TSJECHISCHE VLAG SLOVAAKSE VLAG

Welkom op de website van de Vlaams- Tsjechische en Slovaakse Vereniging

Onze Nederlandse zustervereniging

 
 
Fluwelen Revolutie

 
Gedurende de 2de helft van de Jaren 80 werd de situatie in Tsjechoslovakije wat gemoedelijker, zeker na de invoering van Perestroďka in de Sovjetunie. Maar het Tsjechoslovaakse leiderschap - met nog steeds Gustav Husak aan het roer - was niet ingenomen met de bewegingen die opkwamen om het Communisme van binnenuit te hervormen en trok de teugels weer strakker aan, zeer tegen de zin van Michael Gorbatschov. Maar tegen 1988 werden er georganiseerde demonstraties gehouden waarbij veranderingen werden gevraagd, en maar een maand na de val van de Berlijnse Muur behoorde ook het Communistische regime in Tsjechoslovakije tot het verleden.
Tijdens de periode van zes weken tussen 17 november en 29 december - meer bekend als de ‘Fluwelen Revolutie’ werd het Tsjechoslovaaks communistisch bewind zonder al te veel bloedvergieten omvergeworpen. Het begon allemaal op 17 november 1989 toen ongeveer 15.000 studenten een wreedzame demonstratie hielden ter herdenking van de dood van Jan Opletal, geëxecuteerd door de Nazis in 1939. De studenten werden halverwege hun mars tegengehouden door de oproerpolitie ter hoogte van Narodni Trida. Nadat de studenten blijk gaven van hun wreedzame bedoelingen werden ze desondanks door de ordetroepen afgeranseld met wapenstokken. Op z’n minst 167 studenten werden gewond en lange tijd deed (volledig ten onrechte) het gerucht de ronde dat er ook een dode was gevallen. Deze gebeurtenissen wekten solidariteit op onder de Praagse burgers en er kwam spontaan protest, waarbij werd opgeroepen tot een dialoog met de Partij over democratie, vrijheid en mensenrechten. Op 20 november begonnen de studenten met sit-ins, zowel in Praag als daarbuiten. Bijna 150.000 mensen kwamen samen in het centrum, dreigend met massale stakingen. Op 21 november riep Partijsecretaris Milos Jakes op tot kalmte, terwijl hij terzelfdertijd een manier zocht om de ontstemde intellectuelen terug in het het garreel te krijgen. Ondertussen werd het Burgerforum opgericht door Václav Havel - toen nog een dissident - en de economist Václav Klaus als spreekbuis van het volk in hun strijd tegen het communistisch regime. In de dagen die erop volgden werden er stakingscommitées opgericht in fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en scholen. De demonstraties, meestal gehouden na de werkdag, namen nu hun uitbreiding over het hele land. Op 24 november verschenen Alexander Dubcek, Kardinaal Frantisek Tomásek en Václav Havel op het balkon van de kantoren van de Socialistische Partijkrant ‘Svobodné Slovo’ op het Wenceslasplein. Tijdens hun redevoeringen werden ze ondersteund door het gerinkel van 300.000 sleutelbossen als een muzikaal gejubel. De daaropvolgende dagen werden er massale betogingen gehouden in het Letnapark Václav Havel (750.000 demonstranten) en brak er een algemene staking uit die het communistische regime ernstig deed wankelen. Eerste Minister Ladislav Adamec was nu wel gedwongen om gesprekken te voeren met de leider van het Burgerforum, Václav Havel. Die gesprekken leidden tot een nieuwe regering, op 10 december benoemd door President Gustav Husak. Die avond kondigde Husak op de televisie zelf zijn ontslag aan, waarop het Burgerforum een staking aflastte die gepland was voor de volgende dag. Op 29 december werd Havel door het parlement verkozen tot de nieuwe Persident van Tsjechoslovakije op een feestelijke ceremonie in de Kroningszaal van de Praagse Burcht. Dat was zowat het einde van de Fluwelen Revolutie, maar het begin van een nieuwe toekomst. De vrije parlementsverkiezingen van juni 1990 verstevigden het vertrouwen in het Burgerforum en de ingeslagen weg.

 
 
 
 
Cultuuragenda

 


Tsjechische muziek door Pianotrio Guarneri


Zondag 16-01-05 om 11u00
Astoria Hotel, Grote Waldorfzaal,
Koningsstraat 103, 1000 Brussel

Dalia Ouziel, piano
Jerrold Rubenstein, viool
Mirel Iancovici, cello

De Astoriaconcerten bieden u iedere zondagochtend een concert aan met kamermuziek van de hoogste kwaliteit, in het mooie kader van het Astoria Hotel. Het Astoria Hotel vormt met zijn authentieke charme uit de Belle Epoque een prachtig decor voor de klassieke muziek die gespeeld wordt door eersterangs musici met internationale faam.
Onlangs werd het 28-jarig bestaan van de vzw Astoriaconcerten op luisterrijke wijze gevierd. Aan de meer dan 1.300 concerten die tijdens de voorbije jaren werden georganiseerd verleenden vermaarde Belgische en buitenlandse musici hun medewerking. Op het programma werk van Antonín Dvorák, Leos Janácek en Bedrich Smetana.


Losse kaarten: €10 - €7 (groepen) - €5 (-26j)

Voor meer informatie:

Secretariaat van de Astoria Concerten,
Diane Goossens Bara,
Troonstraat 160, 1050 Brussel,
Tel: 02/647.78.58, via de website of via e-mail

Muziekcursus omtrent Antonín Dvorák te Oostkamp


31-01-05, 14-02-05, 21-02-05 en 28-02-05 van 20u00 tot 22u00
Cultuurcentrum De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42, 8020 Oostkamp

Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds organiseert een cursus Muziekgeschiedenis rond de Tsjechische componist Antonín Dvorák met als titel 'Muzikale magie uit het Boheemse woud'. Dvorák (1841-1904) is bestemd om slager te worden, maar de vioollessen die hij van de dorpsonderwijzer krijgt, vallen zo goed mee dat hij in 1867 als muziekstudent naar Praag trekt. Beroemd wordt hij met zijn bundel Slavische dansen. Door deze eerste successen als componist en de vriendschap en bescherming van Johannes Brahms, wordt hij compositieleraar aan het conservatorium te Praag. Hij reist als dirigent door Europa en in 1892 vertrekt hij naar New York.
De Humoreske, het Celloconcerto en de symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' (in New York gecomponeerd) zijn zonder twijfel de meest bekende werken van de wereldberoemde Tsjechische componist. Vervoerende muziek met heerlijke, wijd uitgesponnen melodieën en hartstochtelijke passages bewijst dat Dvorák thuishoort in de rij van de grote romantici. Zijn muziek getuigt van vakmanschap en een sterk temperament. De invloed van traditionele dansen en melodieën geven aan zijn werk een eigen toets. Laat u in deze cursus bekoren door de schoonheid en de magie van Dvoráks karaktervolle composities.


Deelnameprijs: €44,50 - €39,50 (Davidsfondsleden)

Voor meer informatie:

Universiteit Vrije Tijd, Blijde-Inkomstraat 77, 3000 Leuven,
Tel: 016/31.06.00, Fax: 016/31.06.08 of per e-mail


Antonín DvorákHet Guarneri Ensemble in het Museum van Oude Kunst te Brussel


Woensdag 02-02-05 om 12u40
Museum voor Oude Kunst,
Auditorium Carel en Dora van Creveld,
Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel

Dalia en Orit Ouziel, piano
Vladimir Mendelssohn, altviool
Herre-Jan Stegenga, cello

De "Middagconcerten" werden opgericht door Sara Huysmans op 14 januari 1948. Opzet hierbij was een historisch overzicht te geven van het kamermuziekrepertoire vanaf de barokperiode tot de hedendaagse muziek met een bijzondere aandacht voor het oeuvre van onze Belgische componisten. Tevens was het de bedoeling om de muziek in het bereik van eenieder te brengen. Van bij het begin werd Sara Huysmans bijgestaan door bekwame en toegewijde medewerkers. Thans is mevrouw Ingber voorzitster van de vereniging. Sinds 1990 is pianist Jozef De Beenhouwer muziekdirecteur van de Middagconcerten. De uitvoering zelf van de concerten wordt toevertrouwd aan de beste van onze Belgische artiesten en ook aan een aantal uitmuntende buitenlandse ensembles. Ook zijn de laureaten van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België regelmatig te gast.


Antonín Dvorák
Pianotrio nr. 3, op. 65
Slavische dansen


Losse kaarten: €6 - €3 (-26j)

Voor meer informatie:
v.z.w. Middagconcerten, Wolstraat 20, 1000 Brussel,
Tel: 02/512.82.47 - Fax: 051/512.99.36 of via e-mail


altviolist Vladimir Mendelssohn'De Nieuwe Wereld' van Antonín Dvorák door het Vlaams Radio Orkest


Donderdag 17-02-05 om 20u00, De Schouwburg,
Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven

Vrijdag 18-02-05 om 20u00, Stedelijke Concertzaal De Bijloke,
Bijlokekaai 7, 9000 Gent

Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van de ontdekking van het continent Amerika componeerde John Adams 'El Dorado' - een ode aan het Amerika van vroeger en nu. Ook Dvoraks symfonie nr. 9 'De Nieuwe Wereld' had het prille Amerika als inspiratiebron.
Kunstschilder Norman Perryman zal tijdens de uitvoering de muziek vertalen naar een schilderij. Via een projectie op groot scherm kan het publiek het hele creatieproces live volgen - het resultaat is het perfect huwelijk tussen muziek en plastische kunst.

John Adams
El Dorado

Antonín Dvorák
Symfonie nr. 9 'De Nieuwe Wereld'


Voor meer informatie:

Concert 17 februari: Schouwburg, Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven,
Tel: 016/22.21.13

Concert 18 februari: De Bijloke, Jozef Kluyskensstraat 2, 9000 Gent,
Tel: 09/269.92.92

Vocaal Romantisch in de Vlaamse Opera


Woensdag 23-03-05 om 12u30 in de Vlaamse Opera Antwerpen
Vrijdag 25-03-05 om 12u30 in de Vlaamse Opera Gent


De lunchconcerten van de Vlaamse Opera gaan traditiegetrouw door op woensdag- en vrijdagmiddag, respectievelijk in de Vlaamse Opera Antwerpen en de Vlaamse Opera Gent. Het aanbod is bijzonder gevarieerd: grote bladzijden uit de kamermuziek, zangrectitals, klinkende namen naast actuele muziek... Musici uit eigen huis wisselen af met met beloften én gevestigde waarden uit het Vlaamse en Europese concertleven.
Voor dit concert brengen leden van het koor van de Vlaamse Opera als vocaal ensemble a capella werk van Schumann, Dvorák en Smetana.

Geraldine McMahon, sopraan - Katrijn Van Geenhoven, sopraan
Lieve Monbaliu, alt - Vera Van Melckebeke, alt
Hugo Vanheertum, tenor - Ronny Demetsenaere, tenor
Bernard De Coninck, bas - Jung-Kun Oh, bas


Losse kaarten: €5 - €4 (-26j/Vrienden Vlaamse Opera)

Voor meer informatie:
De Vlaamse Opera, Tel: 070/22.02.02,
per e-mail of via de website


Bedrich SmetanaPianokwintet van Dvorák in de Vlaamse Opera


Woensdag 30-03-05 om 12u30 in de Vlaamse Opera Antwerpen
Vrijdag 01-04-05 om 12u30 in de Vlaamse Opera Gent


De lunchconcerten van de Vlaamse Opera gaan traditiegetrouw door op woensdag- en vrijdagmiddag, respectievelijk in de Vlaamse Opera Antwerpen en de Vlaamse Opera Gent. Het aanbod is bijzonder gevarieerd: grote bladzijden uit de kamermuziek, zangrectitals, klinkende namen naast actuele muziek... Musici uit eigen huis wisselen af met met beloften én gevestigde waarden uit het Vlaamse en Europese concertleven.
Op het programma sttat het Pianokwintet in A, opus 81 van Antonín Dvorák.

Jean-Claude Vanden Eynden, piano
Marian Taché, viool - Nonna Knuuttila, viool
Michaďl Zemtsov, altviool - Ilja Laporev, cello


Losse kaarten: €5 - €4 (-26j/Vrienden Vlaamse Opera)

Voor meer informatie:
De Vlaamse Opera, Tel: 070/22.02.02,
per e-mail of via de website


Antonín Dvorák


 
 
 
 
Kastelentocht

 
Op deze interactieve kastelenroute kan je 10 van de meest bekende Tsjechische kastelen bezoeken. Op onderstaand kaartje kan je bovendien zien waar ze liggen.
 


 
Ceský Krumlov

Dit kasteel is gelegen in Zuid-Bohemen en in is de 13de eeuw gesticht door Vítkovec.
Ceský Krumlov is in Tsjechië het grootste kasteel uit de Middeleeuwen dat nog intact is. In 1302 werd het de hoofdzetel van het geslacht Rozmberk. Het kasteel werd verschillende malen verbouwd en uitgebreid, waaronder de aanpassingen in Renaissancestijl uit de 16de eeuw. Uit deze tijd stamt de Maskeradezaal, die rijkelijk versierd is met schilderijen rond commedia dell' arte. Andere bezienswaardigheden zijn het Barokke slottheater, de oude Rijschool en het lustslot Bellarie.
 

 
 
Hluboká nad Vltavou

Hluboká, gebouwd in Tudor stijl, is wel het meest in het oog springende kasteel in Tsjechië. De voormalig Gotische burcht werd gebouw in de 13de eeuw door het geslacht Premysl en in 1661 gekocht door Schwarzenberk. De typisch Engelse stijl geeft een sprookjesachtig karakter aan het kasteel, dat trouwens omringd is door een enorm landschapspark.

 
 
 
Karlstejn

Een Gothisch kasteel dat gebouwd werd door Keizer Karel IV in de jaren 1348-1357. De eerste steen werd gelegd rond de periode dat Nové Mesto in Praag werd gesticht.
Het slot diende in eerste instantie als bewaarplaats voor de keizerlijke kroonjuwelen, maar door toedoen van de hussistische oorlogen werden ze verplaatst naar het Hongaarse Visegrád. Op het einde van de 16de eeuw werd de burcht voorzien van renaissancegevels door architect U. Aostali. In 1887-1899 gaven B. Schmidt en J. Mocker het kasteel zijn oorspronkelijke Gothische kenmerken terug. Hoe het interieur er in Karels tijd uitzag, kunt u bekijken in het Keizerlijk Paleis. Opengewerkte maquettes laten zien hoe de kamers werden ingericht, met houten wandbekleding en keramieke vloertegels. In de kapittelkerk van de Maagd Maria kan u originele fresco's bekijken uit de 14de eeuw met taferelen uit de Apocalyps. Een smal gangetje leidt u naar de Catherina-kapel, die afgezet is met halfedelstenen. De kapel was trouwens de privé-gebedsruimte van Karel. De beroemdste ruimte is de Kruiskapel in de Grote Toren, waar enkel de keizer en zijn hofpriester mochten komen. Hier bewaarde Karel de kroonjuwelen. De glazen koepel is versierd met gouden sterren en aan de muren hingen 127 schilderijen van Meester Theodorik. De verzameling afbeeldingen van heiligen, engelen en profeten wordt momenteel gerestaureerd. Een paar van de panelen zijn te zien in het Praagse St.-Jorisklooster.
 
 
 
Konopiste

Dit oorspronkelijk Gothische kasteel werd gebouwd naar model van het Franse castel. Van de 14de tot en met de 16de eeuw woonde de familie Sternberk hier. Na de Slag op de Witte Berg nam Wallenstein hier zij intrek, kort daarop gevolg door Pavel Michna van Vacínov. De Zweden richtten er op het einde van de dertigjarige oorlog grote vernielingen aan.Toen Jan Josef van Vrtba in 1716 het kasteel overkocht, zorgde hij meteen voor restauraties in Barokke stijl.
Aartshertog Frans Ferdinand kocht Konopiste in 1887. Zijn grootste liefhebberij was de jacht, waarvan de trofeeën het trappenhuis sieren. De Oostenrijkse troonpretendent werd samen met zijn Tsjechische gemalin Sophie Chotek in 1914 vermoord, hetgeen de Eerste Wereldoorlog inluidde.
 
 
 
Krivoklát

Dit koninklijk jachtslot werd rond 1100 gebouwd voor de eerste Premyslidische prinsen. Karel IV bracht er een deel van zijn jeugd door, maar ook later verbleef hij er graag. In 1422 nam Vladislav Jagiello er zijn intrek en liet er een gewelfde Gotische zaal bouwen die veel gelijkenissen vertoont met de Vladislavzaal in de Praagse Burcht.
Ludvik Jagiello verbleef er ook nog, maar daarna verloor het kasteel veel van zijn betekenis. De Habsburgers hielden er hussieten opgesloten en in 1597 en 1643 brandde het af. Daarna werd het landgoed eigendom van de Schwarzenberks, daarna de Wallensteins en ten slotte de Fürstenbergs. Na de brand van 1826 voerden Josef Mocker en Kamil Hilbert een uitgebreide restauratie uit.
 
 
 
Kunetická Hora

Tot de 15de eeuw bestaat er geen enkel document over het bestaan van dit kasteel, dat op een heuvel staat bij Pardubice. Eerst tijdens de Hussistische oorlogen werd Kunetická Hora een belangrijk steunpunt. Door de Pernstejns werd de grootste verbouwing van het kasteel uitgevoerd (1491-1548), waarbij representatieve ruimtes ontstonden zoals de ridderzaal. Aan het begin van de 20e eeuw werd het kasteel gerestaureerd door D. Jurkovic.
 
 
 
Mikulov
 

Dit oorspronkelijk Gotische kasteel is gedateerd uit de 13e eeuw en ligt op een heuvel in het gelijknamige stadje. Na een eerste verbouwing in Renaissance stijl kreeg het in 1719 zijn huidige Barokke uitzicht. Mikulov is gelegen in Moravië, dat vooral bekend is voor zijn wijn. In het kasteel is een expositie over wijnbouw en wijnproduktie. Er is ook een wijnkelder met enorme vaten.

 
 
 
Praagse Burcht
 

Geen enkel Tsjechisch kasteel is zo bekend als de Praagse Burcht. Het werd gebouwd door de eerste Premysliden op een heuvel in de Vltava-vallei die gebruikt werd door heidense priesters. Van 870 tot 1135 was het belang van de Praagse Burcht klein. De houten gebouwen vielen geregeld ten prooi aan brand. Pas toen er stenen kerken en paleizen werden gebouwd, verhuisden de Tsjechische prinsen naar het versterkte Romaanse fort. De grootste bloei kende de burcht onder Karel IV, die grootse plannen had met het paleis en de Vitusbasiliek. Karels zoon Václav verhuisde in 1383 naar het paleis in de oude stad. Pas 100 jaar later vestigde zich weer iemand in de Burcht, met name Vladislav Jagiello. Na de slag op de Witte Berg lieten de Habsburgse keizers hun Praagse residentie links liggen, zodat er weinig sporen van Barok zijn terug te vinden. Onder Maria Theresia werden kenmerken van Rococo en Classicisme aangebracht. De Burcht werd enkel nog gebruikt om legergarnizoenen en buitenlandse vorsten onder te brengen. De Nationale Wedergeboorte bracht een eind aan het verval. De Vituskathedraal werd voltooid met een westelijke vleugel en de president gebruikt sinds 1918 de Praagse Burcht als hoofdzetel. Als de vlag boven het koninklijk paleis wappert is de president aanwezig.
 

 
Velké Losiny

Wat betreft de architectuur is Velké Losiny, gelegen in Noord-Moravië zeker de moeite waard. Dit Renaissance kasteel van het geslacht Zerotín heeft een prachtig galerij op de binnenplaats en een Barokke aanbouw. Na verloop van tijd heeft het kasteel een grote verzameling schilderijen weten te herbergen.
 

 
Veltrusy

Dit kasteel liet de familie Chotek bouwen in de 18de eeuw. Het Barokke zomerverblijf heeft de vorm van een kruis, met in het midden een koepelzaal. Het interieur bestaat uit Barok stucwerk en Rococoschilderijen. Het 300 ha grote landgoed is geconstrueerd naar het voorbeeld van een Engels wildpark. Het strekt zich uit tot aan de Vltava en bevat zeldzame boom- en plantesoorten. In het park staan zomerpaviljoens uit de Romantische tijd.

 
 
 
 
Bezoek ook deze sites


 
 
Becherovka

 
Becherovka, de werelberoemde likeur uit Karlovy Vary, is nu eindelijk in België verkrijgbaar. Firma Lambrecht uit Antwerpen verdeelt de drank in samenwerking met de Nederlandse importeur D.T.C. U kan er naast Becherovka ook Slivovice krijgen van het bekende Tsjechische merk Jelínek en verder Pilsner Urquell.
Het adres: Firma Lambert, Van Maerlantstraat 66, 2060 Antwerpen, Tel: 03/233.46.43

 
        

Wil je reageren of inlichtingen vragen? Stuur dan een e-mailtje.

Je kan ook schrijven naar:
De 'Vlaams - Tsjechische- en Slovaakse Vereniging' v.z.w.
Prins Leopoldstraat 36, B-2140 Antwerpen, België;
Tel: (0032)(0)3/236.84.60

Last time updated on 02-01-2005