Afleggen: wassen van de dode en bekleden met een doodsgewaad (schone kleren) of het verzorgen van de lijktooi en het uitvoeren van de bewaringszorg (de laatste zorg bieden).

Opbaren: De overledene wordt na het afleggen op een baar gelegd. Opbaren in een kist is bij ons niet gebruikelijk.

Thanatopraxie: is een speciale behandeling waarbij het bloed wordt vervangen door een bewaarvloeistof.  Na het inbrengen van de vloeistof masseert de thanatopractor de huid van de overledene zodat de vloeistof tot in de kleine bloedvaten doordringt. Na verloop van een uur krijgt de overledene zijn natuurlijke kleur terug (de bleke kleur met donkere vlekken verdwijnt). Het proces vereist natuurlijk een grote mate van deskundigheid. Thanatopraxie is geen conservering voor lange termijn.

Reconstructie: Bij een gewelddadig overlijden (ongeval, ...) kan het aangezicht en lichaam van de overledene zodanig gekwetst zijn dat de herkenbaarheid in het gedrang komt. In deze gevallen is het soms mogelijk via een reconstructie het gezicht voldoende te herstellen zodat het voor de naaste familie alsnog mogelijk is om afscheid te nemen.

 

Begrafenissen Jef Sneyders  -  Beekakkersstraat 17, B-2340 Beerse, tel.: 014/61.12.56, e-mail: jef.sneyders@skynet.be