Spellen
De Speltafel
Club
       
kalender  |  foto's  |  contact  |
   

 

 

   
 
Facebook
 
banner_spellen

 

 

spel van de maand

recensies - archief

  Raak

  De Bond

  0>9 | A-B-C-D

  E-F-G-H

  I-J-K-L

  M-N-O-P

  Q-R-S-T-U

  V-W-X-Y-Z

onze collectie

downloads

 

 

 

 

Deze recensie verscheen in Raak,
het ledenblad van KWB
in oktober 2007.

Raak

 

 


spel van de maand - Kolonisten van Catan - mini

Ik durf er geen gokje op wagen hoeveel mensen gedurende de voorbije zomer een bezoekje aan Catan hebben gebracht. Het zijn er allicht enkele tienduizenden, misschien honderdduizenden. Sinds dit eiland in 1994 door Klaus Teuber op de kaart werd gezet, weten er zich elk jaar meer mensen door aangetrokken.

Bij het verschijnen was ‘Kolonisten’ een echte innovatie. Vernieuwende spelmechanismen, aantrekkelijk materiaal, een communicatief spelgebeuren, wat wil je meer. Ondertussen is het terecht uitgegroeid tot een klassieker en een trendsetter voor hedendaagse spellen.

Zowat overal ter wereld is dit spel inmiddels ‘Spel van het Jaar’ geworden. In Duitsland was dat al in 1995, de Nederlandstalige versie volgde in 1999. Maar ‘Spel van de Maand’ in ‘Raak’ was het nog nooit. De uitgave van een ‘mini-editie’ laat ons toe dat voor eens en altijd recht te zetten.

In wezen verschilt deze versie niet van het oorspronkelijke spel; alleen is de uitvoering aangepast voor pendelaars op de trein, de vakantiebagage, ... In het kunststof frame worden 19 landtegels gelegd. Op de randen ervan bouwen de spelers gaandeweg hun nederzettingen; m.a.w. ze klikken er hun straten, dorpen of steden op vast. Met het werpen van 2 kleine dobbelstenen bepaalt elke speler bij het begin van zijn beurt, wie er welke grondstofkaartjes verdient. Deze grondstoffen kan hij op het gepaste moment inruilen voor nieuwe nederzettingen of gebruiken om ontwikkelingskaarten te kopen die extra kansen creëren. Zelfs ruilhandel van grondstoffen is mogelijk. Zo proberen de spelers, hopelijk als eerste, de 10 noodzakelijke overwinningspunten te behalen.
Met de mini-editie van ‘Kolonisten’ beleef je al dit fraais waar en wanneer je wil. Als je vooral aan een gewone tafel speelt, opteer je misschien beter voor de originele bordversie.

Auteur

Klaus Teuber

Uitgever

999 Games

Aantal spelers

2 tot 4 spelers

Leeftijd

Vanaf 10 jaar

Prijs

+/- € 18,-