TSJECHISCHE VLAG SLOVAAKSE VLAG Slovaakse Steden en Gemeenten op het Web
 
Op het kaartje staan Slovaakse steden met een website. Door op de steden te klikken
krijgt je eerst een beschrijving, met onderaan de links naar de site(s) over de gemeente.
 
 

 
 

Banska Bystrica ligt aan de Hronrivier en was ooit een belangrijk Europees centrum voor de goud -en kopermijnbouw. Tegenwoordig heeft het vooral een goede naam op het vlak van industrie, cultuur en bankwezen. De omgeving van het kasteel en zijn twee kerken, samen met het stadhuis en Matejhuis, zijn de grootste bezienswaardigheden van de stad. Námestie SNP (Plein van de Nationale Wedergeboorte) is ook heel attractief, maar de meeste bezoekers zijn vooral bekoord door het futuristische interieur van het nabijgelegen Museum van de Nationale Wedergeboorte.
Banská Bystrica is een wintersportoord en prachtig gelegen in de Hron-vallei, omgeven door de Starohorske-heuvels, het Kremnicagebergte, de Hoge Fatra en de Lage Tatra. In de gehele omgeving liggen mooie skipistes. Druipsteengrotten bepalen de streek ten noordwesten van Banská Bystrica. In het dal Hermanecká dolina, dat 20 kilometer van de stad verwijdert ligt, vindt men grotten die in het Stenen Tijdperk bewoond waren. De druipsteengrot Izbica is een bezoek meer dan waard.
 
Links:
 
- De officiële website (enkel in het Slovaaks)
- Engelstalige info over Banská Bystrica op de site van UAKOM.
 
 
 
 

Banska Stiavnica wordt door de Slovaakse historici beschouwd als de oudste en belangrijkste mijnbouwstad van het voormalige Hongaarse rijk. In 1238 kreeg het zijn stadsrechten en mijnbouwrechten, maar de winning en verwerking van kostbare metalen zoals zilver en goud, beheerste men al in het bronzen tijdperk. Het openlucht mijnmuseum bij de Ondrej-mijn is het grootste in Centraal Europa. De mineralen -en geologie expositie heeft een schitterende verzameling mineralen, een mineralenwinkel en op sommige dagen kan men er zelfs mineralen ruilen.
Het barokke kasteel van de Koháry-Coburg familie bij Antol - met een prachtig interieur en een 'Engels park' - is een goed bewaard gebleven cultureel monument, net als de kerk en het klooster van de Hieronymieten in Stiavnicke Bane. Vanwege haar belangrijke culturele erfenis, haar monumenten en de mijnbouwkunde is Banská Stiavnica trouwens opgenomen op de UNESCO-lijst van wereldmonumenten.
Banská Stiavnica is gelegen in de Stiavnicaheuvels. De flora van twee klimaatzones, de Pannonische vlakte en de Karpaten, komen op deze heuvels bij elkaar. Voor de botanicus en de gewone toerist de kans om iets nieuws te zien of voor een esthetische ervaring.
 
Links: - Engelstalige info over Banská Stiavnica op de site van UAKOM.
 
 
 
 

Bardejov heeft 32.000 inwoners en is een middeleeuwse stad met een langwerpig centraal plein dat omgeven is door oude herenhuizen, de St.Egidiuskerk en het stadhuis. De stad is toegankelijk langs de vier poorten die gebouwd zijn aan de stadswallen. De meest markante monumenten zijn de 14de eeuwse stadswallen en het stadhuis (16de eeuw) dat gebouwd is in Gothische en Renaissance stijl. In de nabijheid van Bardejov ligt een natuurlijke geiser. Wat verder naar het Noorden toe, in de buurt van de Poolse grens, ligt het kuuroord Bardejovské Kúpele. Men kan er terecht om spijsverteringsziekten te laten behandelen, alsook voor problemen met de ademhalingswegen en de stofwisseling. De onmiddellijke omgeving van Bardejov is bekend om z'n volksarchitectuur. Er staat een schat aan kerkelijke houten gebouwen en andere monumenten uit de Middeleeuwen.
 
Links:
 
- De officiële website (enkel in het Slovaaks)
- De site van de Universiteit van Presov (goede site in Engels, Duits en Slovaaks).
 
 
 
 

Bratislava (446.880 inw.) is de hoofdstad van Slovakije, residentie van de President en het centrum van politieke, gouvernementele, economische, sociale en educatieve instanties. Het is een knooppunt voor het spoorwegverkeer en autoverkeer in Centraal Europa en heeft een haven aan de Danube (Donau). Bratislava is gelegen aan beide oevers van de Danube (4 bruggen) waar Bratislava by night - visit visual.sk de Podunajskavlakte, de Kleine Karpaten en de Borskavlakte samenkomen. De belangrijkste periode in de geschiedenis van de stad was gedurende het regentschap van Maria Theresia (1740-1748) toen Bratislava dienst deed als Koningsresidentie. Het uithangbord van Slowakije is wel het kasteel van Bratislava (samen met het Tatragebergte en de Spisburcht). Deze werd gebouwd in de Romaanse periode en werd voor het eerst vernoemd in 907. In 1811 werd een deel van het paleis verwoest. Sinds 1993 is het kasteel de residentie van de Slowaakse President.
(c) visual.sk Een ander cultureel monument is de gotische St. Martinus Kathedraal uit de 14de eeuw. Op de torenspits staat een replica van de Hongaarse Kroon. Op de linkergevel van de pastorij is een lijst aangebracht met de 11 koningen en 7 koninginnen van het Hongaarse Rijk die gekroond zijn in de St. Martinus Kathedraal. Ook zeer bekend is de Académia Istropolitana, de 15de eeuwse universiteit die werd opgericht door Koning Matthias Corvinus. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als theaterfaculteit van de Hogeschool der Kunsten.
Op 10km van het centrum van Bratislava ligt het Devínkasteel. Dit was een versterkte vesting van de Slaven. De ruďne van de burcht ligt op een steile rots aan de samenvloeiďng van de Morava en de Donau. Het museum is voor het publiek toegankelijk van Mei tot Oktober.
 
Links:
 
- De officiële website van
Bratislava.
- Bratislava-city geeft prima informatie in het Engels en Slovaaks.
- Bratislava op de site van Eunet - Slovakije.
 
 
 
 

Kosice telt zo'n 237.906 inwoners en is de hoofdstad van Oost-Slovakije. Na Bratislava is het de belangrijkste stad van het land. De oudste kronieken getuigen dat er al een kleine nederzetting (met abdij en kerk) was rond 1216. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de 14de eeuwse St.Elisabeth Kathedraal en het Neo-Barokke Standentheater dat met zijn prachtige interieur als één van de mooiste van Slovakije mag beschouwd worden. Ook de omgeving van Kosice is de moeite waard. Slovensky kras (Slovaaks Karst) in het westen is een gebied dat bekend is om zijn vele onderaardse grotten. Op ongeveer 20km van Kosice ligt het Premonstratenzer klooster van Jasov met zijn Barokke bibliotheek.
 
Links: - De officiële site van Kosice.
 
 
 
 

Kremnica ligt in Centraal-Slowakije, tenmidden van het gebergte Kremnické pohorie. Dit kleine stadje dankt zijn ontstaan aan de mijnbouw en is terrasvormig op de bergflanken gebouwd. In de 12de eeuw stichtten Duitse mijnwerkers hier een nederzetting die zich in twee eeuwen tot één der rijkste plaatsen van het land had ontwikkelde. Nog altijd wordt in Kremnica de nationale munt (Slovaakse Kroon) geslagen. De mijnbouw heeft veel van zijn pluimen verloren, belangrijker voor de bewoners zijn de houtindustrie en de keramiekfabriek. Kremnica is geheel onder monumentenzorg geplaatst. Aan het marktplein staan een aantal gotische herenhuizen uit de 15de eeuw. Het stadje telt een aantal kerken, waaronder de 14de eeuwse St. Elizabethkerk en de Laatgotische St. Catharinakerk. De Staatsmunt en het Stadsmuseum bieden een overzicht van de geschiedenis van het slaan van munten, zoals dat in Kremnica plaats vond. Er zijn tevens een aantal bijzondere muntenverzamelingen te zien.
Rond Kremnica zijn er verschillende mogelijkheden om wandelingen te maken, ondermeer naar de 1007 met hoge berg Kremnicky Stít waar een geologisch natuurpark ligt. Andere hoge toppen die men rond Kremnica kan bewonderen zijn Slatá studna (1265m) en Skalka (1232m) waar ook een hotel is. Zo'n 18km naar het noorden ligt Turcianské Teplice. Dit kuuroord is al sinds 1518 bekend om z'n heilzame bronnen. Reumapatiënten en mensen met nierziektes kunnen hier terecht.
 
Links:

- De officiële site van Kremnica in het Engels, Duits en Slovaaks.
- Meer info over Kremnica op de site van UAKOM.
 
 
 
 

Levice ligt in een prachtig deel van Zuid-Slowakije waar de Hron en de Ipel vloeien en de uitlopers van het gebergte overgaan in de vruchtbare laagvlakte. Levice werd voor het eerst genoemd in geschriften rond 1156, het kasteel in 1318. Voor de toerist is vooral de streek rond Levice interessant. In Zeliezovce kan men het kasteel van de bekende adelijke Hongaarse familie Esterhazy gaan bekijken. In de regio zijn enkele bekende kuuroorden zoals dat van Margita - Ilona, de thermische baden in Santovka en de badplaats Sahy. Het water van de minerale bronnen van Santovka hebben een heilzame werking op het spijsverteringsstelsel, de stofwisseling en de ademhalingswegen. Het waterbekken van Lipovina nabij Batovce is een favoriet zomerrecreatieoord. Men kan er surfen, zeilen en bootjevaren. In de regio van Levice kan men goed jagen en wie graag wandelt kan er ook terecht.
 
Links:
 
- De officiële site over Levice (enkel in het Slovaaks)
- De onofficiële site geeft ook informatie in het Engels.
 
   
 

Liptovsky Mikulas is zowat het belangrijkste toeristisch centrum in Centraal-Slowakije. De stad (34.000 inw.) ligt in het brede dal van de Váh en is de hoofdplaats van de Liptovregio. Liptovsky Mikulas wordt omgeven door de Westelijke Tatra (Západné Tatry) in het noorden en de Lage Tatra (Nízke Tatry) in het zuiden. Door zijn waardevol geschiedkundig aspect is Liptovsky Mikulas voorgedragen als een beschermde kultuurstad. Eén van de meest interessante historische gebouwen is de gotische St.Nicolaaskerk uit de 13de eeuw, gewijd aan de beschermheilige van de stad (Mikulás is Slovaaks voor Nicolaas). Een ander oud monument is het 15e-eeuwse Pongrácovska kúria of in het Nederlands Pongrácov Landgoed, gelegen aan het Bevrijdersplein. Verder bezit de stad een literatuurmuseum (Liptovsky Mikulas was in de 19de eeuw een belangrijk centrum van de Nationale Opleving), een Synagoge en het Janko Král'-Museum dat gewijd is aan de 19de eeuwse dichter.
De omgeving van Liptovsky Mikulas is bij uitstek geschikt om wandeltochten te maken in de bergen. Zo'n 6 kilometer ten oosten van de stad ligt Liptovsky Ján, gelegen in de prachtige vallei Jánska dolina. Voor wintersporters zijn skipistes en een springschans aangelegd, en in de zomer kan men er genieten van de indrukwekkende rotsformaties. In het begin van de vallei ontspringen enkele thermische bronnen die de toerist mogelijkheid bieden om te recupereren.
 
Links:
 
- De officiële site van Liptovsky Mikulas.
- De webpagina van Liptovsky Ján
 
 
 
 

Martin ligt tussen de gebergten Malá Fatra (Kleine Fatra) en Velké Fatra (Grote Fatra). Merkwaardig genoeg is de Malá Fatra de hoogste van de twee. Over de reden van deze openluchtmuseum van Martin tegenstrijdige naamgeving bestaat geen duidelijkheid. Martin is vooral bekend als de stad waar op 30 oktober 1918 een verklaring werd opgesteld waarin het Slovaakse volk zich uitsprak voor een gemeenschappelijke onafhankelijke staat van Tsjechen en Slovaken. In het Nationaal Slovaaks Museum kan men meer te weten komen over het Slovaakse volk. In het gebouw van de Matica Slovenska uit 1865, beter gekend als het Nationaal Cultureel Monument, zijn veel Slovaakse prominenten begraven.
Martin is een goed uitgangspunt voor tochten naar de Malá Fatra. De steile granieten rotswanden die uit het landschap oprijzen zijn indrukwekkend. Men kan ze ondermeer gaan bekijken in de Vrátna dolina-vallei. Ook voor wintersporters is de streek interessant. Bij Martinské hole en in de buurt van 1709 meter hoge Vel'ky Kriván liggen er verschillende skipistes. Ten zuidoosten van Martin ligt het bergmassief Velké Fatra. Dat is wel niet zo bekend bij toeristen maar biedt enkele mooie valleien.
 
Links: - De officiële site van Martin.
 
 
 
 

Michalovce ligt in Oost-Slowakije in de nabijheid van het fraaie stuwmeer Zemplínska Sírava, niet ver van de grens met Oekraďne. De plaats telt een aantal bezienswaardigheden met als hoogtepunt het 19de eeuwse classicistische kasteel dat op de fundamenten van een Middeleeuwse waterburcht is gebouwd. In het slot is een streekmuseum gevestigd waar men archeologische, historische en volkskundige verzamelingen kan bekijken. Verder bezit de stad verschillende kerken die de moeite van een bezoek waard zijn. Behalve een byzantijnse kerk, een gotisch-barok kerkgebouw en een barokke kerk uit 1772 met classicistische stijlaccenten, bezit de plaats ook nog een Turkse moskee en een synagoge.
De omgeving van Michalovce nodigt uit tot het maken van wandeltochten. Het Vihorlatgebergte ten noordoosten van het stadje is gemakkelijk bereikbaar, evenals de op drie kilometer afstand gelegen Biela Hora (Witte Berg). Het stuwmeer Zemplínska Sírava, oorspronkelijk bedoeld als waterreservoir voor de omliggende landbouwgebieden, is erg in trek bij watersporters en hengelaars. In het meer komen een groot aantal vissoorten voor en in het oosten ligt een natuurgebied waar watervogels zoals de reiger en de pelikaan leven.
 
Links: - De officiële site van Michalovce.
 
 
 
 

Nitra telt zo'n 88.000 inwoners en is één van de oudste steden van Slovakije. De oudste geschriften over de stad dateren namelijk van 829. Nitra ligt aan de voet van de Zoborheuvel die op zijn beurt deel uitmaakt van de Tríbec-bergketen. De heuvels geven Nitra een imposante achtergrond. De stad heeft heel wat interessants te bieden aan toeristen. Met de kabelbaan kan men naar de top van de Zoborheuvel, waar men een zicht heeft over de wijngaarden en de gehele stad. Het opvallendste bouwwerk in de omgeving is het kasteel van Nitra en de overheersende barokke Horné Mesto-wijk daarrond. Oorspronkelijk was het kasteel bedoeld om aanvallen van de Tartaren af te weren. In 863 werd Nitra gekerstend door Cyrillus en Methodius. Mede doordat Nitra één van de eerste steden was met een kasteel, werd het een Christelijk centrum. Tegenwoordig zetelt er een bisschop in Nitra. Ieder jaar zijn er Mariabedevaarten en wordt er hulde gebracht aan Cyrillus en Methodius.
 
Links:
 
- De officiële site van Nitra (in het Engels & Slowaaks).
- Engelstalige info over Nitra op de site van Slovakia.
 
 
 
 

Nove Zamky is een moderne stad in het Zuidwesten van Slovakije met zo'n 44.000 inwoners. Geografisch gezien ligt de stad op de rand van de Donauvlakte aan de rivier de Nitra. Het uitzonderlijk klimaat maakt het gebied één van de warmste en droogste gebieden van de Slovaakse Republiek met intensieve landbouw. De stad bestaat zowat 500 jaar en is een populairder wordend toeristisch oord. Het Regionaal Museum van Geschiedenis en Geografie herbergt een tentoonstelling over de geschiedenis van de stad. Ook voor diegenen die historische en culturele monumenten willen zien, geeft Nové Zamky een keur aan mogelijkheden. De Franciscaner is de moeite waard, alsook het klooster en de Joods-Orthodoxe Synagoge. Natuurliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in het unieke Berekwoud dat gelegen is aan een rivierbedding met heel wat zeldzame flora.
 
Links:
 
- De officiële site van Nové Zamky (in het Engels, Duits, Hongaars en Slowaaks).
- Engelstalige info over Nové Zamky op de Pentacom-site.
 
 
 
 

Piestany is een kuuroord gelegen in het westen van Slovakije. Reeds in de tijd van Napoleon kon men er kuren. Het waren de overheersende Turken die in 1551 voor het eerst de heilzame werking van de nabijgelegen bronnen aanhaalden, alhoewel de plaatselijke bevolking er al veel langer gebruik van maakte. Merkwaardig is wel dat de bronnen in de loop der tijden nogal eens van plaats veranderden. De faciliteiten in Piestany zijn vooral bedoeld voor mensen die lijden aan bewegingsziekten en ziektes aan het zenuwstelsel.
 
Links: - De officiële site van Piestany.
 
 
 
 

Poprad (50.000 inw.) ligt in Oost-Slovakije in de nabijheid van verschillende Natuurparken zoals de Hoge en Lage Tatra en het Slowaaks Paradijs. Poprad is een stategisch gelegen Hoge Tatra in de winter vakantieoord omgeven door heel wat natuurschoon. Wat betreft historische gebouwen is de St. Egidiuskerk uit de 13de eeuw de belangrijkste. In de kerk kan men mooie fresco's bewonderen met ondermeer een prachtig panorama van de Hoge Tatra. Een andere bezienswaardigheid is de protestatse kerk uit 1834 die gebouwd is in neoclassicistische stijl. Poprad heeft ook een streekmuseum waar men een expositie kan gaan bekijken over de beide Tatragebergtes.
Zo'n 12km van Poprad ligt Stary Smokovec, gelegen midden in de Hoge Tatra (Vysoké Tatry) op 1018 meter hoogte. Dit is één van de oudste nederzettingen van de Hoge Tatra en het toeristisch en administratief centrum van de regio. Er zijn heel wat voorzieningen voor de toerist in Smokovec. Er is een kabelbaan die naar de 1263m hoge Hrebienok gaat en verschillende liften naar skipistes. Van de Hrebienok kan men in 3,5 uur naar de top van Slavkovsky Stít (2452m) maar ook naar de watervallen van Studenovodské vodopad en Obrovsky vodopad.
15 kilometer ten noordoosten van Poprad ligt het plaatsje Kezmarok. Het historische centrum staat geheel onder monumentenzorg en is goed bewaard gebleven. De Heilige Kruiskerk dateert van de 15de eeuw en heeft een mooie klokketoren die versierd is met sgraffito. Verder zijn de oude en nieuwe protestantse kerk, het Oude Raadshuis, het straatje Hradná ulica en het renaissance kasteel uit de 15de eeuw zeer de moeite waard.
 
Links:
 
- De officiële site van Poprad (in het Engels & Slowaaks).
- Info over Poprad op de site van Poprad-info.
 
 
 
 

Presov ligt aan de Torysa-rivier en kreeg stadsrechten in 1299. De oude handelsstad telt ong. 100.000 inwoners en is bekend voor de zoutwinning en voor het kantklossen. Het zout werd opgedolven in mijnen in de buurt van Presov, maar sinds deze onderliepen wordt de pekel opgepompt en zout gewonnen door verdamping. De kunst van het kantklossen is al bekend in Presov sinds 400 jaar. De stiel werd vermoedelijk meegebracht door Italianen. Elk jaar in Mei kan men op het Presov - kantfestvel de traditie van het kantklossen bewonderen. Zeker het bezoeken waard is het wijnmuseum met oude wijnkelders waar men meer te weten kan komen over de wijnbouw rond de stad. Presov is ook bekend als universiteitsstad.
In de omgeving kan men de Sarisburcht bezoeken, één van de grootste Slovaakse kastelen. Ze dateert van het einde van de 12de eeuw. Een ander populair doel voor uitstapjes in de buurt zijn de opaalmijnen van Dubník. Er is een labyrint van oude mijngangen van zo'n 20km, waarvan de laagste gedeelten ondergelopen zijn met water. Eén van de mooiste opalen die hier opgedolven is, beter gekend als "De Harlekijn", is te zien in het Nationaal Museum in Wenen.
 
Links: - De officiële site van Presov.
 
 
 
 

Rimavska Sobota (25.000 inw.) is een districthoofdplaats en het centrum van de historische Gemer en Malohontregio's. De stad ligt in het Zuiden van Slowakije, niet ver van de Hongaarse Graafschappelijk kasteel op het Tompa M.-Plein grens, in de vallei van de rivier de Rimava. Het eerste bewijs van het bestaan dateert van 1271, toen Rimavska Sobota werd vernoemd in een document dat werd ondertekend door de Aartsbisschop van Kaloca. Rimavska Sobota kreeg zijn stadsrechten in 1334, dit wordt nog elk jaar herdacht met een groot feest. De stad telt verscheidene belangrijke historische en architecturale gebouwen, monumenten en kerken. In het midden van het hoofdplein, waar ooit een gotische kerk stond, bevindt zich nu de Rooms-Katholieke kerk, gebouwd in classicistische stijl met enkele barokke accenten. Het stadhuis uit 1801 en het oude Landshuis in Franse stijl waar nu de M. Hrebendabibliotheek is ondergebracht, bevinden zich ook op het plein. Op het Tompa M.- Plein, waar ook het standsbeeld staat van de Hongaarse dichter waar het plein naar genoemd is, staat het imposante gebouw uit 1901 waar de Graaf zijn woonst had. Het kasteel symboliseert de rijkdom van de Gemer - Malohontstreek.
 
Links:
 
- De officiële site van Rimavska Sobota (enkel in het Slowaaks).
- Engelstalige info over Rimavska Sobota op de site van Alfacos.
 
 
 
 

Roznava (12.000 inw.) ligt in Zuidoost-Slowakije aan het riviertje de Slaná. Het 700 jaar oude pitoreske stadje is omgeven door het Slowaakse Ertsgebergte en Slovensky kras (Slovaaks Slovaaks Karst Karst), en is het toeristisch centrum van de Gemer-streek. Het historische námestie Baníkov (Mijnwerkersplein) met de voormalige Raadshuistoren, het stadhuis, de bisschoppelijke kathedraal en andere architecturale pareltjes, samen met de prachtige omgeving met z'n culturele en historische attracties, maken Roznava een magneet voor toeristen over de hele wereld. Het mijnwerkersmuseum aan Safárikova ulica (Safárikstraat) herbergt 4 tentoonstellingen in afzonderlijke gebouwen; het Gemermuseum van Volkskunst, de Slowaakse Karst-tentoonstelling, het Gemermuseum van Moderne Geschiedenis en een expositie over het opgraven en smelten van ertsen. De Maria-Hemelvaartskerk huisvest een waardevol schilderij over St. Anna en haar dochter, de Maagd Maria. Het schilderij dat op de lijst van de UNESCO staat, is het oudst bewaarde waarop taferelen staan over de ijzerertswinning.
Wie graag druipsteengrotten bezoekt, moet zeker naar de grot Gombasecká jaskyna. De grot ligt op 13 kilometer van Roznava en werd pas in 1952 ontdekt. De formaties hebben prachtige kleuren en zijn soms 3 meter lang en maar 5 millimeter dik.
 
Links:

- Een Duitstalige site over Roznava.
- Meer info op de officiële site van Roznava.
 
 
 
 

Spisska Nová Ves is het centrum van de Spisregio en ligt in het noordelijk deel van Slovakije. Het klimaat van de streek rond Spisska Nová Ves wordt beheerst door de nabijheid Spissky Hrad van de Hoge Tatra. Ten zuidwesten van deze 30.000 inwoners tellende stad ligt het prachtige natuurgebied 'Slovensky raj'
(Slovaaks Paradijs). Het centrum van Spisska Nová Ves is een lensvormig plein, het grootste ter wereld. De belangrijkste culturele en historische bezienswaardigheden zijn: het Districtshuis (nu in gebruik als Museum voor Volkskunde), het oude stadhuis, het Redutagebouw (nu het Spistheater) en de 14de eeuwse gotische kerk die gedomineerd wordt door een toren met een hoogte van 87 meter, tevens de hoogste van Slovakije.
Ook de omgeving van Spisska Nová Ves is zeer de moeite waard. Op zo'n 20km naar het oosten ligt het beroemde kasteel 'Spissky Hrad'. Deze oude burchtruďne is één van de grootste van Europa en is magnifiek gelegen op een heuvel boven het dorp Spisské Podhradie. Langs de andere kant van de burchtheuvel ligt Spisská Kapitula, een klein kerkelijk stadje. Vooral de houten woningen en de St.Martinus-Kathedraal zijn het bekijken waard. De 2 stadjes en de burchtruďne staan trouwens allemaal onder bescherming van de UNESCO.
 
Links: - De officiële site van Spisska Nová Ves.
 
 
 
 

Tatranská Lomnica is gesitueerd in het westen van de Hoge Tatra op een hoogte van 850m. Het dorp wordt omgeven door machtige bergen zoals Lomnicky stít (2632m) en Kezmarsky stít (2558m). Tatranská Lomnica is bekend voor zowel het skiën als het bergwandelen. Meer info in de rubriek over de Hoge Tatra.
 
Links:

- De officiële site van Tatranská Lomnica .
- Een Engelstalige site over Tatranská Lomnica .
 
 
 
 

Trencín is een provinciehoofdplaats gelegen in de vallei van de rivier de Váh, de langste rivier (390km) van Slowakije. De stad wordt omgeven door de Strázovskéheuvels en is het centrum van de machinebouw en textielindustrie. De Romeinen vestigden zich in het gebied rond Trencín in 179 n.C. en het was hun meest noordelijk gelegen militaire post in Centraal Europa. Trencín is zeker de moeite waard voor wie graag kastelen bezoekt. De machtige burcht is al van grote afstand zichtbaar, gelegen op een hoge berg aan de rand van de stad. Er is een expositie van gevechtskledij in de grote toren en in de woonvertrekken van het kasteel zijn er tentoonstellingen over oude meubels en wapenschilden, Slovaakse volkstraditie en een tentoonstelling over de geschiedenis van Skalka - een bedevaartsoord op 5km van Trencín. In de nabije omgeving van de stad zijn ook de kastelen van Cachtice en Tematín het bezoeken waard.
15km ten noorden van Trencín ligt het wereldbekende kuuroord Trencianske Teplice. De regio is over het algemeen vrij rijk an minerale bronnen zodat hun geneeskrachtige werking al bekend was van in de 13de eeuw. De omgeving van Trencín - de Strázovskéheuvels en de Witte Karpaten - zijn een ideaal gebied voor wandelaars. Er zijn verscheidene bewegwijzerde wandelroutes uitgezet die door de mooiste natuurgebieden voeren. De streek telt bovendien heel wat volksarchitectuur. De oude boerenhoven zijn vaak mooi versierd met allerlei bloemen -en plantenmotieven.
 
Links: - Meer info over Trencín op de officiële site.
 
 
 
 

Trnava ligt in West-Slowakije en heeft 71.369 inwoners. Er zijn archeologische vondsten gedaan uit zowel de Neolitische tijd als de Groot-Moravische periode. Reeds in 1230 werd het St. Nicolaaskerk een koninklijke vrijstad. Tegenwoordig is Trnava een industriestad maar er is nog veel bewaard gebleven uit het rijke verleden. De kerk van de in 1635 opgerichte Jezuďetenuniversiteit is één van de oudste barokke bouwwerken in Slovakije. Een andere bezienswaardigheid is de gotische St. Nicolaaskerk. Dit 14de eeuwse gebouw was ooit de domkerk toen de Aartsbisschop nog in Trnava zetelde. Het 19de eeuwse Stadstheater is het oudste theatercomplex in Slovakije. Van de oude stad zijn er nog omwallingen te zien. Op zo'n 11km buiten Trnava ligt het kasteel Dolná Krupá. Het Classicistische slot ligt tenmidden van een prachtig park. In de omgeving heeft Beethoven jarenlang verbleven. 21km ten westen van Trnava ligt het wijndorp Modra. Dit is vooral bekend door één van z'n vroegere inwoners, de 19de eeuwse taalkundige L'udovit Stúr. Hij was één van de roergangers van de Slowaakse Wedergeboorte en zorgde voor een opflakkering van het nationalisme in de 19de eeuw. De man ligt nu op een plaatselijke begraafplaats. Er is ook een huis naar Stúr genoemd.
 
Links:

- De officiële site van Trnava .
- Een Engelstalige site over Trnava op Slovakia.org.
 
 
 
 

Zilina is een districtshoofdplaats met zo'n 85.000 inwoners en ligt aan de voet van de bergstreek Malá Fatra (Kleine Fatra). De regio is bekend om z'n recreatieoorden die zowel in Malá Fatra de zomer als in de winter veel bezocht worden. De rivier de Váh die ook door Zilina loopt doorsnijdt het Malá Fatra-gebergte in 2 delen. De zuidelijke kant is wat minder hoog en aantrekkelijk dan de noordelijke zijde. De hoogste berg is de 1709 meter hoge Vel'kry Kriván, op de voet gevolgd (en dat mag letterlijk genomen worden) door de Malá Kriván (1671m). Voor watersprt kan men naar de Hricovská-dam alwaar men ook kan vissen.
Het historische centrum van Zilina is het met arcaden en renaissance-huizen omzoomde marktplein. Het 18de eeuwse Jezuďetenklooster met bijbehorende kerk is zeer de moeite waard alsook de 15de eeuwse gotische kerk met schilderijen van de bekende artiest J.B. Klemens. Op de rechteroever van de Váh (de stad ligt voor het grootste deel op de linkeroever) ligt Budatínsky Zámok (kasteel Budatín) dat een soort waterburcht is. In het ondergebrachte Povazské-museum kan men een tentoonstelling bezoeken over ketellappers en draadwerkers in Slovakije en zijn er ook collecties wapens, schilderijen en keramiek.
 
Links: - De officiële site van Zilina.
 
 
 
 

Zvolen - één van de oudste steden in Centraal-Slovakije - is nu een administratief, economisch en cultureel centrum in de Hron - Vallei. De stad en zijn omgeving hebben veel te bieden op het vlak van natuur en geschiedenis. Het platteland is heel mooi met z'n karaktiristieke dorpjes aan de voet van de Pol'ana - een massief van vulcanische oorsprong - en de geschiedkundig interessante architectuur die tot op heden goed bewaard is gebleven. Zvolen telt ongeveer 44.000 inwoners. Het hart van de stad is het marktplein dat langs beide zijden is omgeven door herenhuizen. De noordzijde van het plein wordt gedomineerd door de gotische Rooms-Katholieke St. Elisabethkerk, de zuidkant door een monument van de Slovaakse Nationale Wedergeboorte. Tussen de bomen in het park staat een borstbeeld van de linguďst L'udovít Stúr, de man die de Slovaak zijn identiteit terug gaf en door de inwoners van Zvolen verkozen werd om in de Hongaarse Landsdag te zetelen. Op een heuveltje even buiten de stad ligt het kasteel van Zvolen, dat oorspronkelijk dienst deed als koninklijk jachthuis, volledig gebouwd in Italiaanse stijl. De meest opmerkelijke ruimte is de Koningszaal die een houten plafond heeft waarop 78 Romeinse en Habsburgse keizers en koningen staan afgebeeld. Regelmatig zijn er concerten in het kasteel en worden er theatervoorstellingen gegeven.
 
Links:
 
- De officiële site van Zvolen (enkel in het Slovaaks).
- Een Engelstalige site over Zvolen ter gelegenheid van zijn 750-jarig bestaan.
 
 
 
 

De Hoge Tatra is zo'n belangrijk deel van Slowakije dat het wordt vernoemd in de eerste regels van het nationaal volkslied. Het is de kleinste van de belangrijke bergstreken en de Hoge Tatra - visit visual.sk hoogste en meest noordelijke bergketen van de Westelijke Karpaten. Over een oppervlakte van 260km˛ omsluit het 35 valleien met opmerkelijke gletsjers en meer dan 90 bergmeren. De hoogste piek is de 2655 meter hoge Gerlachovsky Stít. De reebok en de steenbok zijn de plaatselijke heersers, maar ook lynxen, wilde zwijnen, beren en wolven zijn er in grote getale aanwezig. De hoogste plaatsen worden ingenomen door de allereerste bewoners van de Tatra's; de gems en de marmot. Men kan er ook zeldzame vogelsoorten waarnemen zoals de bergadelaar en de zwarte ooievaar.
(c) visual.sk De grootste toeristische centra's zijn Strbské Pleso, Stary Smokovec en Tatranská Lomnica. Het klimaat van de Tatra's heeft de aangroei van sanatoria's aangemoedigd, waarvan de belangrijkste in Strbské Pleso liggen. De gehele Tatrastreek is trouwens een Nationaal Reservaat.
 
Terug naar Tatranská Lomnica
Terug naar Poprad
 
Links:
 
- De officiële site geeft toeristische info in het Engels en het Duits.
- 'The High Tatra Mountains'-website is meer een gids over de bergen.
 
 
 
 

Liptov Regio
 
Liptov ligt in het noordelijke deel van Slowakije en is gesitueerd rond het Liptovská Mara, een meer in het dal van de rivier de Váh. Het prachtige landschap en rijkdom aan mooie plaatsen geven de bezoeker een unieke ervaring mee en laten een diepe indruk na. Het brede dal is langs beide zijden omgeven door hoge toppen, waarvan Chopok (2024m) en Dumbier (2045m) de hoogste zijn van de zuidelijk gelegen Lage Tatra (Nizke Tatry). Het noorden van het dal wordt gevormd door de Westelijke Tatra (Zapádné Tatry), dat aanzienlijk meer 'tweeduizenders' telt. Meer naar het westen toe gaat deze bergstreek over in de veel lager gelegen Chocheuvels. De streek is verder bekend voor 'Liptovská bryndza' (schapenkaas) en 'bryndzové halusky' (deegbolletjes met bryndza-kaas), een nationaal gerecht. Het centrum van Liptov is Liptovsky Mikulas, dat rijk is aan historische gebouwen. In Liptovsky Hrádok is er een heemkundig museum en Liptovská Teplicka is bekend om zijn klederdrachten.
 
Terug naar Liptovsky Mikulas
 
Links:
 
- De officiële site van de Liptov Regio.
- De webpagina van Liptovsky Ján
 
 
 
 

Slovenske Raj (Slovaaks Paradijs)
 
Diepe kloven, steile rotswanden, watervallen en ravijnen in een merkwaardig ruw terrein met naaldbomen en loofbossen, dat is het Slovaaks Paradijs. Het verdient echt deze naam omdat het voor de toerist een natuurlijk paradijs is. Slovensky rai ligt in het centraal deel van de Westelijke Karpaten en is een Nationaal Park met een oppervlakte van 19.763 hectare. Het gebied varieert van 475 tot 1545 meter hoogte en kan niet allen in de lente en zomer bezocht worden, maar ook in de winter als het landschap onder een wit laagje ligt en er geskied kan worden. Voor wandelaars zijn er 250km aan wandelpaden en trekkers kunnen met gedetailleerde kaarten het hele gebied verkennen. Er zijn bewegwijzerde paden voor de fietsers en bergbeklimmers kunnen hun bekwaamheid testen op bepaalde plaatsen aan Tomásovksy vyhl'ad (Tomás uitzichtspunt).
 
Terug naar Spisska Nová Ves
 
Links: - De officiële site van het Slovaaks Paradijs.
 
 
 
 

Orava Regio
 
Deze heuvelachtige streek ligt in het noorden van Slovakije, tegen de Poolse grens aan. In een relatief klein gebied herbergt het heel wat natuurschoon. De grote hoogte en het bergachtig karakter, alsook een gevarieerd terrein geven de regio z'n uitstraling. De natuurlijke doorgang naar Orava is de vallei van de Orava-rivier die stroomt doorheen de hele regio. Het Oravameer - een prachtig recreatiegebied - ontstond door de aanleg van de Oravadam aan de samenvloeiďng van de rivieren Biela Orava en Cierna Orava.
Het centrum van Orava is Dolny Kubin. In de 19de eeuw was het een belangrijk middelpunt van het Slovaakse gebeuren. Een hele reeks gewichtige artiesten zijn hier geboren of werkten hier. Daarbij waren ondermeer de schilder Peter Bohún, de dichter Pavel Országh-Hviezdoslav, de schrijver Ladislav Nádási-Jégé en Janko Matuska, de componist van het Slovaaks nationaal volkslied.
 
Links: - De officiële site van de Orava Regio.
 
 
 
 
 

 
 

Wil je reageren? Stuur dan een e-mailtje.

Je kan ook schrijven naar:
De 'Vlaams - Tsjechische- en Slovaakse Vereniging' v.z.w.
Prins Leopoldstraat 36, B-2140 Antwerpen, België;
Tel: (0032)(0)3/236.84.60

Last time updated on 26-06-2002