IS EEN BEAGLE DE JUISTE KEUZE VOOR U?

 

De keuze van een ras en de aanschaf van een pup mag nooit impulsief gebeuren. Het betreft een engagement voor de ganse levensduur van de hond, wat in het beste geval 12 tot 14 jaar kan zijn. Is men bereid die verantwoordelijkheid te aanvaarden met alle mogelijke consequenties? Er zijn zeker enkele zaken die men goed moet overwegen alvorens een definitieve beslissing te nemen.

Zoals gezegd is de beagle een sociale, vriendelijke hond die perfect past in de doorsnee gezinssituatie. Als meutehond heeft hij er niet het minste probleem mee om samen te leven met kinderen, soortgenoten of andere huisdieren. Hij is een allemansvriend die zich niet specifiek hecht aan één persoon maar wel graag veel tijd doorbrengt met zijn baasjes. Hij kan best enkele uurtjes alleen gelaten worden maar het is niet verantwoord om hem, ondanks zijn weerbestendige vacht, de ganse dag alleen te laten in een buitenkennel, zelfs niet met één of meerdere soortgenoten. Hij vertoeft graag in de buitenlucht, maar dient in huis te kunnen leven en slapen. Een bench of binnenhuiskennel is zeker een aanrader. Bij adequaat gebruik zal hij dit als een positief iets, als zijn eigen veilige plekje ervaren.

De opvoeding van elke pup vraagt tijd en geduld, ongeacht het ras. Toch is een beagle niet moeilijker op te voeden dan vele andere rassen. Men moet wel rekening houden met het jachtinstinct en het zelfstandige karakter enerzijds en met de sociale aard anderzijds, waardoor hij eerder intens aanwezig is in het gezin. Hij is erg intelligent en heeft al gauw door bij wie hij het meest profijt haalt. Er dienen in het gezin onderling strikte afspraken gemaakt en nageleefd te worden aangaande de opvoeding. Een zachte maar consequente hand in combinatie met een gezonde dosis humor is de boodschap.

Een beagle is een jachthond en heeft bijgevolg voldoende beweging nodig. Een goed omheinde tuin is een noodzaak. Het is echt niet aan te bevelen een beagle op een appartement of in de stad te houden. Hij zal het waarderen als men met hem lange wandelingen maakt. Hij is des te meer op zijn plaats in een sportief gezin. Wanneer hij de mogelijkheid krijgt om zich buiten uit te leven zal hij in huis een rustige hond zijn. Hij is zeker niet nerveus van aard.

Een beagle vraagt weinig verzorging. Af en toe een flinke borstelbeurt volstaat. Men kan hem tijdens een wandeling lekker door de plassen en het slijk laten ploeteren. Als de vacht even kan opdrogen en daarna geborsteld wordt, ziet hij er weer als nieuw uit.

Zoals voor elke hond geldt, zal een beagle maandelijks een deel van het budget opeisen. Vanzelfsprekend heeft hij recht op voeding van goede kwaliteit, dat komt zijn gezondheid alleen maar ten goede. Evenredig met zijn kleine formaat zijn deze kosten eerder gering. Verder is er de terugkerende kost van vaccineren, behandelen tegen teken en vlooien, ontwormen en jaarlijkse controle door de dierenarts. Eventueel andere bijkomende onderzoeken, behandelingen, medicatie en operaties kunnen bij honden soms heel duur uitvallen. Ondanks alle goede zorgen van fokker en eigenaar valt dit niet altijd te vermijden.

Wanneer een hond tijdens de vakantie of door omstandigheden in een dierenhotel of -pension wordt ondergebracht is dit ook niet echt goedkoop naargelang de aangeboden faciliteiten. Er zijn natuurlijk tal van andere en goedkopere mogelijkheden om opvang te voorzien tijdens de vakantieperiode. In speciale vakantiebrochures kan men een groot aanbod van hotels, campings en huurwoningen vinden waar honden welkom zijn, soms mits een kleine vergoeding. Een beagle meenemen op verlof kan dus evengoed een optie zijn.

Maar...niettegenstaande dit alles goed doordacht moet worden alvorens tot een aankoop over te gaan, staat hiertegenover dat de onvoorwaardelijke vriendschap en trouw die men terugkrijgt van een beagle ONBETAALBAAR is! Daarom verdient elke pup het ook om in het juiste gezin onder de juiste omstandigheden terecht te komen.

 

Waar kan men best een beagle aanschaffen?

Bestaan er nog pocket beagles?

terug