• De lokerse paardenworsten


 • Geschiedenis:
  Lokeren was vroeger een arme streek, en het einige stukje vlees dat veel mensen zich konden veroorloven was paardenvlees. Geen filet of biefstuk, maar vlees van afgedankte knollen van de paardentram, trekpaarden uit de Antwerpse haven en zelfs uit de Limburgse koolmijnen. Vlees dat enkel nog goed was voor de stoofpot, of gehakt. Maar van gehakt kan men worsten maken, en van de nood een deugd: zo ontstonden de Lokerse paardenworsten. Of hoe armemenseneten een delicatesse werd...

  Ingrediënten:
  Voor 4 personen: 1,5 kg paardenworsten (ongeveer 15), een klont boter, 3 grote uien, een takje selder, 4 teentjes look, 200 gram tomatenpuree, water, 2 sneden brood met mosterd, peperbollen en gemalen peper, paprikapoeder, curry, thijm, laurier, tabasco, pili-pili en cayennepeper.

  Bereiding:
  Stoof de gekuiste en gesneden uien, selder en look goed aan in de boter. Snij ondertussen de worsten van elkaar. Knijp van het minst gelukte exemplaar het gehakt bij de groentebrij en laat meestoven: dat geeft een goede smaak. Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de worsten toe, en giet water bij tot ze onder staan. Leg het brood er op en breng dit alles op een hoog vuur aan de kook. Eens zover nog één uur zachtjes laten koken en ondertussen regelmatig roeren.

  Tips:
  Elk kookt volgens zijn (haar) smaak: meer, minder of andere kruiden kunnen; maar gebruik liefst een breed gamma. Zout is absoluut overbodig. Ook wortelen, prei en sjalot of champignons kunnen erbij. Met rode en groene paprika's zijn het al meer Provencaalse worsten.

  (Bron en recept: De Lokerse Feesten)

 

 
Ontwikkeld door John Van Moeseke