Grossvenediger

Vertrekpunt:

Vertrekken doe je in het plaatsje Hinterbichl, helemaal achteraan in het Virgental. Tegenover pension Islitzer pikt de taxi je op om je naar de hut te brengen.

Routebeschrijving:

Via deze route heb je de mogelijkheid om de Grossvenediger  op één dag te beklimmen en 's avonds terug in je pension te zitten. Maar wees toch voorzichtig, alhoewel de berg bekend staat als een gemakelijke beklimming blijft het toch een alpiene tocht die de nodige gevaren met zich meebrengt en dien  je dus te beschikken over het nodige materiaal (touw, pickel, stijgijzers & klimgordels) en een goede kennis van het hooggebergte. Je kan eventueel een berggids inhuren die je veilig naar boven brengt (prijs ongeveer 250 euro per cordeé). Informeer je ook over het weer en mochten de voorspellingen niet goed zijn, vertrek dan niet en wacht af tot het beter wordt. Klik op Grossvenediger voor meer informatie over de derde hoogste berg van Oostenrijk.

Het eerst deel van je tocht doe je met de huttentaxi, die je tot bij de Johannishütte (2116 m.) brengt. In de zomer van 2002 betaalden we voor deze taxirit 15 Euro per persoon H/T (Venediger Taxi: +43 4877 5369). Zorg dat je kan vertrekken met de eerste taxi om vier 's  uur morgens. Om half vijf ben je bij de hut en kan de tocht beginnen....

Achter de Johannis hutte ga je rechts af en begint de klim naar het Defereggerhaus. Vergeet geen zaklampje mee te nemen als je zo vroeg op pad bent.  Blijf het pad volgen, je kan niet missen. Wij bereikten de hut na 2   1/2 uur wandelen. Als je bij de hut komt zul je zien dat er al erg veel klimmers vertrekken. Achter de Defereggerhut klim je nog ongeveer 50 meter hoger tot je bij de gletsjer komt. Doe hier best je stijgijzers al aan want het pad tot aan de sneeuw is 's morgens bedekt met een laagje ijs en verraderlijk glad. In de sneeuw volg je gewoon het spoor. Let wel op, want een spoor is geen garantie voor een spaltenvrij traject. Blijf het spoor volgen, ongeveer 2 uur klimmen door de sneeuw heb je voor de boeg. Technisch is de klim helemaal niet moeilijk. Alleen de laatste 30 meter voor de eigenlijke top lopen over een messcherpe graat met loodrechte wanden langs beide kanten.  Afdalen doe je via dezelfde route en gaat uiteraard een pak sneller. Blijf aandachtig en geconcentreerd lopen want de meest ongevallen doen zich voor tijdens de afdaling!

 

Technische fiche:

Hoogteverschil

1550m. 1550m. i

Stapuren

8 uur

Hutten

2

Toppen

1

Moeilijkheid

   


  Afbeeldingen en kaart:

 

Terug naar Virgental      naar de volgende wandeling