Ga verder

TERDUIN HEVERLEE

Hoe het allemaal begon.

 

We schrijven 1955. Het aanlegplan van de wijk Terduin ligt ter inzage. Groepen van 2 tot 6 woningen zouden ingeplant worden volgens een vrije doch geordende bouwlijn. Deze zouden afgewisseld worden met groene zones en parkings, zodat het geheel bevrijd bleef van een te strakke wijkstructuur.

1962

De verschillende woningtypen (met elk de variante: hoekhuis of rijwoning) werden gebouwd met een gevelbreedte die varieert tussen 6,90m en 8m terwijl de diepte verschilt van 7,5 tot 8m.

De aanvang der werken nam een aanvang na het bouwverlof (1962). De grondwerken waren enorm en bleef niet gespaard van de nodige ongemakken en tegenslagen.Ē Eind oktober 1962 krijgen sommige woningen gestalte. Met man en macht wordt er gewerkt. Men vraagt zich af waar de straten komen? Het zou nog wel wat tijd in beslag nemen vooraleer de wijk bewoonbaar zou zijn.

De werken duurden inderdaad nog tot einde zomer 1964. De meeste inwoners namen hun intrek in januari 1965. De officiŽle inhuldiging vond plaats op 2 september 1967. (M.d. Riemaecker, minister van Gezin en Huisvesting. De wijk bevatte toen 99 woningen. Op dat ogenblik woonden er al 97 koppeltjes en het aantal inwoners van de wijk bedroeg ca. 302 mensen. In 1970 was dit aantal gestegen tot ca. 424. De familiale sfeer in onze wijk was vooral te danken aan zijn gesloten structuur. Het krioelde van de kleinste inwoners die veilig op straat konden spelen.

K. Tits