Officiële website Tom Vannoppen
 

Openhartige Tom Vannoppen: "Eindelijk ingezien dat ik met depressie worstelde" (08/12/2006)

 
 

Exact drie weken geleden kregen we de melding dat Tom Vannoppen opgenomen was in een instelling. Het enfant terrible van het Belgische veldrijden ging donderdag 16 november compleet door het lint. "De druppel die de emmer deed overlopen", geeft Vannoppen nu toe. "En al bij al moet ik misschien blij zijn dat dit me overkomen is." Zondag maakt de Limburger zijn wederoptreden in Hamme-Zogge.

16 november 2006 zou wel eens het keerpunt kunnen zijn in Vannoppens crosscarrière. De dag dat het besef kwam dat het zo niet verder kon. De dag dat hij geen andere uitweg meer zag dan professionele hulp te zoeken. Die hulp lijkt van de toekomstige Sunweb ProJob-crosser een ander mens gemaakt te hebben. "Sinds kort kan ik opnieuw lachen, opnieuw grappen uithalen. Toegegeven, vroeger lachte ik ook veel, maar dat was een masker. Dat was niet de échte Tom Vannoppen. Achter dat masker schuilde miserie. Ik had wallen onder mijn ogen, geen kleur meer op mijn gezicht. Nadat mijn vriendin Petra me verlaten had, bleef ik alleen achter. Ik kon twee dingen doen: mij afreageren via mijn sport, of op stap gaan en mijn miserie 'verdrinken'. Ik koos domweg voor het laatste en belandde in een vicieuze cirkel. Als sportman kan zoiets natuurlijk niet. Weet je dat ik sinds het WK in Zeddam eind januari nog amper trainde. Ik had er gewoon geen zin in. Het ging van kwaad naar erger. Een paar weken geleden belde ik nog met Jurgen -Mettepenningen, zijn toekomstige ploegmanager en vriend, nvdr- en vertelde hem dat het veldrijden voor mij niet meer hoefde. Ik zou wel gewoon een job zoeken en zo mijn boterham verdienen."

Veel talent, weinig training

Aan trainen had de drievoudige vice-wereldkampioen trouwens al altijd een broertje dood. "Eerlijk? In het verleden heb ik misschien vijf keer écht getraind. Maar ik heb dat vier jaar kunnen verstoppen. Hopelijk klinkt het niet te hautain, maar ik heb blijkbaar talent zat. Als ik soms hoor hoe hard de collega's moeten trainen... Maar in 2006 werd het té gortig. Met Palmans kon ik ook al geen zomerprogramma afwerken. Met als gevolg dat ik zonder basisconditie aan de start van het veldritseizoen verscheen. Ik slaagde er amper in een cross uit te rijden. Het moest verkeerd aflopen."

Ondertussen is Tom een ander mens geworden. "Al bij al is het misschien niet slecht dat dit me overkomen is. Dat ik eindelijk heb ingezien dat ik met een depressie worstelde. Vandaag leef ik weer! Dankzij de begeleiders in Sint-Truiden, maar ook dankzij mijn familie. Mensen die ik vroeger wegduwde terwijl ze het goed met me voorhadden. En dankzij de honderden kaartjes en sms-jes van supporters en vrienden. Drie weken geleden begon ik opnieuw te trainen. Door een verkoudheid moest ik deze week wat gas terugnemen, maar ik zie de toekomst hoopvol tegemoet. Uiteraard heb ik nog héél veel achterstand op de concurrentie, maar die wil ik zo snel mogelijk wegwerken. Tussen Kerst en Nieuwjaar wil ik alles rijden om optimaal aan de start van het BK te verschijnen. Mijn grote doel is om alsnog de WK-selectie te halen. Vorig jaar brak ik in dezelfde periode mijn voetbeentje. Ik stond nog minder ver dan nu. Toch werd ik op BK en WK vijfde. Het kan dus. Ik ga er in elk geval alles aan doen. Ik heb er opnieuw zin in, en dat is zeker en vast het allerbelangrijkste. Als het in 't kopke goed zit..."

Over Sven Nys

De Limburger refereert daarmee naar Sven Nys. "Sven beheerst momenteel het veldrijden. En dat heeft hij volgens mij voor 75 percent te danken aan het feit dat het goed zit in zijn hoofd. Als je dan ook nog eens de juiste mensen rond je hebt, dan ben je al heel ver. Ook Stefan Everts vertelde me ooit hetzelfde verhaal. En ik geloof dat best. Hopelijk bewandel ik nu dezelfde weg. Op de dag van vandaag heb in elk geval opnieuw ritme in mijn leven. Trainen, eten, rusten, slapen,... Alles netjes op zijn tijd. Ik voel me echt een ander mens."

Om in die WK-selectie te geraken, zal Tom echter prestaties moeten neerzetten. Kan dat op zo een korte periode wel op een gezonde manier? "Ik snap waar je naartoe wil. Maar wees gerust, ik ga niet naar verboden middelen grijpen. Trouwens, op eigen aandringen blijf ik nog een tijdje in Sint-Truiden. En daar word ik zo goed als dagelijks gecontroleerd op gebruik van alcohol, drugs of andere stimulerende middelen. Zelfs mijn vitaminen, voorgeschreven door mijn persoonlijke dokter, worden mij geweigerd. Maar nog eens, ik wil dat doel niet bereiken ten koste van alles. Lukt het dit seizoen niet meer, dan hoop ik met Sunweb ProJob op een mooie zomervoorbereiding en zal ik volgende winter wel laten zien tot wat Vannoppen nog allemaal in staat is."

Methode De Vlaeminck

Eric De Vlaeminck suggereerde ooit dat hij het leuk zou vinden mocht Vannoppen hem opbellen."Inderdaad. Eric schreef in de Gazet van Antwerpen ook een mooie column over mij. Het pakte mij. Maar wanneer ik opnieuw ben beginnen trainen, had ik zelf al spontaan aan hem gedacht. Ik vond thuis noties terug van zes - zeven jaar geleden. En ben dus al op Erics manier beginnen trainen. Ik bel hem vanavond trouwens zeker nog eens op."

Bron:Cyclocross.info

 
   
 
onderschrift

www.tomvannoppen.com 2010