laatste blokken IPv4-adresruimte uitgegeven. Ze hebben alleen nog een kleine reserve voor start-up netwerkbeheerders. De Noord-Amerikaanse registry zal in 2013 door de IPv4-adressen zijn.
Met IPv6 ishet mogelijk om miljarden nieuwe computers met het Internet te verbinden, maar de overstap brengt de nodige problemen met zich mee. Niet compatibel met IPv4. Er zal dus “vertaald” moeten worden, wat zal leiden tot hogere kosten. (maar dat laatste zijn we intussen gewoon…
)

8.      Goedkoop: de 17euro en 27 euro computers komen dit jaar op de markt. Meer details later!

9.      Allerlei: Zowel LG als Samsung kondigt nieuwe huishoudelijke apparaten aan die je met je smart Phone kunt bedienen. LG introduceert een koelkast die je boodschappen scant en via internet waarschuwt als de yoghurt op is of de sla bedorven is.

 

VRAGEN

1.      Door een verkeerde toets in te drukken worden op het bureaublad al mijn snelkoppelingen naar links, geklasseerd. Dit is niet wat ik wens!
Ik heb heel wat geëxperimenteerd met de rechter muisknop; ik krijg andere klassementen, maar geen volledige vrijheid om alles naar mijn voorkeur te verplaatsen.
Oplossingen:
a) Rechts klikken op een lege plaats op het bureaublad
à Beeld à Uitvinken: Pictogrammen  Automatisch schikken en Pictogrammen uitlijnen op raster.
Bij “Sorteren op” mag ook niets aangevinkt zijn.
b) Gebruik de instelmogelijkheden van de grafische kaart. (NVidia, ATI, Intel,…)
c) Gebruik het menu van het beeldscherm zelf!

2.      Wat is defragmenteren? IT-begrippen kort en duidelijk uitgelegd!
Het is mogelijk dat door constante herschikking van gegevens, de video die je een paar maanden geleden hebt opgeslagen, nu in honderden stukjes op de schijf verspreid staat. Defragmentatie zorgt ervoor dat van die honderden fragmenten van deze video weer tot één geheel worden geboetseerd zodat het sneller wordt gelezen.
OPGELET! SSD’s niet defragmenteren! Zie ook! 
http://computerworld.nl/article/13405/wat-is-defragmenteren.html?utm_source&utm_medium=email&utm_campaign&utm_content&utm_term=%2616675

3.      Standaardprogramma: Hoe kan men voor een bepaalde extensie een programma aanduiden waarmede deze dient geopend te worden. Met de XP heel gemakkelijk mapopties enz…. Maar hoe in de 7?
Oplossing: Typ “standaardprogramma”
à Een bestandstype of protocol aan een specifiek programma koppelen à klik op de knop [Ander programma] indien je dit wenst te wijzigen!
OF Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u wilt wijzigen en klik vervolgens (afhankelijk van het type bestand) op
Openen met of wijs Openen met aan en klik op Standaardprogramma selecteren.
Klik op het programma dat u wilt gebruiken om het bestand te openen.
Ga op een van de volgende manieren te werk:
- Schakel het selectievakje Dit type bestand altijd met dit programma openen in en klik op OK als u wilt dat alle bestanden van dat type in hetzelfde programma worden geopend.
- Schakel het selectievakje Dit type bestand altijd met dit programma openen uit en klik op OK als u alleen het desbetreffende bestand deze ene keer in het programma wilt openen.

4.      Google Chrome: Bladwijzers!
Deze browser spreekt niet over favorieten, maar over bladwijzers.
- Je moet ook de bladwijzerbalk laten weergeven. Klik hiervoor op het moersleuteltje  bovenaan rechts, zet de muisaanwijzer op ‘Bladwijzers’ en zorg ervoor dat ‘Bladwijzerbalk weergeven’ aangevinkt is.
- De favorieten en instellingen van IE of een andere browser, kun je importeren via ‘Bladwijzers en instellingen importeren’.
- Om een geopende webpagina toe te voegen doe je het volgende: Klik rechts op de bladwijzerbalk
à Pagina toevoegen à Bladwijzerbalk.(of Andere bladwijzers)

TIPS

1.      Muziek: Dit is een fijne site met veel muziek en mooie videoclips of pps-en erbij!
http://uwall.tv/  - tip van Gerda Roosen.

2.      Film: Heeft die nieuwe kaskraker uit Hollywood die nu in de cinema speelt wel iets om het lijf? En die serie waar al je vrienden niet over uitgepraat raken: is die wel iets voor jou? Er bestaat een website die al je vragen kan beantwoorden en hij bestaat ook in app-vorm: IMDb of voluit The Internet Movie Database.
http://www.imdb.com/

3.      Dit is echt een juweeltje. http://www.seniorplaza.nl/Herinnering.htm   
Als
je nu geen tijd hebt, dan zeker bewaren!
Vele onderwerpen, zie de index aan linker kant. Bijvoorbeeld onder het kopje 1930-1945 kun je weer nieuwe onderwerpen vinden, o.a. de oorlog in Nederland, alles eens duidelijk op een rijtje. Ergens anders info over de componisten etc. En scroll eens bij spelletjes naar beneden. Korte filmpjes over bloopers. Liedjesteksten, Gedichtjes, Rijmpjes, etc… Tip François Van Schoor

4.      Mediaspeler: Vooraleer te kopen, lees zeker deze test! http://nl.hardware.info/reviews/2420/mega-mediaspeler-vergelijkingstest-alles-wat-je-moet-weten

5.      Ik kwam een interessante netwerk toepassing tegen die men kan gebruiken in een thuisnetwerk ( max 4 PC’s) en in een lessituatie en demosituatie. Het is een gratis programma van de Microsoft Garage  nl ‘ mousewithoutborders”. Zoals de titel zegt kan uw muis en uw keyboard worden ingezet op alle computer in uw netwerk. U kunt dus bv Word openen op één van uw netwerk PC vanuit uw gebruikte PC en tevens in de geopende Word typen met uw keyboard! Dit kan ook interessant zijn in een lessituatie!. Voor een directe download: http://aka.ms/mousewithoutborders  (tip Raoul Meuldermans)
Waarschuwing! Niet installeren op je PC, indien je er geen behoefte aan hebt!

6.      Berekeningen: http://www.eclecticsite.be/sitemap.htm  (typ: André Rockele). Deze site bevat momenteel 866 berekeningen over alles en nog wat, zoals: kledingmaten, afschrijvingen, hoeveelheden, sport, wetenschappen, enz

7.      GSM: Informatie die zeer nuttig is en waarbij men zich kan afvragen waarom de verkopers dat niet zeggen!
- Toets op uw GSM:  * # 06 #   (dus: sterretje, hekje, nul, zes, hekje) en bij het laatste hekje verschijnt het serienummer van uw mobiele telefoon al op uw scherm.
- Deze code is uniek. Noteer deze code en noteer die zorgvuldig (bijvoorbeeld in een map op u computer of in uw agenda).
Als iemand uw GSM ontvreemdt, telefoneert u naar uw operator en geeft deze code door. Uw telefoon kan dan volledig geblokkeerd worden, zelfs als de dief de sim-kaart verandert. U zult er waarschijnlijk uw GSM niet mee terugkrijgen, maar U bent er dan wel zeker van, dat de dief met Uw GSM niets meer kan aanvangen. (tip Erik)

 

WINDOWS

1.      Stuurprogramma’s (drivers) controleren met de commando’s: driverquery en verifier! Gevorderde!
Driverquery is een commando dat wordt uitgevoerd vanuit het commandovenster. (dos venster)
Met deze opdracht geeft u een overzicht weer van alle geïnstalleerde stuurprogramma's en de eigenschappen daarvan.
Voorbeeld:
cmd à bevestig (8  ) à driverquery /FO TABLE /V >driverq.rtf
Dit betekent dat je de informatie in tabelvorm en uitgebreid wenst weer te geven. Je laat deze informatie verder opslaan in het bestand: dirver.rtf.
Zie ook:
http://technet.microsoft.com/nl-nl/library/cc773321(WS.10).aspx
Een handiger programma, namelijk “driverview” kun je hier downloaden en geeft een beter overzicht!
http://www.nirsoft.net/utils/driverview.html
Indien je wenst te weten wat een bepaalde driver doet en of hij opportuun is, kopieer hem dan en plak hem in je (Google) zoekmachine.
Verifier: is een Windows tooltje dat bepaalde stuurprogramma’s zal controleren op hun integriteit.
Je kunt uitvoeren vanuit het zoekvenster bij het aanklikken van
de startknop. Typ gewoon “verifier.exe” en druk ENTER.
OPGEPAST! Gebruik dit tooltje alleen als je regelmatig een blauw scherm krijgt of problemen met bepaalde hardware.
Je moet ook redelijk goed op de hoogte zijn van welke stuurprogramma’s bij welke hardware behoren en wat hun functie is.
Indien er bij een heropstarten van je systeem fouten worden gevonden, krijg je het beruchte BSOD. Noteer de gegevens
àherstart in Veilige Modus à voer een systeemherstel uit!
Je kunt dan het stuurprogramma “updaten” naar een betere of recentere versie.

2.      Desktop thema’s: Wie graag beschikt over meer bureaubladachtergronden moet even naar volgende map bladeren: “C:\Windows\Globalization\MCT\MCT-NL\”. Op één van de afbeeldingen dubbelklikken is voldoende om het als achtergrond in te stellen en bij de “Persoonlijke voorkeuren” te plaatsen.
Je kunt eveneens heel wat thema’s downloaden van he Internet.
Nog even herhalen: Om je bureaubladachtergrond aan te passen klik je rechts op een lege plaats van je bureaublad en in het contextmenu op “Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.”

3.      Automatisch afspelen: Windows 7 biedt de mogelijkheid om voor elk soort mediabestand (cd, dvd, video, afbeeldingen) een standaardinstelling te selecteren. Dit is de werkwijze:
Configuratiescherm
àHardware en geluiden àAutomatisch afspelen: Selecteer de gewenste keuzes

OFFICE

 

WORD:

Invulformulier maken: Een elektronisch Word-formulier heeft alleen maar voordelen. Je kan zo’n document per mail versturen en tegelijk zorgen dat de bestemmeling alles op een uniforme manier moet invullen.

We maken een invulformulier voor een clubfeest!

1.      Kies Nieuw document maken

2.      Typ de Titel en voeg een tabel in. Invoegen à Tabel (in ons geval 6 rijen en twee kolommen)

3.      Hulpmiddelen voor tabellen: Pas de hoogte van de rijen en de breedte van de kolommen aan via ‘Indeling’ en het uitzicht via ‘Ontwerpen’.

4.      Nu je tabel kaar is kan de gewenste tekst in de linkerkolom worden ingetypt. Dus datum, naam, straat, …welke informatie dan ook die voor jou relevant is.

5.      Bij de cel naast de “Inschrijvingsdatum” voeg ik een datumveld in, zodat de juiste datum automatisch wordt weergegeven. ‘Invoegenà Snelonderdelen à Veld à Date à kies een datumopmaak.

6.      Geef op het lint het tabblad ‘Ontwikkelaars’ weer: Bestand à Opties à Lint aanpassen à Populaire Opdrachten àOntwikkelaars à Klik op [Toevoegen] indien het nog niet in de rechterkolom staat en zorg ervoor dat het aangevinkt is.

7.      Zet de cursor in het vak naast “Ik betaal op àtabblad ‘Ontwikkelaars à Besturingselementen à Inhoudsbesturingselement voor datums. Zodoende krijgt de “invuller” een kalender waar hij de datum kan kiezen.

8.      Om tekst in te voeren klik je de tab ‘Ontwikkelaars’ à Besturingselementen à kies Aa of Aa

9.      Om en getal in te voeren gebruik je de ‘ab’ bij de oude formulieren en geeft het de eigenschap ‘Getal’

10.   Dezelfde procedure gebruik je om een berekening te maken, maar dan krijgt het de eigenschap ‘Berekenen’

http://www.clickx.be/workshops/132692/invulformulieren-maken-in-word/?utm_source=clickx&utm_medium=newsletter&utm_term=20111031&utm_content=2_art_link&utm_campaign=weekly

Je kunt uiteraard ook reeds vooraf gemaakte formulieren gebruiken:

Menu-onderdeel ‘Bestand’ à Nieuw à Formulieren OF je schuimt het Internet af op zoek naar kant-en-klare formulieren.

U kunt Microsoft Office InfoPath 2007/2010, gebruiken om elektronische formulieren zowel te ontwerpen als in te vullen.

Regelafstand: Wie in Word 2007/2010 een nieuwe regel wil beginnen, merkt dat de regelafstand te groot is. Hoe kun je dit verhelpen?

1.      Indien je geen nieuwe alinea wenst te beginnen, druk dan op de 8 -toets(enter) en houd de shift-toets ñ ingedrukt.

2.      Klik op alinea en zet de afstanden zoals in het voorbeeld hieronder.

 

Woorden tellen: In Word 2010 is standaard een woordenteller actief. Het aantal woorden in het document is steeds linksonder in de statusbalk zichtbaar. Dat is handig voor hen die teksten van een bepaalde lengte moeten maken. Wanneer je deze functie niet nodig hebt of je je aan het tellertje stoort, dan kan je de vermelding van het aantal woorden uitzetten. Rechtsklik in de statusbalk en verwijder het vinkje bij Woorden tellen. Het tellen van woorden in het document blijft desondanks mogelijk. Om een overzicht van het aantal woorden in het document te krijgen kies je in het tabblad Controleren, groep Controle de optie Woorden tellen.

 

INTERNET

Phishing mail: We waarschuwden reeds eerder voor het soort mails, welke met een ogenschijnlijk ernstige mededeling, trachten aan de gegevens te komen van je bank- en creditkaarten.

Een clublid kreeg enkele weken zulk een mailtje in zijn postbus. Ik toon het even en geef je enkele tips om zulke mails te herkennen.

1.      Controleer het e-mailadres van de afzender! Dit kan perfect door de echte site aan te klikken van de bank of firma, die deze mail zogezegd verstuurden.

2.      Let goed op het woordgebruik en de zinsbouw.

3.      Neem bij onzekerheid telefonisch contact op met je bank of de firma.

Over veilig computeren en virus- en spywarebestrijding komen we volgende clubavond uitgebreid op terug!

 

GRAFISCH

Adobe Première:

Pixelprobleem in Adobe Première Elements.

In vorige nieuwsbrief  heeft men dit probleem naar voor gebracht en heb ik naar een eenvoudige oplossing gezocht binnen Première zelf .

1.      zet de tijdsindicator in de tijdlijn op het beeld dat je wil exporteren

2.      klik op delen -> vervolgens op computer

3.      neem rechts de schuifbalk en ga naar beeld en klik hierop.

4.      In voorinstelling klikt men op het driehoekje en verandert het formaat in JPEG HD 1920x1080

5.      bestandsnaam invullen

6.      opslaan: map kiezen op uw PC.

7.      recht onder klikken op opslaan.

Nu staat deze afbeelding in het juiste formaat en kan men in première binnen brengen of in Photoshop bewerken en afdrukken. Hugo Van der Schoot

 

HARDWARE

Wacom Bamboo Pen & Touch: Pen en multi-touch besturing in één

De Bamboo Fun & Touch van Wacom is een tekentablet met uitgebreide mogelijkheden. Hij heeft veel meer te bieden dan de standaard bediening van een muis. Door de duidelijke uitleg kun je er makkelijk en snel mee aan de slag, al zul je wel even moeten wennen aan de penbesturing. Met grafische ontwerpen en tekeningen biedt dit tekentablet ook uitgebreide mogelijkheden door de drukgevoeligheid van de pen. Als je graag de wereld van het tekenen met een tablet wilt ontdekken dan is dit product voor gemiddeld negentig euro zeker een optie.

 

 

PROGRAMMABESPREKING

 

ASHAMPOO BURNING STUDIO 11 NL:

“Veelzijdige, overzichtelijke cd-, dvd- en blu-ray brander”

Ashampoo Burning Studio is een brand-studio voor cd's, dvd's en blu-ray schijven. De software zit boordevol extra's waardoor je projecten tot in de puntjes voorbereidt. Naast het kopiëren van schijven bewerk je vanuit een handig hoofdmenu bestanden om ze klaar te stomen voor diverse apparaten (mp3-spelers, dvd-spelers, etc.).

Ashampoo Burning Studio moet concurreren met onder andere Nero, keizer van de schijvenbranders. De software is minder uitgebreid maar bevat net als Nero een handige wizard voor het ontwerpen van hoesjes. Ook maak je met Ashampoo Burning Studio exacte kopieën van schijven, in een Image bestand (vaak *.ISO

 

AUTODESK MAYA 2012 SP1:

Autodesk Maya is een programma voor het maken van 3D-modellen. Net als Blender ondersteunt deze software de populaire Python programmeertaal (veel gebruikt bij 3D modellering) en heeft het behulpzame tutorials (filmpjes) voor je in petto.

Met Autodesk Maya maken professionals de meest indrukwekkende producten, maar het is ook thuis te gebruiken. Je instrumenten (lichteffecten, animaties, polygonen) haal je uit heldere menu's, met prima indeling in tabbladen. Het gebruik van de software vergt wat oefening maar gelukkig zijn er goede lessen te vinden op de website van Autodesk. Neem hiervoor een kijkje onder het tabblad Extra's bij deze recensie. Ook in de applicatie zelf krijg je geregeld tips te zien, in filmpjes van 1 minuut.

 

COREL PAINT SHP PRO X4 nl.:

Krachtige fotobewerkingssoftware met waardevolle extra’s!

Geniet van de ultieme vrijheid om uw beste afbeeldingen te maken! Naast de krachtige fotobewerkingsfuncties van PaintShop™ Pro X4 krijgt u met Corel® PaintShop™ Pro X4 Ultimate eveneens de bekroonde fotografische filters van Nik® Color Efex Pro™ 3.0, een keuze uit 21 prachtige afbeeldingen van Fotolia. Met de gebruiksvriendelijke bewerkingstools, een gestroomlijnde werkruimte en fantastische effecten op professioneel niveau is dit fotobewerkingssoftware waarmee u telkens opnieuw het gewenste uiterlijk kunt bereiken.

 

LINUX MINT: (Lisa)

12 redenen om Linux Mint een kans te gunnen

Bij iedere nieuwe release van een Linux-distributie kijken duizenden fans reikhalzend uit naar het debuut van de jongste telg van hun favoriete variant. Linux Mint 12 heeft alle records gebroken en lijkt van alle distributies het best opgewassen tegen OS X en Windows. Linux Mint 12, bijnaam 'Lisa' is nu gratis te downloaden en wordt tot april 2013 ondersteund. http://computerworld.nl/article/13392/12-redenen-om-linux-mint-een-kans-te-gunnen.html?utm_source&utm_medium=email&utm_campaign&utm_content&utm_term=%2616592

 

MAGIX AUDIO CLEANING LAB MX

Is de optimale oplossing om heel eenvoudig uw muziek te digitaliseren en restaureren, in de vorm van oude lp's, cassettes of andere opnamen. Zonder kennis vooraf verwijdert u effectief storende geluiden en optimaliseert u het klankbeeld van uw opnamen en mp3's.

 

XARA PHOTO & GRAPHIC DESIGNER 6 (voorheen bekend als Xara Xtreme) is een uitgebreid programma voor fotobewerking, graphic design, dtp, tekenen en het maken van webgraphics. Het is dus niet meer nodig om verschillende programma's te gebruiken, alles kan voortaan vanuit Xara Photo & Graphic Designer 6 worden gedaan.

 

UTILITIES

 

CCEnhancer (vroeger CCleaner Enhancer) is een gratis toevoeging voor het geweldige CCleaner. Dit is een effectieve schoonmaker die de prestaties van je pc verbetert. CCleaner heeft al een grote lijst met software waar het opruiming in houdt, CCEnhancer breidt die lijst flink uit! CCleaner ruimt alle sporen op die applicaties achterlaten op je systeem. CCEnhancer voegt aan de toch al ruime lijst computersoftware nog eens 270 andere programma's toe. Je opent het bestand eenmaal en voortaan staan tussen de opsomming van ondersteunde toepassingen, de nieuwe titels met een asterisk achter hun naam.

Dictionary .NET 4.4: Snel vertalen

Voor wie regelmatig vertalingen zoekt van losse woorden of zelfs complete zinnen, biedt dit programma een uitstekend alternatief aan. Heb je een vertaling nodig, dan hoef je de tekst, in welke applicatie dan ook, maar met de muis te markeren en de (aanpasbare) sneltoets Ctrl + rechtermuisknop in te drukken. Dictionary .NET duikt dan meteen op in de vorm van een pop-up venster. De geselecteerde tekst staat al netjes ingevuld in de zoekbalk en als het goed is, krijg je meteen de vertaling te zien. Standaard is dat de Engelse vertaling voor Nederlandse brontekst, of omgekeerd.

DVD Slim Free: Een klein en eenvoudig programma om snel covers te maken en af te drukken.

DVDStyler is een opensource-dvd-authoringprogramma, wat wil zeggen dat er menu's voor dvd-video's mee gemaakt kunnen worden. Het is geschikt voor Windows, Linux en Mac OS X. Door het toevoegen van taalbestanden is het programma in een groot aantal talen te gebruiken, waaronder Nederlands.

Efficient Diary: Super handig digitaal dagboek! Dankzij zijn Office-achtige interface ben je direct in een vertrouwde omgeving.. Aangename verrassing: Efficient Diary heeft automatisch ook een Nederlandstalige interface. Uiteraard is je dagboek beveiligd met een wachtwoord.

EssentialPIM is een “personal informatiemanager” waarin alle afspraken, taken, notities, contactpersonen, ingevoerde wachtwoorden en e-mailberichten worden opgeslagen in een grafische user interface en gemakkelijk toegankelijke vorm. Met andere woorden: Het is een fantastische agenda, die bovendien gratis is en het uitproberen waard!

Exportizer 4.04: Bekijken, bewerken van databases met de mogelijkheid om een geopende tabel te kopieren naar het clipboard van Windows of om te exporteren naar een bestand. Het programma maakt gebruik van de BDE of AOD (ODBC) en ondersteund DB, DBF, TXT, CSV en nog een paar andere bestandstypen.

Je kunt exporteren naar text, CSV, HTML, XML, XLS en RTF formaten. Exporteren kan via het programma interface of via de commandline.

Fix-It Portable: Dit hulpje is in feite de opvolger van “Clean Uninstall for Windows”, waarmee je een hardnekkig programma toch volledig kon de-installeren.

Foto Mosaic Edda: Eén grote foto samenstellen op basis van honderden kleine fotootjes? Zenuwslopend knip- en plakwerk dat je met een gerust hart aan Foto Mosaic Edda kunt overlaten.

Eerst maak je een map met foto’s aan. Die plaatjes zal het programma dan gebruiken om de mozaïekfoto samen te stellen. Hoe meer foto’s hoe mooier het resultaat.

FreeCommander is een vervanger voor Windows Verkenner die ervoor zorgt dat je makkelijk en snel met meerdere mappen kunt werken. Het programma biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om twee panelen binnen één venster te openen, wat inhoudt dat je twee mappen binnen beide vensters opent en dan simpelweg bestanden van het ene venster naar het andere kunt slepen.

Met ingebouwde compressie, en de mogelijkheid bestanden tussen twee verschillende mappen te synchroniseren, kun je snel de inhoud vergelijken en updaten met nieuwe bestanden

FreeOCR 3.0: Van papier naar tekstverwerker

Je wilt een aantal gedrukte documenten inscannen om die dan in je tekstverwerker in te laden en aan te passen. Een onmogelijke klus zonder tekstherkenning (OCR). Meestal zijn dit soort programma’s nogal duur, maar dit is gratis. Het herkent standaard alleen de Engelse taal, maar op de site vind je een link naar bijkomende taalpakketten – inclusief de nodige installatie-instructies - waaronder Baskisch, Spaans, Portugees, Frans en Nederlands.

Hama RipTiger: Kan zowat iedere online video binnenhalen.

MJM PhotoRecovery: Een geheugenkaartje vol met honderden foto’s, maar Windows verkenner ziet ze niet. Geen paniek, misschien kan dit eenvoudig te gebruiken stukje software je wel helpen.

My Paint 1.0: http://mypaint.intilinux.com/ Ga je graag met het virtuele penseel aan de slag en heb je, naast enig artistieke aspiraties, ook een grafische tablet bij de hand, dan moet je zeker My Paint uitproberen.

Je kunt weliswaar afbeeldingen en foto’s in MyPaint importeren (althans in png-, jpeg- en ora-formaat), maar vergis je niet: MyPaint is géén fotobewerkingstool. Zelfs basale manipulaties ontbreken daartoe. MyPaint is echter wel een leuk programma om artistieke schilderijen te maken.

Daarvoor kan je uit heel wat fraaie brushes kiezen. Op het web kan je bovendien terecht voor enkele extra exemplaren. En voor wie zich geroepen voelt: eigen brushes ontwerpen is net zo goed mogelijk.

NexusFont: Is een handige fontbeheerder, waarmee je alle fonts in één oogopslag zien, waarbij je zelf de tekst, de voor- en achtergrondkleur en de specifieke weergave (cursief, vetjes, onderstreept, met anti-aliasing enzovoort) kan bepalen. Handig is ook dat je fonts in logische groepen of sets kan indelen en dat je ze met elkaar kunt vergelijken. Geselecteerde fonts laten zich ook afdrukken of exporteren naar verschillende grafische formaten.

Photoscape: Is een zeer complete fotobewerker. Niet alleen foto’s verbeteren behoort tot de mogelijkheden, maar ook geanimeerde GIF-bestanden creëren, effecten toevoegen en presentaties maken; om er maar enkele te noemen.

PhoXo is een gratis en krachtige beeldbewerker. Het vormt een goed alternatief voor het dure en moeilijke Photoshop van Adobe. Het is klein, snel en makkelijk te gebruiken. Zijn functies omvatten lagen, ongedaan maken, meer dan 50 speciale effecten, batch-verwerking en een breed scala aan nuttige en krachtige hulpmiddelen. PhoXo-website biedt een groot aantal hulpbronnen, met inbegrip van stap voor stap tutorials, duizenden gratis-illustraties, frames, patronen, texturen en vormen. http://www.phoxo.com/en/

PicPick 3.0.9: Flexibele schermvanger - http://www.picpick.org/

Er zijn vele tools waarmee je schermafbeeldingen kunt maken. Maar gratis programma's die even flexibel en veelzijdig zijn als PicPick kom je niet snel tegen. 

Bij installatie kies je voor Custom Installation en verwijder je alle vinkjes, als je de installatie van een toolbar en de wijziging van de zoek- en startpagina van je browser wilt voorkomen.

Pioneer’s MIXTRAX is gratis muziekbeheersoftware die een volledige muziekcollectie analyseert en de verschillende muzikale attributen, zoals het tempo en het aantal beats per minuut (BPM), identificeert. De software merkt vervolgens iedere song en stelt op basis van die tags speellijsten samen die worden ingedeeld in verschillende genres en muziekstijlen, zoals Beat, Chill en Thump. Het programma kiest ook de beste overgangspunten van iedere song en mixt en combineert de tracks volgens Pioneer naadloos met elkaar, net zoals een dj tijdens een liveoptreden zou doen.

Handleiding: http://www.mixtraxnet.com/support/manual/nl/top_nl.html

Portableapps.com Platform 10.0: Appwinkel voor je USB-stick

Je favoriete gratis software meedragen op een USB-stick is al jaren eenvoudig dankzij PortableApps.com.
De platformupdate van Portableapps is misschien wel een van de belangrijkste uit zijn bestaan. Niet alleen wordt het een stuk gemakkelijker om draagbare applicaties op je USB-sticks te zetten en te draaien, dit handig tooltje kan die apps ook nog eens automatisch updaten, zodat je altijd de laatste versie in huis hebt.

RarmaRadio is een programma voor het afstemmen, luisteren en zelfs opnemen van online radio van praktisch alle landen in de wereld.  Dit fantastische programma heeft een lange lijst met zenders onderverdeeld in genre.

Met Rarmaradio krijg je duizenden MP3tjes op je computer. RarmaRadio ontvangt duizenden radiostations op het internet waarvan je de muziek ook kunt opnemen.

Het geheim: je hoeft niet eens voor de computer te zitten terwijl je aan het opnemen bent. Je kunt gewoon de tijd instellen.

Rising PC Doctor 6: Rising PC Doctor mag dan een specifieke antivirusmodule ontberen, het programma meet zich dankzij een reeks tools toch de allure aan van een heuse beveiligingssuite.

Naar eigen zeggen weet het programma alvast meer dan één miljoen trojans te detecteren en te verwijderen. En je kunt ook naar typische spyware laten speuren.

Verder wijst Rising PC Doctor je nog op onveilige Windows instellingen en andere kwetsbaarheden, en probeert het programma die in de mate van het mogelijke zelf te verhelpen.

SysCheckup 3.12: SysCheckUp is software ontworpen om Windows op uw computer maximaal te laten presteren. Deze innovatieve tool kan meerdere problemen herstellen, waaronder: ontbrekende pictogrammen van de desktop, ontbrekende taakbalken, ontbrekende schijven, slecht functionerende audio en geweigerde toegang tot de taakbeheerder en het controlepaneel. Het reparatieprogramma herstelt u ook algemene problemen zoals ongeldige serviceafhankelijkheden en bestandsconflicten. SysCheckUp kan ook verouderde items verwijderen uit het register voor betere beheerbaarheid.

Right Clickx Enhancer is een handige tool voor wie het snelmenu van de Verkenner helemaal op eigen smaak wil brengen.

SmartClose is een GRATIS programma dat je in staat stelt om alle programma's in één keer af te sluiten. Vlak VOOR het afsluiten, zal SmartClose eerst een screenshot van je systeem maken.

Daardoor kunnen alle gesloten programma's eenvoudig opnieuw weer worden opgestart. Enkele andere voorname kenmerken van SmartClose zijn: twee wizards namelijk een Program- en Restore-wizard, het sluiten van Explorer- Internet Explorer schermen enzovoort...

System Mechanic is een onderhoudsprogramma dat zijn werk grondig uitvoert, zonder je lastig te vallen met een stortvloed aan technische informatie. Pas als je dat vraagt, kan het in detail uitleggen waar het mee bezig is. Voor haar uitstekende diensten vraagt de applicatie wel een pittig tarief.

TeamViewer 7 (Windows): Het beste programma om meerdere computers met elkaar te verbinden en op afstand te bedienen. Met het grote aantal nieuwe functies voor afstandsbediening kunt u nu nog intuïtiever, gemakkelijker en sneller werken. Breid bovendien uw mogelijkheden uit en gebruik TeamViewer 7 nu voor onlinemeetings.

Toolwiz Care is een verzameling van uiteenlopende systeem- en optimalisatietools. Onder de knop Checkup tref je alvast een aantal modules aan die verschillende onderdelen van je systeem controleren. Zo wordt het register op mogelijke inconsistenties gecontroleerd, gaat het programma na of je privacy ‘gevaar loopt’ door je tijdelijke bestanden of je internetgeschiedenis, wordt de fragmentatiegraad van je schijf gecheckt en controleert de tool bepaalde veiligheidsinstellingen. Stelt Toolwiz Care inderdaad mogelijke problemen vast, dan biedt het een Fix-knop aan.

Toolwiz Time Freeze: TTF creëert een virtuele omgeving, die een exacte kopie vormt van deze waar je normaliter in werkt. In deze virtuele omgeving kun je naar hartenlust software uittesten, downloaden, muziek beluisteren, etc…, zonder dat je eigen systeem in gevaar komt.

Tubulator 0.92.33: YouTube-downloader

Download je wel vaker clips van YouTube, dan heb je aan Tubulator een handige hulp. Die laat je namelijk snel videobeelden en/of audio van geselecteerde clips binnenhalen.
Tubulator zelf lijkt op een soort browser, inclusief tabs. Op de adresbalk kan je rechtstreeks een YouTube video-URL invoeren, of een of meer zoektermen.

 

Het resultaat verschijnt dan in het 'browservenster', in de vorm van miniatuurfoto’s met de naam van de uploader, de uploaddatum, een korte beschrijving en een gebruikerswaardering

Ultra PC Care is een onderhouds en optimalisatie suite die poogt uw PC zo snel en effectief mogelijk te houden.

Website X5: Een eigen website maken lijkt moeilijk, maar niet zo met Website X5.

X5 verwijst namelijk naar de “vijf eenvoudige stappen om een website, blog of webwinkel te maken”. Nu bevatten de meeste stappen ook wel een paar tussenstappen, maar gebruiksvriendelijk blijkt de tool in elk geval wel.

Windows7 Manager: Windows7 reikt de gebruiker heel wat gereedschap aan om zijn systeem te optimaliseren en naar eigen behoefte in te stellen. Spijtig liggen die tools heel diep onder het stof bedolven. W7 manager haalt ze onder het stof vandaan en help je bij het gebruik ervan. Opgelet! Dit is shareware en niet alle functies zijn daarom beschikbaar.

WinUtilities Free Edition: Met de software WinUtilities Free Edition heb je een combinatie van meerdere systeembeheer tools in handen. Alles samen gebracht in een overzichtelijke en prettige gebruikersinterface.

WinX  DVD Ripper: Met WinX DVD Ripper Platinum kun je jouw favoriete DVD-bestand rippen naar AVI, FLV, WMV, MPEG, MP4, 3GP, enz. Daarnaast kan deze software ook de inhoud van DVD's rippen naar verschillende draagbare apparaten, zoals de iPhone, iPod, PSP, PDA, Zune, en mobiele telefoon, onder andere.

Wise Disk Cleaner: Als we bestanden uit het systeem gaan verwijderen, moeten we voorzichtig zijn om geen belangrijke bibliotheken te verwijderen. Om die reden moeten we Wise Disk Cleaner gebruiken.

Deze toepassing werkt met het identificeren van eigendom van systeembestanden, waarbij het opspoort of het toebehoort aan een geïnstalleerd programma, aan het besturingssysteem of gewoonweg of er ruimte wordt opgenomen.

Wondershare DVD Slideshow Builder Standard 6.1.6 is een ideale foto film software voor beginners om eenvoudig je statische foto’s tot leven te wekken met Hollywood-achtige filmstijlen. Onbeperkt foto’s toevoegen, en daarop een van de filmstijlen toepassen om er DVD-films van te maken, en deze te delen via TV, web en portable apparaten. Achter iedere foto zit een verhaal. Vertel je verhalen nu met je eigen stijl.