MARMOLADA

  Vertrekpunt:

Het vertrekpunt van deze gletsjertocht ligt bij het Fedaia stuwmeer. Komende van Canazei rij je richting Fedaia pas.  Bij het stuwmeer ga je rechts de dam over tot bij de parkeerplaatsen. De kabelbaan begint te draaien om acht uur en brengt je tot bij de Rif. Pian dei Fiacconi op 2625m. De kabelbaan op zich is al een bijzondere belevenis, je moet er namelijk in rechtstaan!

  Routebeschrijving:

Toch eerst even melden dat het hier om een gletsjertocht gaat met ook nog eens een kleine 100 verticale hoogtemeters rotsen. Het spreekt voor zich dat je de nodige uitrusting zoals pickel, stijgijzers, klimgordel en touwen nodig hebt voor de gletsjer. Op de rots bevinden zich maar weinig zekeringpunten, je hebt wat bandschlingen nodig, touw en tussenzekeringen. Uiteraard moet je ook vertrouwd zijn met het gebruik van de materialen!!

Wij vertrokken om acht uur 's morgens met de kabelbaan naar boven. Wil je nog vroeger vertrekken dan kan je best een overnachting boeken in de Rifugio Pian dei Fiacconi aan de voet van de gletsjer.

Als je met je rug naar de hut staat zie je Punta Penia op je rechterkant liggen bovenop de rotsen. Die kant van de gletsjer ga je ook uit. Onderaan is de gletsjer aper en moet je een weg zoeken tussen de spalten. Waar er sneeuw ligt zul je normaal wel een spoor ontdekken dat in een wijde linkse boog over de gletsjer gaat.

Je volgt nu het pad tot je onder de noordwand bij een kabelzekering terecht komt. Hier moet je ongeveer 100m verticaal klimmen met moeilijkheidsgraad I-II. Best een touw meenemen en wat bandschlingen omdat er maar erg weing zekeringspunten zijn op de wand. Eens bovenop de wand moet je links nog een laatste steil stuk door de sneeuw ploeteren tot je uiteindelijk bij de top van de Dolomieten komt, Punta Penia op 3343m.

Mooi is ook dat er boven nog een bemande hut is (enkel tijdens de zomermaanden) waar je eventueel een warme thee of iets anders kan drinken. Afdalen gaat via dezelfde weg.

 

  Technische fiche:

Hoogteverschil

+/-717 m.p   +/-717m. q

Stapuren

5,5 uur

Drank- Eetgelegenheid

1

Toppen

1

Moeilijkheid

     

naar foto gallerij

  download wandelkaart

andere wandelingen in het Fassatal:

[ MARMOLADA ] PIZ BOE ] RIF.CONTRIN ] PASSO DEL ZIGOLADE ] [ FASSATAL ]