VAL  DI  FASSA

Het Fassatal ligt helemaal in het NO van Italië, in de provincie Trento.  Langs de Oostkant is het dal ingesloten door de Pordoi -en Fedaia pas en in het Noorden door de bekende Sellapas. Grootste en bekendste plaats is Canazei, dat zowel in de winter als in de zomer overloopt van de toeristen. In de winter is dit een populair skigebied met tal van mogelijkheden maar in de zomer is het ook een erg mooi  wandelgebied. In het dal bevindt zich ook de enige gletsjer die je in de Dolomieten terug zal vinden, de Marmolada met als hoogste punt Punta Penia op 3340 meter . Alhoewel de Dolomieten natuurlijk bekend zijn om de klettersteigen vind je hier toch ook nog tal van mogelijkheden om "gewoon" aan bergwandelen te doen. Super interessant voor de wandelaar is de zgn. panorama pas  waarmee je 4 dagen uit 7 onbeperkt gebruik kunt maken van alle kabelbanen gelegen in het Fassatal (kostprijs zomer van 2003 was 32€, de pas is verkrijgbaar in alle dalstations) . Deze brengen je in no time tot in het hart van de Dolomieten. De Dolomieten bestaan uit een kalkgesteente dat zeer veel magnesium bevat en is hard en goed bestand tegen erosie.  Het gesteente is eigenlijk te beschouwen als fossiel koraalrif.Ongeveer 150miljoen jaar  geleden strekte zich hier de zee uit waarin deze riffen werden gevormd.Bij het ontstaan van de Alpen zo'n 90miljoen jaar later werden de riffen omhooggedrukt. Vervolgens kreeg het gebergte te maken met erosie waardoor,vooral in de ijstijden,veel materiaal werd  afgevoerd en zo de machtige rotsformaties overbleven.

Hoe er naar toe?

Wij reden vanuit Antwerpen over de Duitse snelwegen tot in Kempten. Dan via Reutte i/T en Heiterwang over de Fernpas tot in Telfs. Hier kan je eventueel de snelweg op richting Innsbrück (vignet!) of je rijdt via de B171 die langs de snelweg loopt. Vanaf Innsbrück gaat het dan naar Italië via de Brennerpas. Ook hier de mogelijkheid via de snelweg (tol, Europabrug) of via de B182 naar Brenner. Vanaf Brenner de snelweg A22 op tot de afrit Val Gardena. Dan via de S242 en de Sellapas tot in Canazei di Fassa. Antwerpen - Canazei 1000km. Reistijd ongeveer 12 uur.

Kijk eens op www.mappy.com voor een goede online routeplanner.

Verblijf

Wij verbleven in de zomer van 2003 in het kleine gehuchtje Alba, vlakbij Canazei. Alhoewel de vrouw des huizes al flink op leeftijd is doet ze toch haar uiterste best om het de gasten in de 9 kamers  zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Kostprijs voor een kamer met ontbijt was 19€/persoon. Superlekkere pizza's en andere Italiaanse kost vind je in Ristorante "Obelics" vlak naast het pension (10% korting als je kunt aantonen dat je bij pension Claudia ook overnacht)

 

 

Garni Claudia

Via de Palua 1

38030 Alba di Canazei (TN)

Tel: 0462 - 60.21.42

Email: garniclaudia@email.it

 

                                               

 

  Wandelingen

Rifugio Contrin     

Piz Boë

    
 Passo del Zigolade    
Marmolada     

  Wandelkaart:

Kompass Val di Fassa -Marmolada - Gruppo di Sella N°686

neem ook eens een kijkje op mijn andere pagina's of laat een bericht in het gastenboek:

PITZTAL ] STUBAITAL ] ZUGSPITZE GEBIED ] MADEIRA ] [ FASSATAL ] VIRGENTAL ] VAL DI SENALES ] SAMNAUN ] GRAN CANARIA ] NEPAL ]