Alcoholverslaving

 

 

 

Gezelligheidsgebruiker of probleemdrinker?

 

Alcoholische dranken maken een geaccepteerd deel uit van het sociale leven. Gezellige en belangrijke gebeurtenissen worden vanzelfsprekend opgeluisterd met een drankje. Alcohol is overal te koop en de meeste mensen hoeven drank ook om het geld niet te laten staan. Dat doen we dan ook niet: meer dan tachtig procent van de Belgische bevolking tussen 15 en 60 jaar drinkt regelmatig alcohol.

 

En wat is er ook mis met een glaasje op zijn tijd?

 

Maar zo onschuldig is alcoholgebruik niet helemaal. Alcohol kan lichamelijke gewenning en verslaving veroorzaken. Het gebruik van alcohol levert bovendien een gevoel van warmte en ontspanning op. We gooien 'geestelijk' de remmen los: iemand die anders zijn mond niet open durft te doen, praat met een glaasje op ineens honderduit. Bij veel drinken biedt alcohol verdoving en vergetelheid. Dat maakt het tot een aantrekkelijk middel voor mensen die - bijvoorbeeld - moeite hebben met contacten leggen, problemen thuis of op het werk hebben, ervaringen met seksueel geweld willen vergeten, of zich om welke andere reden dan ook rot voelen. Dan wordt alcoholgebruik gemakkelijk alcoholmisbruik. Dat is geen zeldzaamheid: acht tot tien procent van de Belgen boven de vijftien jaar heeft problemen door of met het eigen drankmisbruik: zowel mannen als vrouwen.

 

Verslaafd of niet?

 

Of iemand aan alcohol verslaafd is of niet, is niet zomaar op te maken uit het aantal glazen dat hij per dag gebruikt. Er zijn alcoholverslaafden die wekenlang droog staan, om dan weer stevig te gaan drinken. Eigenlijk valt pas goed te controleren of alcohol een probleem is door de drank langere tijd te laten staan. Mensen bij wie sprake is van gewenning, zullen het missen van de drank vervelend vinden, er een slecht humeur van krijgen en zich fysiek minder plezierig voelen. Bij verslaving kunnen zich flinke onthoudingsverschijnselen voordoen, zoals trillingen, misselijkheid, braken, angst en een snelle hartslag.

 

Alcoholverslaving is ook aan bepaalde gedragingen af te lezen:

          Ziet iemand bijvoorbeeld in alles een goede gelegenheid voor een lekkere borrel?

          Drinkt iemand snel, veel en gretig?

          Transpireert zij of hij veel en loopt hij snel rood aan?

         Gebruikt iemand smoesjes en zelfs leugens om te kunnen blijven drinken?

         Verstopt hij flessen drank in huis?

         Probeert hij dranklucht weg te werken door kauwgom te kauwen of veel parfum of  after shave te gebruiken?

 

Sommige mechanismen duiden erop dat iemand hard op weg is verslaafd te raken.

Bijvoorbeeld: steeds meer drank nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken of om geen last te krijgen van onthoudingsverschijnselen. Moeten drinken om zich goed te voelen, of bepaalde situaties alleen maar aankunnen met een glaasje op.

Als dergelijke signalen regelmatig terug komen, zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen, bij de drinker zelf en bij diens omgeving.

   

Gevolgen van alcoholverslaving

 

Langdurig teveel drinken heeft ernstige gevolgen. Lichamelijk leidt dit onder meer tot schade aan de maag, de lever en de hersenen.

Alcoholmisbruik heeft ook ernstige sociale en psychische gevolgen. Vijftien procent van alle verkeersdoden sterft bij een ongeval waarbij alcohol in het spel is.

Dronken mensen worden vaak agressief.

Zo hangt zo'n dertig procent van alle vormen van vrouwenmishandeling met alcoholmisbruik samen.

Vaak lijdt het hele gezin onder de verslaving van dat ene gezinslid. Daardoor kan een huwelijk kapot gaan en kunnen de kinderen van moeder of vader vervreemden. De alcoholist raakt in een steeds groter isolement.

 

Leven met alcoholverslaving

 

Drinken lijkt misschien op korte termijn een oplossing voor moeilijkheden. Op wat langer termijn stapelen de problemen zich op. Niet alleen bij de drinker zelf, maar ook bij de naaste omgeving. Omdat een verslaving moeilijker te genezen is naarmate deze langer bestaat en bovendien sociaal en psychisch veel onherstelbare schade aanricht, is het erg belangrijk te proberen snel iets aan de alcoholproblemen te doen.

Meestal ziet de drinker zelf zijn of haar verslaving moet gemakkelijk onder ogen. 'Ik alcoholist? Kom nou. Ik drink gewoon graag een glaasje', is een standaard reactie. Mensen in de omgeving signaleren de problemen meestal eerder dan de drinker zelf.

 

Hulp zoeken

 

Het is niet gemakkelijk om alleen van een alcoholverslaving af te komen. Wacht daarom niet te lang met hulp en steun te zoeken.  Daarvoor kunt u ondermeer terecht bij de zelfhulpgroep van de AA -   Anonieme Alcoholisten

 

Verder kunt u steun vinden bij de Centra voor Alcohol en andere drugs, CAD.

Het VAD,  SOS Nuchterheid enz.............

 

U kunt hier zonder verwijzing terecht.

 

U doet er goed aan uw problemen ook met uw huisarts te bespreken. Alcoholgebruik en stoppen met alcohol heeft immers ook lichamelijke gevolgen.

De huisarts kan u hierbij helpen. Hij kan u ook de weg wijzen naar de AA in uw regio.

 

Index       

Copyright 2006-