[Start]
[Omhoog]

 

 

Over het koken met Trappist Westmalle

Koken met TRAPPIST is een uitdaging. Wil je de smaak van je gerecht en van de TRAPPIST behouden dan moet je rekening  houden met volgende tips:

  1.      Zoek een evenwicht tussen je gerecht en TRAPPIST.

  2.      Gebruik enkel TRAPPIST op kamertemperatuur.

  3.      Verwarmde TRAPPIST smaakt anders: even proberen op voorhand!

  4.      Om sausen met TRAPPIST te bereiden kan een dompelaar gebruikt worden om het bier binnenin te verwarmen.

  5.      Wees matig, zeker bij sausen, met TRAPPIST. De smaak mag niet overheersen.

 

bulletBrouwersoep
bulletGezegende forel
bullet Zeeduivel met trappistensaus
bullet Lekerbek trappisten brood
bullet Kaasfondue met bier
bullet Witloof gesmoord in trappist
bullet Kempische karbonaden
bullet Gemarineerse kip uit westmalle
bullet Bierstoofpot
bullet BIiefstuk met "wijn der kempen"
bullet Cistercienserse mosselen
bullet Fazant met witloof en patersbier
bullet Konijn op zijn vlaams
bullet Varkenshaasje van bij ons
bullet Westmalse pannekoeken
bullet Sabayon “ANDRE BAILLON”  
bullet Patersgrog
bullet Hazepaté
bullet Pompoensoep met fijngesneden Ganda ham en Westmalle Tripel
bullet Paddestoelen met Westmalle Dubbel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BROUWERSOEP (4 personen)  

2 uien - 2 wortelen - 1 tak selderij - 50 g boter - 2 eetlepels bloem - 2 teentjes look - zout - peper - 1 liter Tripel - gehakte peterselie.

De uien, wortelen en selderij schoonmaken en fijnsnijden, in de boeter stoven, bestrooien met bloem en laten kleuren. Het teentje look persen en met peper en zout aan de bereiding toevoegen, aanlengen met bier en gedurende 1u30 laten koken.

Bestrooien met peterselie.

U kan de soep mixen, binden met 3 eetlepels room en 1 eierdooier.

 

GEZEGENDE FOREL (4 personen)

4 forellen - 300 gr. champignons - 4 sjalotten - tijm - laurier - zout - peper - 1/2 lit. Tripel - 1/4 lit. water - 200 gr. room - gehakte peterselie.

De champignons schoonmaken en fijnsnijden, de sjalotten pellen en hakken, alles in een pan doen met de kruiden, het bier en het water.

Aan de kook brengen, 10 min. laten koken. De forellen gedurende 15 min. laten pocheren in de vloeistof. Laten uitlekken en warm houden. Het kookvocht voor de helft laten inkoken en binden met de room. De forellen met de saus overgieten.

 

ZEEDUIVEL MET TRAPPISTENSAUS (4 personen)

1,200 kg zeeduivel - 300 gr. champignons - 2 uien - 2 wortelen - 1 tak selderij - 40 gr. boter - 40 gr. bloem - donker Trappistenbier Westmalle - 200 gr. room.

De groenten schoonmaken, fijnsnijden en koken en een weinig visfumet, daarin de zeeduivel pocheren  gedurende ca 30 minuten. De vis op een schaal leggen en warm houden. Intussen een roux maken met de visfumet, room toevoegen, een weinig inkoken en parfumeren met donker trappistenbier Westmalle (naar eigen smaak). vermeng het groentengarnituur met de saus en breng op smaak. De champignons schoonmaken, fijnsnijden en stoven in boter met citroensap, peper en zout. De champignons op een schotel leggen, daarop de porties zeeduivel overgieten met de Trappistensaus. Opdienen met aardappelpuree uit de oven of met rijst.

 

LEKKERBEK- TRAPPISTEN- BROOD  

200 gr roggemeel - 60 gr tarwebloem - 100 gr grofgemalen rogge - 1 theelepel zout - 50 gr gist - 1/2 dl melk - 1 1/2 trappist van Westmalle - 100 gr keukenstroop - 1 theelepel anijs - 1 theelepel speculaaskruiden - 100 gr verse geraspte wortelen - 100 gr gemalen amandelen.

Meng roggemeel, bloem, gemalen rogge en zout in een bolkom. Middenin een kuiltje maken en de gist die opgelost is in de lauwe melk erin doen. Dan de trappist  en de stroop toevoegen. Voeg stilaan alle benodigdheden erbij en kneed tot het deeg niet meer kleeft. Laat een uur rijzen tot de hoeveelheid is. Een brood- of cakevorm beboteren en bestuiven met bloem. Het deeg kneden, in de vorm leggen en goed aandrukken. Zo nog 20 min. laten rijzen. De oven voorverwarmen en het rooster in het midden schuiven. Temperatuur : 180 C. Baktijd : 50 tot 60 minuten.

Als het deeg mooi van kleur is en het klinkt hol als men er op tikt, dan is het brood gaar. Bij beprikking in het midden van het brood mag er aan de naald geen vochtig deeg meer kleven. Laten afkoelen in de vorm. Opdienen besmeerd met roomboter en een schijf Trappistenkaas.

 

KAASFONDUE MET BIER (4 personen)

200 gr gruyèrekaas - 2 flesjes tripel - 2 dessertlepels tomatenpuree - 2 koffielepels  kirsch - beetje maïzena - cayennepeper - brood.

De kaas malen, het bier koken, voeg de kaas erbij samen met de tomatenpuree en de cayennepeper. Zachtjes laten smelten en roeten met een houten lepel, tot een glad mengsel is bekomen. De kirsch met de maïzena toevoegen, nog enkele seconden laten koken.

Het wordt zoals gewone kaasfondue gegeten.

 

WITLOOF GESMOORD IN TRAPPIST

4 stronken witloof in de lengte doorsnijden, in wat boter en sjalot smoren. 1/8 lit. trappist, 1/4 citroen en een snuifje rozemarijn toevoegen. Even laten stoven, het stoofvocht binden, eventueel een scheut room toevoegen.

Opdienen bij gevogelte, runds- varkens- of kalfsvlees.

 

 

KEMPISCHE KARBONADEN (12 personen)

2 kg rundsvlees - 1 kg varkensvlees - 500 gr varkenslever - 500 gr varkensniertjes - 2 kg uien - 2 appelen - 1/2 peperkoek - 2 flesjes trappist - 1 kruidenboeketje.

Het vlees aanbraden, vervolgens de uien, de appelen, peperkoek, het bier en de kruiden 1,5 uur laten stoven met enkele sneetjes brood met mosterd. Één nacht laten rusten. 's Anderendaags nog ca. 1 uur laten stoven.

 

GEMARINEERDE KIP UIT WESTMALLE 

1 braadkip - 8 jeneverbessen - 1 ui - enkele worteltjes - tijm - rozemarijn - 1 eetl olie - 1 flesje trappist - peper - zout - bloem - 100 gr boter - 1 doosje champignons.

Snij de kip in vier. Plet de jeneverbessen. Snipper de ui en de worteltjes in een kom. Voeg er de kip, de kruiden en de olie bij.

Overgiet dit met trappist. Laat de stukken kip ongeveer 4 uur marineren. Keer ze geregeld. Neem de kip uit de marinade en dep de stukken droog. Strooi er dan peper, zout en bloem over. Laat 75 gr boter bruin worden en leg er de stukken kip in om te bruineren. Giet langzaam de marinade bij de stukken kip. Sluit de pan en laat 45 min. zachtjes stoven. Maak intussen de champignons schoon en laat ze gaar stoven.

Vermeng de rest van de boter met 2 eetl. bloem. Neem de kip uit het stoofvocht. Roer het boter-bloem mengsel door de saus en laat deze nog enkele minuutjes doorpruttelen. Leg de kip op een schaal en overgiet met de saus waaraan u ondertussen de champignons hebt toegevoegd.

 

BIERSTOOFPOT

750 gr stoofvlees - 2 grote wortelen - 1 prei - 2 grote uien - 2 teentjes look - 2 eetl. olie - 1 eetlepel bloem - 1/4 lit. trappist - 1 theelepel tijm - een snuifje nootmiuskaat - snuifje suiker - zout - peper.

Het vlees in blokjes snijden. de groenten wassen en in blokjes snijden. Olie verwarmen in een braadpot en het vlees dichtschroeien, uit de pan halen, de boter in dezelfde pan smelten en de uien erin bruineren. De bloem erover strooien en beetje bij beetje de bouillon bijvoegen.

Het braadvet goed los roeren. De wortelen, de prei, de knoflook, en vlees erbij doen. De trappist erover gieten met de kruiden, suiker, peper en zout. Zachtjes laten gaarstoven.

 

BIEFSTUK (4 personen) MET "WIJN DER KEMPEN"  

4 biefstukjes - 100 gr sjalotten - 250 gr champignons - 3 dl tripel Westmalle - 2 dl bouillon - 50 gr bloemboter - 1 eetl. tomatenpuree.

Bak het vlees in hete boter. Zodra u meent dat de biefstukken genoeg gebakken zijn, neemt u ze uit de pan en houd ze warm.

Doe boter in dezelfde braadpan , voeg er de fijngesnipperde sjalotten en champignons toe. Laat even kleuren. Giet er de tripel bij en laat tot één derde inkoken. Voeg een weinig bouillon en de tomatenpuree bij en laat nog even inkoken. Bind met een weinig bloem. Proef en breng op smaak. Wentel de biefstukken verschillen de keren door de saus, maar zonder ze opnieuw te laten bakken. Leg ze op een schotel en giet de saus erover, bestrooi overvloedig met vers gehakte peterselie.

 

CISTERCIENSERSE MOSSELEN

1 kg mosselen - 1 ui - enkele takjes selder - 1 wortel - 1/2 flesje tripel - tijm - laurier - weinig curry - peterselie.

De boter bruinen en de groenten erin stoven, dan de tijm, laurier en curry toevoegen. 1/ fles tripel erover gieten en even laten koken. 1/2 dag  laten trekken.

De mosselen 5.5 min laten koken, dan de andere helft van de tripel uitgieten over de mosselen. (geen dubbel). Het kookvocht van de mosselen bij de basissaus gieten. Mosterd, olie, azijn naar smaak toevoegen.

Opdienen met bruin brood en een glas dubbel.

 

FAZANT MET WITLOOF EN PATERSBIER

1 fazant  - 3/4 kg witloof - 1 fles tripel - zout - peper - 1 stuk lardeerspek - 1 citroen - 60 gr boter -nootmuskaat - 2 dl room - 20 gr boter - 20 gr bloem.

Wikkel de fazant in lardeerspek. Reinig, was en snijd het witloof in grove stukken. Voeg zout, citroensap en tripel samen en stoof hierin het witloof gaar.

Smelt boter en braad hierin de fazant aan alle kanten bruin. Haal de fazant uit de kookpan. Haal eveneens het gare witloof uit de kookpan. overgiet de fazant met het stoofvocht van het witloof en voeg er de room bij en laat hierin de fazant gaarstoven. Kneed de gelijke delen boter en bloem. Haal de gare fazant uit de pot en verwijder het lardeerspek. Schik de fazant op een schotel met het warmgehouden witloof.

Bind intussen de saus, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Giet de saus over de fazant.

 

KONIJN OP ZIJN VLAAMS  

1 konijn - 3 uien - 2 flesjes Trappist - 2 laurierblaadjes - peper - zout - 6 appelen (renet)

Het konijn versnijden en bruin bakken in boter, de fijn gesneden uien bijvoegen en wat aanbraden. Giet er dan het trappistenbier bij, de kruiden en laat dit op een klein vuurtje gaar worden. Intussen de appelen in grove stukken snijden en gaarstoven.

Het gaargestoofde konijn uit de pot halen, de saus zeven en er 200 gr. pruimen aan toevoegen. Nog even laten doorkoken en de stukken konijn er terug indoen. Opdienen met de gaargestoofde appelen en gekookte aardappelen.

 

VARKENSHAASJE VAN BIJ ONS (4 personen)

1.5 kg. varkenshaasje - 2 uien - enkele worteltjes - 7 peperkorrels - 2 kruidnagels - 7 jeneverbessen - peterselie - tijm - laurier - zout - 1 flesje Tripel Westmalle - 2 eetl. gehakte sjalotten - 2 dl room.

Laat de varkenshaasjes gedurende 4 uur marineren in de uien, worteltjes, peperkorrels, kruidnagels, jeneverbessen, peterselie, tijm, laurier, zout en tripel.

Laat de varkenshaasjes uitlekken en droog ze af. Snij ze in dikke biefstukjes. Laat ze op een hoog vuur in boter bakken tot ze mooi goudbruin geworden zijn. Kruid ze. Houd ze warm.

Laat intussen de gehakte sjalotten in dezelfde pan in boter en olie aanbakken. Voeg de room toe en een glas van de gezeefde marinade. Laat inkoken op een hoof vuur tot de saus dik geworden is. Giet de saus over de biefstukjes en dien op met aardappelkroketten en groenten of fruit.

 

WESTMALSE PANNENKOEKEN (4-6 personen)

Deeg: 250 gr. bloem - een snuifje zout - een zakje vanillesuiker - 4 eieren - 1 eetl. olie - 4 dl. Westmalle Tripel

3 appelen - een klein glaasje cognac - calvados of rum - een eetl. suiker - een snuifje kaneelpoeder.

Het pannenkoekendeeg op de gewone manier bereiden maar tripel gebruiken als vloeistof, plus de olie die door gesmolten boter mag vervangen worden. Het deeg 1 uur laten rusten. de appelen schillen, in kleine dobbelsteentjes snijden en in de gekozen alcohol laten weken met de suiker en de kaneel. Even voor de pannekoeken gebakken worden de appelen met hun weekjus bij het deeg voegen. Tamelijk dikke pannenkoeken bakken.

 

SABAYON “ANDRE BAILLON”  

2 eigelen - 2 halve eierdopjes suiker - 2 halve eierdopjes trappist goed mengen in een naast het vuur, dan op een zacht vuur kloppen tot het mengsel smeuïg is en als een lint van de lepel loopt. In mooie glazen gieten en opdienen.

Per extra persoon : 1 eigeel, 1 half eidopje suiker, 1 half eidopje trappist toevoegen.

 

PATERSGROG  

1 fles dubbel verwarmen, 1 à 2 eetl. bruine suiker onder mengen. Warm opdrinken voor het slapengaan.

   

Hazepaté

1.5 kg hazevlees, ook de lever, longen, nieren en het bloed van de haas- één pond varkensvet - 300 gram uien - een lepel boter - dunne repen vet spek - peper - zout - muskaatnoot

marinade:

2 tripels Westmalle - een paar takjes tijm - een busseltje peterselie - een paar laurierbladeren - een selder - een sjalot (grof gesneden) - enkele jeneverbessen - een paar blaadjes salie.

gekonfijte uien:

500 gram uien - 2 dl grenadine - ½ fles rode wijn - 3 lepels honing.

Alle ingrediënten van de marinade in één pot doen, daarin het vlees leggen, één nacht laten trekken op een koele plaats. Het vlees fijnmalen met een vleesmolen of fijnhakken, het varkensvet onder het vlees mengen, 300 gram ajuin bruinen in boter, ook in de marinade doen. De marinade laten inkoken tot een derde, kruiden met peper, zout, muskaatnoot, zeven en dan ook onder het vlees mengen.

Een vuurvaste rechthoekige bakvorm bekleden met repen spek, vervolgens het vleesmengsel erop scheppen, boven ook bekleden met repen spek, dan deksel erop.

Bakken in een oven van 180 graden gedurende ongeveer een half uur (het baksel moet binnen rozig rood zijn).

Het pond uien in schijven snijden, koken in grenadine tot de ui gaar is, de honing erbij doen, dan nog even zachtjes stoven.

De paté laten afkoelen en minstens een etmaal laten rusten.

Wijntip

De hazepaté wordt samen met de gekonfijte ui geserveerd als voorgerecht, eet er wat brood bij en de rijke smaak kan best een stevige wijn uit Bourgondië verdragen, ook een “Côte du Rhône” hoort erbij.

 

****

Pompoensoep met fijngesneden Ganda ham en Westmalle Tripel

 

Benodigdheden voor vier personen:

   ·        400 gram pompoen

·          200 gram bleekselderij

·          een ui

·           vier eetlepels roomboter

·           150 gram Ganda ham

·          een theelepel korianderpoeder

·           zes eetlepels room

·           0.6 l kippenbouillon

·           een flesje Westmalle Tripel van 0.3 l

·           een eetlepel fijngehakte bieslook

·          peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De pompoen schillen, ontpitten, in blokjes snijden en samen met de fijngehakte ui en bleekselderij in vier eetlepels roomboter in een braadpan gedurende vijftien minuten tot twintig minuten stoven. Laten afkoelen en in de blender pureren.

In een soeppan de kippenbouillon goed verwarmen en de gepureerde groenten erbij doen. Zo ‘n vijf minuten goed doorverwarmen en de helft van het flesje bier en de korianderpoeder eraan toevoegen. Op smaak brengen met wat peper en zout. De soeppan van de hittebron halen en de room door de soep roeren.

Voorverwarmde soepborden met de soep vullen. Garneren met fijngehakte bieslook en fijngesneden Ganda ham. Serveren met stokbrood of ciabatta brood.

Drink hierbij een goed gekoeld glas Westmalle Tripel.

 

Paddestoelen met Westmalle Dubbel

 

Benodigdheden voor vier personen:

·        100 gram shi-take paddestoelen

·        100 gram kastanje champignons

·        100 gram boschampignons

·        100 gram oesterzwammen

·        100 gram gerookte  magere ham

·        vier eetlepels roomboter

·        een takje tijm

·        een flesje Westmalle Dubbel van 0.3l

·        twee tenen fijngehakte knoflook

·        vier eetlepels fijngehakte ui

·        een eetlepel fijngehakte bieslook

·        twee eetlepels crème fraîche

·        peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

De paddestoelen schoon borstelen en in stukjes snijden. De roomboter verhitten in een koekenpan  en de paddestoelen zo snel mogelijk om en bakken.

De fijngehakte ui, knoflook, het takje tijm en de fijngesneden gerookte magere ham erbij doen en een paar minuten stoven. Vervolgens de helft van het flesje bier erbij doen, goed verwarmen en de crème frâiche door de saus roeren. Het takje tijm verwijderen en garneren met fijngehakte bieslook. Peper uit de molen en zout naar smaak toevoegen. Serveren met warme toast of stokbrood en een Westmalle Dubbel.

                                           ********************