TSJECHISCHE VLAG SLOVAAKSE VLAG Tsjechische Steden en Gemeenten op het Web
 
Op het kaartje staan Tsjechische steden met een website. Door op de steden te klikken
krijgt je eerst een beschrijving, met onderaan de links naar de site(s) over de gemeente.

 
 


Brno, gelegen in Zuid-Moravië, is de tweede grootste Tsjechische stad met 389.000 inwoners. Tegenwoordig is het een belangrijk centrum voor industrie, handel, congressen, beurzen, cultuur en sport.
Brno wordt gedomineerd door de St.Petrus en Pauluskathedraal, die op de Petrov-heuvel ligt. De preekstoel is zeer mooi. In de zijkapellen zijn fraaie schilderijen en beelden van heiligen te zien. Naast de kathedraal ligt het Bisschoppelijk Paleis uit 1751. Ten westen van de stad ligt de heuvel Spielberg (Spilberk) waar in de 13de eeuw een burcht werd gebouwd. De vesting werd berucht als gevangenis. In de 19de eeuw werden er Europese revolutionairen gedetineerd, gevolg door tegenstanders van het regime gedurende de twee Wereldoorlogen. Momenteel is in de citadel het Stedelijk Museum gevestigd. Eén van de fraaiste renaissance bouwwerken in het centrum van Brno is het huis van de Heren van Lipa. Het Ditrichsteinpaleis (met zijn Provinciaal Museum) is een ander architecturaal juweeltje. Ten noorden van de Groenmarkt (Zelný trh) ligt het gotische oude Raadshuis. In de doorgang naar de binnenplaats zijn het Wiel en de Draak van Brno te zien, de symbolen van de stad. De Draak is gebaseerd op een oude legende, die vertelt dat de streek vroeger onveilig werd gemaakt door een mensenverslindend monster. Aan het Jakunské námesti ligt de 14de eeuwse St.Jacobskerk met een mooi altaarstuk van de schilder Maulpertsch. De voormalige Capucijnenkerk is bekend voor zijn crypte met gemummificeerde lichamen. Villa Tugendhat, dat even buiten het centrum ligt, is een staaltje moderne architectuur. De Villa werd in 1930 gebouwd door Ludwig Mies van der Rohe. Het is bekend door de onderhandelingen die er werden gevoerd ten tijde van de scheiding (1992). Tsjechen en Slowaken kwamen er tot een overeenkomst over de verdeling van de Tsjechoslowaakse Republiek. Een ander mooi modern complex zijn de paviljoenen van het Jaarbeurscentrum. Het is opgebouwd uit boogvormige hallen in glas en beton die rond de cirkelvormige centrale zaal liggen. Verschillende beroemdheden vestigden zich in Brno, zoals J.G. Mendel, de ontdekker van de Erfelijkheidsleer. De grote Tsjechische componist Leos Janácek woonde in Brno, evenals zijn collega-componist Gustav Mahler, de dichter Jirí Mahen en de wereldberoemde wetenschapper Karel Absolon.
Liefhebbers van motorracing kennen ongetwijfeld het Masarykcircuit, waar elk jaar de Grote Prijs van Tsjechië 500cc wordt gereden.
 
Links:
 
-
De officiële website (in het Engels, Duits en Tsjechisch)
 
 
 Ceské Budejovice is de grootste stad in Zuid-Bohemen (90.000 inwoners). Het ligt aan de samenvloeiing van de Malse met de Vltava (Moldau). Naast een universiteitsstad is het vooral bekend voor zijn grote culturele beleving. De Muziekacademie is er gevestigd, evenals het Zuid-Boheems Filharmonisch Kamerorkest, het Zuid-Boheems Theater waar drama, opera, operette en ballet worden opgevoerd en een groot aantal andere culturele organisaties. Wereldwijd is Ceské Budejovice befaamd om zijn bier, gebrouwen in de Budvarbrouwerij (Budweis). Het historische centrum van Ceské Budejovice is bijna helemaal in gotische stijl gebouwd en wordt omgeven door de oude stadswallen, waarvan de resten nog altijd te zien zijn zoals het Bastion, 'Zelenzá Panna' (Ijzeren maagd) en de twee torens 'Otakárka' en 'Rabenstejnská Vez'. Het meeste is te zien rond het Námesti Premysla Otakara II, dat omgeven is door arcades en burgerhuizen. Het Raadhuis in barokstijl heeft een met beelden versierde gevel, drie torentjes en een beiaard. Aan de voorgevel is een herdenkingsplaat aangebracht voor Tomás G. Masaryk, de eerste Tsjechische President. In het midden van het plein staat de Samsonfontein, een werk van de beeldhouwer Jozef Dietrich. De St.Nicolaaskerk aan de oostzijde was ooit gotisch van origine, maar is sindsdien verscheidene malen verbouwd. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werden de Boheemse kroonjuwelen er bewaard. Rechts voor de kerk staat de Zwarte Toren (Cerná Vezŕ. Deze gotisch-renaissance klokketoren werd ook gebruikt om de omgeving af te speuren. Het 70 meter hoge bouwwerk kan beklommen worden. Ten zuiden van het historische centrum, aan de rivier de Malse, ligt het 13de eeuwse Dominicanerklooster. Bezienswaardigheden zijn de kerk (S.Kostelem Obetování Panny Marie), de Witte Toren en de tuin met barokke beelden.
Wie ook de omgeving verkent, moet niet nalaten naar het kasteel van Hluboká nad Vltavou te gaan, zo'n 10 km ten noorden van Ceské Budejovice. Het stadje met het kasteel staat verder nog uitgebreid beschreven
 
Links:
- De officiële site (in het Engels, Duits, Frans en Tsjechisch)
- Engelstalige info over Ceské Budejovice op de site van de Universiteit van Zuid-Bohemen.
 
 
   Ceský Krumlov

In Zuid-Bohemen, op 25 kilometer van Ceské Budejovice, ligt het heerlijke en verbazingwekkend middeleeuwse stadje Ceský Krumlov. Het is gebouwd op twee heuvels in twee bochten van de Vltava. Men kan er heel aangename wandelingen maken door de autovrije straatjes en genieten van mooie panorama's. Op de eerste heuvel staat het kasteel, op de tweede heuvel vind men het museum en het marktplein met het stadhuis. De UNESCO heeft Ceský Krumlov in 1993 overigens geplaatst op de lijst van historische steden die financieel worden gesteund.
Het kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw en in de 16de eeuw verbouwd in renaissancestijl. Later werd er nog een vernieuwing gedaan in barok. Bij die gelegenheid werd het slot aanzienlijk vergroot. Na de Praagse Burcht is het kasteel het grootste van Bohemen. Wat betreft het interieur is de 18de eeuwse Maskerzaal met zijn soms grappige fresco's zeker en vast de mooiste. Verder zijn er 17de eeuwse Vlaamse wandtapijten en een verzameling schilderijen te zien. In de droge slotgracht lopen beren, een levende herinnering aan het wapenschild van de Rozmberks, die 3 eeuwen eigenaar waren van het slot en een beer in hun wapen voerden.
Via een brug heeft men toegang tot de 2de heuvel met zijn historische centrum. Aan het námestí Svoinosti ligt het gotische stadhuis met mooie arcades. Een oudere bezienswaardigheid is de laat-gotische Sint-Vituskerk (1407-1439) met originele fresco's. Vilém Rozmberk, de beroemdste telg van de familie, ligt hier begraven. De kerk heeft een stergewelf met hoge, gotische bogen en een preekstoel in rococostijl. Aan het straatje Ulice Horní ligt het Streekmuseum. Men kan er een expositie over de prehistorie en de Middeleeuwen bezoeken. Vrij bekend is de fascinerende maquette van de stad. In de omgeving van Ceský Krumlov staat het cisterciënzerklooster van Zlatá Koruna. Het is een bezoek waard omwille van de mooie fresco's en de permanente tentoonstelling over "De Letteren in Zuid-Bohemen".
 
Links:
 
- De site van de Ceský Krumlov-regio in het Engels, Duits en Tsjechisch
 
 

   


Cheb (32.000 inw.) ligt 10 km van de Duitse grens aan de oevers van de Eger. De stad is zowat de verbinding van het Ertsgebergte met het zuidelijk gelegen Boheemse Woud (Ceský Les). De huizen op het Námestí Krale Jirí ho Podebrad (Koning Georg van Podebrady-plein) laten de Duitse invloed nog duidelijk zien. aan de noordzijde van het plein staat het voormalige Stedenhuis, waar op 25 februari 1634 graf Albrecht Wallenstein (Waldstein) werd vermoord nadat Keizer Frederik II ter ore was gekomen dat hij een politieke dubbelrol speelde. Momenteel is er het Chebs Museum in ondergebracht. Het barokke Raadhuis uit 1728 werd ontworpen door de Italiaanse bouwmeester Giovanni Battista Alliprandi. Ten zuidoosten van het plein staat het Schillerhuis. In het noordwesten van de stad, bijna aan de rivier de Eger (Ohre), staan de ruďnes van de voormalige burcht, daterend uit de 12de eeuw. De Zwarte Toren is geheel opgetrokken uit lavasteen van de vulkaan Komorní Hurka, in de buurt van Frantiskovy Lázne. Diezelfde stad, zo'n 5 km van Cheb verwijderd, is een gerenommeerd kuuroord. Het telt 24 geneeskrachtige bronnen en modderbaden. Een lokale arts, Dr. Vinzenz Adler, gaf de bronnen aan het begin van de 19de eeuw hun grote bekendheid. Het gebied rond Cheb is voorts om zijn folklore (klederdrachten) en vakwerkhuizen een bezoek meer dan waar.
 
Links:
 
- De officiële webpagina van de stad Cheb (Engels, Duits en Tsjechisch)

 
   Frýdek-Místek is gelegen in de Beskydy regio, een bergstreek in Noordoost-Moravië, niet ver van de grens met Polen en Slovakije. De gemeenten Frýdek en Místek ontwikkelden zich sinds 1265 afzonderlijk langs beide oevers van de rivier de Ostravice, en werden in 1943 samengevoegd tot één stad. De stad telt een groot aantal historische gebouwen die de historische ontwikkeling van Frýdek en Místek schetsen. Meest dominerend is het kasteel van Frýdek. Tegenwoordig is er het Etnografisch Instituut en het Districtsmuseum ondergebracht. Op het stadsplein staat de fontein en het ijzeren standbeeld van St. Florian. De oude huizen aan de voet van de burcht vormen het pittoreske westelijke deel van het oude plein. Het Místek-plein is omgeven door prachtige barokke herenhuizen. Men vind er ook de St.Johannes en Pauluskerk en een beeld van de bekende beeldhouwer Jan Stursa. Naast de indrukwekkende kasteeltoren, wordt het panorama van de stad ook gekenmerkt door de plaatselijke kerktorens.
 
Links:
 
- De officiële website (voorlopig enkel in het Tsjechisch)
- Engelstalige info over Frýdek-Místek op de site van de Palacký Universiteit van Olomouc.
 
 

   Harrachov (680m-1020m), gelegen in de Krokonose (Reuzengebergte), is ongetwijfeld één van de beste skigebieden in Tsjechië. Het plaatsje kreeg zijn bekendheid voornamelijk van het schansspringen op de hellingen van Certova hora (Duivelsberg). In de buurt ligt het belangrijkste skicentrum van Harrachov met een hoop leuke pistes in verschillende gradaties, eventueel met kunstsneeuw. Ook rond Rýzoviste, wat verder in de vallei, liggen enkele hellingen. Alle centra bieden mogelijkheden voor aspiranten en kinderen en hebben heel goede skischolen. Wie graag aan langlaufen doet, vindt een mooi aanbod in de omgeving van harrachov. Ook op Certova hora zijn enkele routes open tijdens het grootste deel van de wintermaanden, waarvan er één net aan de schansen begint. De populairste langlaufpiste start aan de eindstations van de skiliften en leidt langs de kam van Certova hora naar Rucicky en dan via Krakonosova snídane verder langs de beboste hellingen rond Harrachov.
Wie graag eens iets anders doet kan toeren langs de glasfabrieken in Harrachov, het glasmuseum bezoeken of een uitstapje maken met de historische tandradbaan van Harrachov naar Tanvald. Een tocht door het landschap met de paardeslee of paragliden kan men ook doen. Naast skiën zijn er heel wat sportmogelijkheden in Harrachov. Er is een overdekt zwembad, een sauna, indoortennisbanen en een squashhal.
 
Links:
 
- De officiële website (in het Engels, Duits en Tsjechisch)
 
 

   Havlíckuv Brod

De industriestad Havlíckuv Brod (22.000 inw.) ligt aan de noordrand van het Boheems-Moravische Hoogland (Ceskomoravská vrchovina), dat de natuurlijke grens tussen Bohemen en Moravië vormt. De stad ligt in een gebied waar in vroegere tijden zilver werd gedolven, waarbij de arbeidskrachten vooral uit Duitse immigranten bestonden. In 1945 kreeg de stad haar huidige naam, een eerbewijs aan de schrijver-journalist Karel Havlícek Borovsky, die afkomstig <as uit het naburige dorp Borová. Zijn vroegere woonhuis is een opmerkelijk bouwwerk met een torenvormige hoekerker. Het is ingericht als museum ter nagedachtenis aan deze 19de eeuwse nationalist. Het huis is één van de weinige historische monumenten die nog in de stad overgebleven zijn. In het centrum staat verder de 13de eeuwse Catharinakerk met haar deels barokke, deels neoromaanse aanzien. Niet ver daarvandaan vindt u de Maria-Hemelvaartskerk, die in het bezit is van een klok die in 1300 werd gegoten, de oudste van Tsjechië.
 
Links:
 
- Informatie over Havlíckuv Brod op de site van TCOC (Towns and Communicties Online Center)
 
 

   Hluboká Nad Vltavou, gelegen aan de Moldau, is een klein plaatsje maar het is vooral het slot dat erg druk bezocht wordt. De huidige vormgeving in Tudorstijl dateert uit de 19de eeuw en is duidelijk geďnspireerd op Engelse voorbeelden, met name Windsor Castle. De voormalige gotische burcht werd gebouwd in de 13de eeuw door het geslacht Premysl en in 1661 na de slag op de Witte Berg gekocht door de familie Schwarzenberk. De verbouwingen die dateren van 1871, betroffen niet alleen de buitenkant, maar ook het interieur werd grondig onder handen genomen. Opvallend is de houten betimmering, die overal aanwezig is en van groot vakmanschap getuigt. De typische Engelse stijl geeft een sprookjesachtig karakter aan het kasteel, dat trouwens omring is door een enorm landschapspark. Naast het slot, waar vroeger de rijschool was, bevind zich de Zuid-Boheemse Galerie van Mikolás Ales met gotische kunst uit Bohemen en een collectie Vlaamse en Nederlandse 17de eeuwse schilderkunst. Niet ver van het kasteel, in het prachtige park, staat het Jachthuis Ohrada met een museum gewijd aan het woud en de jacht. Het herbergt een wereldbefaamde verzameling hertentrofeeën, een tentoonstelling van Tsjechische geweren en de St.Eustachiuskapel. Er is ook een kleine zoo met locale en ook exotische fauna.
Het plaatsje Hluboká nad Vltavou zelf is een sympathiek, slaperig dorpje, gelegen naast een reusachtige visvijver waar karper wordt gekweekt. Er zijn enkele eenvoudige eethuizen en een hotel te vinden
 
Links:
 
- De officiële website (Engels, Frans, Duits en Tsjechisch)
- Informatie op de site van de Universiteit van Zuid-Bohemen (in Engels en Tsjechisch).
 
 
   Hradec Králové (Königgrätz)

Eén van de belangrijkste Tsjechische steden, Hradec Králové, is gesitueerd in Oost-Bohemen aan de samenvloeďng van de Elbe en de Orlice. De stad wordt nog het meest geassocieerd met de Slag bij Königgrätz van 3 juli 1866, waarbij Pruisen de Oostenrijkers versloegen. Hradec Králové (95.000 inw.) is een groot industriecentrum waar voedingsmiddelen, muziekinstrumenten, houtproducten en chemicaliën gemaakt worden.
Het historische centrum van Hradec Králové bestaat uit talrijke huizen uit de Middeleeuwen, renaissance en barok. Het driehoekige Velké námestí wordt langs de westzijde begrensd door o.a. het 15de eeuwse Raadhuis. Schuin achter het raadhuis staat de 68 meter hoge Bílá Vez (Witte Toren). Boven in de toren heeft men een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. Naast de Witte Toren staat de Helige Geest-Kerk, volledig in bakstenen opgetrokken. Deze 14de eeuwse kathedraal geldt als één van de meest representatieve gotische 'baksteenkerken' in Tsjechië. In het midden van Velké námestí (ook wel Zizkaplein genoemd) staat een barokke Mariazuil. Aan de rechteroever van de Elbe ligt het Gemeentemuseum dat aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd werd door de bekende architect Jan Kotera. Het opmerkelijk roodgekleurde Jugendstil-gebouw heeft een grote glazen koepel en aan beide kanten van de ingang zitten 2 grote vrouwenfiguren. Nog de moeite waard zijn het voormalig Jezuďetencollege met Maria-Hemelvaartskerk op het Zizkaplein, het mooie barokke huis u Spuláku en het Bisschoppelijk seminarium met de H. Nepomukkerk aan de zuidzijde van het Zizkapark.

Links:
 
- De officiële website (in het Engels, Duits en Tsjechisch)
 
 

   Jeseník

Het kuurord Jeseník ligt op een hoogte van 640m tegen een bosrijke helling van het Rychlebské- gebergte, twee kilometer boven het stadje Jeseník. Het werd rond 1820 gesticht door Vincent Pressnitz, een boer uit de streek die de geneeskrachtige werking van het koude bronwater hier ontdekte en die zijn huis ombouwde tot de allereerste hydro-therapeutische kliniek ter wereld. De behandeling van psychische stoornissen heeft hier een lange geschiedenis die teruggat tot de 19de eeuw. Het gaat dan vooral om neuroten en psychoten in een zodanig stadium dat de patiënt nog in staat is zich te onderwerpen aan het kuuroord-regime. De klimatologische omstandigheden in Jeseník werken zeer gunstig op de luchtwegen en daarom worden hier chronische bronchitis, astma en ontstekingen en allergieën van de luchtwegen behandeld. Ook patiënten die een longoperatie hebben ondergaan, kunnen hier terecht om te herstellen. Het bergklimaat maakt Jeseník ook geschikt voor patiënten met een verhoogde schildklierwerking, en verder worden er kuren aangeboden voor mensen met hart- en vaatziekten.
Het centrale gebouw - het Pressnitz-sanatorium - is in 1910 gebouwd door de Weense architect Bauer. De aandacht van de bezoeker wordt ook getrokken door de beelden en gedenktekens die bij de bronnen op de colonnade geplaatst zijn.
Vanuit Jeseník zijn een groot aantal uitstapjes mogelijk. De omgeving herbergt twee sloten, één in Javorník en één in Velké Losiny. Het meest indrukwekkende natuurschoon in de regio is ongetwijfeld de "Hrubý Jeseník"-bergketen, die zich uitstrekt van Ramzová naar Serák, en de Cervenohorské- bergpas tot aan Praded.
In het stadje Jeseník zelf is het waterkasteel van de Vratislav-bisschoppen bewaard gebleven, voor het eerst genoemd in 1374. Thans is dit een museum. In de congreshal oftewel "spiegelhal" van het kuuroord vinden regelmatig culturele evenementen plaats. In de zomermaanden zijn in het park promenadeconcerten te beluisteren.
 
Links:
 
- De officiële website (in het Duits, Engels, Pools en Tsjechisch)
 
 

   Jicín

Het stadje Jicín (16.000 inw.) ligt ten oosten van het Boheems Paradijs (Ceský Ráj), een uitgestrekt natuurgebied dat gekenmerkt wordt door zijn grillige rotsformaties. Jicín werd rond 1300 gesticht door Wenceslas II. Het was echter de Tsjechische veldheer Albrecht von Wallenstein die de stad deed opbloeien nadat hij het had gekregen ter ere van zijn overwinning in de Slag op de Witte Berg (1620). Dankzij hem telt Jicín nu een aantal waardevolle monumenten. Het oorspronkelijk barokke kasteel van Wallenstein werd tussen 1625 en 1633 verbouwd door Andrea Spezza in renaissancestijl. Hij breidde het slot uit met tuinen, een zomerhuis en een fraai park. De huidige gevel in Empire-stijl stamt uit het begin van de 19de eeuw. In de oostelijke vleugel van het kasteel is het districtsmuseum ondergebracht. Een deel van de vroegere paardenstallen is nu ingericht als tentoonstellingsruimte. Men kan er Tsjechische kunst uit de 20ste eeuw bekijken. Vlakbij het kasteel staat de St.Jacobskerk uit 1627. Ze was oorspronkelijk bedoeld als bisschoppelijke kathedraal, maar door gekibbel is het er uiteindelijk nooit van gekomen. Een opmerkelijk renaissancegebouw is het Regentshuis, met een goed bewaard gebleven gotische poort en een wapenschild van Jeroným Bukovský van Neudorf. De van origine gotische St.Ignatiuskerk dateert uit de 14de eeuw. De kerk had eigenlijk een andere naam, maar de Jezuiëten die in 1622 naar Jicín kwamen gaven het de naam van hun stichter, St.Ignatius van Loyola. Naast de kerk ligt het seminarie en het gymnasium van de Jezuiëten. In het midden van het Wallensteinplein staat de Kroningsfontein uit 1836 in Empire-stijl.
Wie de omgeving verkent moet zeker de Prachovské-rotsformaties bezoeken. Doorheen de grillige rotsstructuren zijn 3 wandelroutes aangelegd. De rotsen zijn ook erg in trek bij klimmers. 13 kilometer ten noordwesten van Jicín ligt de burchtruďne Trosky, gelegen op 2 kegelvormige toppen. De twee torens worden "Panna" (de maagd) en "Baba" (de oude vrouw) genoemd. De burcht is in heel de streek goed te zien.
 
Links:
 
- De officiële website (in het Duits, Engels en Tsjechisch)
- Informatie over Jicín op de site van TCOC (Towns and Communicties Online Center)
 
 

   Jihlava (50.000inw.) ligt in Zuid-Moravië. In de Middeleeuwen was Jihlava (in het Duits Iglau) rijk en machtig door de zilvermijnen, die zo belangrijk waren dat het hoogste hof inzake mijnrechten in het Duitse rijk zich hier in de 14de eeuw vestigde. Na het ineenstorten van de mijnbouw begon in de 19de eeuw de industrialisatie met o.a. de textielindustrie, opgericht door Vlamingen.
Van het historische centrum is niet veel bewaard gebleven. Wel vindt men nog heel wat mooie gebouwen rond het Masarykovo námestí (Masarykplein), één van de grootste pleinen van Tsjechië. Sommige van de renaissancehuizen met arcaden zijn fraai versierd met sgraffito. Aan de noordkant van het plein staat het gildenhuis van de linnenwevers, nu ingericht als stadsmuseum. Het laat-gotische raadshuis met zijn rode klokkentoren dateert uit 1426. Van Jihlava's belangrijkste kerken is vooral de Sint-Jakobskerk bij de Mincovna (Munt) een bezoek waard: het is een gotisch meesterwerk uit de tweede helft van de 14de eeuw met een barok interieur. De Sint-Ignatiuskerk uit 1689 maakt deel uit van het gelijknamige Jezuiëtencollege, dat nu dienst doet als bibliotheek. Onder het Masarykplein ligt een kilometerslang 16de-eeuws labyrint van gangen, voorraad -en schuilkelders, een toevluchtsoord in tijden van oorlog. Een deel van deze catacomben is publiek toegankelijk vanuit het raadshuis en de bibliotheek.
In Kaliste u Humpolce, op 25 km ten zuidwesten van Jihlava, werd de beroemde componist Gustav Mahler geboren. Hij verhuisde daarna naar Jihlava en bracht er een deel van zijn jeugd door.
 
Links:
 
- De officiële website (in het Engels, Duits en Tsjechisch)
 
 
   Jindrichuv Hradec (Neuhaus) is de grootste stad in de Trebonsko-regio. Deze Zuidboheemse stad is omsloten door ommuringen en visvijvers en heeft zijn Middeleeuwse uitzicht behouden. Het centrale plein, námestí Míru, heeft prachtige Middeleeuwse koopmanshuizen, 19de eeuwse gevels in lichte kleuren en een mooie barokke Drievuldigheidszuil. Eén van de huizen, Langruv dum uit 1579, geeft een idee van de weelde aan Renaissance-architectuur die hier ooit aanwezig was. De diamant-vormige gewelven op de benedenverdieping en de bijbelse taferelen in sgraffito die de gevel sieren zijn de moeite waard. De straat Rybnicní gaat van het centrale plein naar een brug die een visvijver in twee verdeelt. Hierdoor ontstond een kleine haven. Aan het water staat het 13de eeuwse kasteel dat ooit de hoofd- residentie was van de Heren van Hradec en de Cerníns. Met één van de drie begeleide rondleidingen meegaan is een must. Merkwaardig is de verzameling hondenportretten die aan de Cerníns toebehoorden. De 13de eeuwse kapel en de Spaanse Vleugel zijn één van de pareltjes van het kasteel. De Zwarte Toren (Cerná vez) is toegankelijk vanuit de 2de binnenplaats en kan vrij bezocht worden. Het kasteel heeft ook zijn eigen geest, de Witte Vrouw (Bílá Pani) die 's nachts met sleutels rammelt en deuren laat dichtklappen. Ze is in Tsjechië heel bekend.
Ten noorden van Jindrichuv Hradec ligt de heuvel Komenského met zijn kasseibaantjes. Bovenaan de top staat een gotische kerk waarvan men de grote toren kan beklimmen. Deze werd vroeger gebruikt als uitkijktoren van de stad. Op de heuvel ligt ook een museum.
 
Links:
 
- De officiële website (enkel in het Tsjechisch)
- Engelstalige info over de streek rond Jindrichuv Hradec.
 
 
   Karlovy Vary (Karlsbad)

Dit beroemdste van alle Tsjechische kuuroorden is prachtig gelegen in de heuvels van noordwestelijk Tsjechië en in het dal waar het riviertje de Tepla (Tsjechisch voor 'warm') uitmondt in de Ohre (Eger).
In Karlovy Vary (50.000 inw.) zelf en in de omgeving ontspringen zo'n 60 warme bronnen. Waarschijnlijk kennen zij hun ontstaan omdat zich ten zuiden van het ertsgebergte in de loop der tijden vulkanisch gesteente heeft ontwikkeld. De warme bronnen leveren het geneeskrachtige zout -en zwavel- houdende water dat vooral op de spijsvertering en de stofwisseling een gunstige werking heeft. Volgens de legende ontdekte de Boheemse koning Karel IV, die in de bossen een jachtslot had, de bronnen en hun geneeskrachtige werking. Een beeld van een gems op een rotspunt even buiten de stad, houdt deze legende levendig. Van in de 14de eeuw werden de bronnen reeds therapeutisch aangewend. Vooral in de 18de en 19de eeuw oefenden de bronnen een grote aantrekkingskracht uit op de 'beau monde' waaronder een reeks groten der aarde zoals de Russische tsaar Peter de Grote, Keizerin Maria-Theresia van Oostenrijk , Goethe, Beethoven, Brahms, Tolstoj, Smetana, Dvorák en niet te vergeten Karl Marx. Van de twaalf belangrijkste bronnen is de bekendste de Vridlo met een temperatuur van 72,2°C die tot 12 m hoog kan spuiten.
De 19de eeuwse bouwstijl van Karlovy Vary is nog altijd in al zijn pracht te bewonderen. De meeste bronnen zijn ondergebracht in zogenaamde colonnades. De mooiste is de Marktcolonnade, een geheel van prachtig gesneden hout. In de moderne Joeri Gagarin-colonnade bevindt zich de Sprudel-bron. Bij de ingang staat een beeld van de eerste Russische kosmonaut, waar deze bron naar genoemd is. Het neobarokke Grand Hotel Pupp, even buiten het centrum, is een reusachtig gebouw uit de 19de eeuw, de periode van de grote bloei. Daarnaast staat de sneeuwwitte barokke H. Maria Magdalenakerk die in 1735 werd gebouwd door de bekende architect Killian Ignaz Dientzenhofer. De orthodoxe kerk van St.Paulus en Petrus is een juweeltje. Zij is versierd met schilderijen en iconen die geschonken zijn door Russische gasten van de stad in de 19de eeuw.
In het centrum van Karlovy Vary staat de stokerij van Jan Becher waar de bekende Becherovka-likeur wordt gestookt. De apotheker Joseph Becher maakte in 1805 volgens een streng geheim recept deze kruidenbitter, dat tot op heden maar door enkele mensen gekend is. Meer dan 20 verschillende kruiden en planten zijn erin verwerkt samen met water uit de stad, alcohol, gedistilleerde wijn en suiker. Karlovy Vary is eveneens bekend voor het glaswerk en Boheems kristal van Moser.
Zo'n 11 kilometer ten zuidwesten van Karlsbad ligt de burcht Loket. Oorspronkelijk dienst doende als residentie voor de Boheemse koningen, huisvest het momenteel een glas -en porseleintentoonstelling. Beroemd is ook het tweejaarlijkse internationale filmfestival van Karlovy Vary, dat in de zomer plaatsvindt in een openluchtbioscoop.
 
Links:
 
- De officiële website (in het Engels, Duits, Spaans, Russisch en Tsjechisch)

 

   
 

Klatovy

Deze stad (23.000 inw) wordt ook wel 'de noordelijke poort tot de Sumava' genoemd. Klatovy heeft een fraaie historische skyline; twee torens beheersen het hooggelegen vierkante marktplein. Vanaf de 75m hoge Cerná vez heeft men het mooiste uitzicht op Klatovy en het omringende landschap.
Het historische centrum heeft enkele mooie bezienswaardigheden. Het raadhuis naast Cerná vez (Zwarte Toren) is gebouwd in renaissancestijl (1559) en de ernaast gelegen Sint-Ignatiuskerk dateert uit de baroktijd. Ze werd voor de Jezuiëten gebouwd door Carlo Lurago en Dominico d'Orsi, en tenslotte in 1717 voltooid door Killian Ignaz Dientzenhofer. Het portaal van de kerk is grandioos. In de catacomben onder de kerk liggen graven van Jezuiëten die te bezichtigen zijn.
Wie in het voorjaar of de zomer Klatovy bezoekt, zal merken dat de omgeving van de stad in volle bloei staat. Klatovy is namelijk het centrum van de anjerteelt. In de omgeving van Klatovy is Svihov een uitstapje waard. Het op 9 km gelegen 15de eeuwse waterslot heeft zijn oorspronkelijk karakter goed weten te bewaren. In het dorpje ligt bovendien een oud Joods kerkhof. 8 km ten zuidwesten van Klatovy ligt het dorp Janovice nad Úhlavou. De houten huizen zijn een mooi voorbeeld van de volksarchitectuur in dit gebied.
 
Links:

- De officiële site van Klatovy (enkel in het Tsjechisch)
 
 

   Kutná Hora

De Koninklijke stad Kutná Hora ligt 60 km ten oosten van Praag. In de Middeleeuwen was het één van de rijkste Tsjechische steden. De stad kreeg zijn faam doordat de Tsjechische koning Wenceslas IV er vaak verbleef. Al in de 13de eeuw werd zilver ontdekt in Kutná Hora. De inkomsten van de mijnbouw kwamen ten goede aan de Tsjechische Kroon en de plaatselijke bevolking. Er werden zilveren munten (Groschen) geslagen, waarvan de toeristen tegenwoordig replica's kunnen kopen.
Eén van de meest belangrijke monumenten is de gotische St.Jacobskerk (1330-1420). De toren is 82 meter hoog. De kerk is gedecoreerd door de Tsjechische schilders Petr Brandl en Karl Skretá. Een ander waardevol monument is de St.Barbara-kathedraal (1388-1565), gewijd aan de patrones van de mijnwerkers. De kathedraal werd gebouwd door enkele beroemde architecten; eerst Peter Parler, nadien gevolg door Matej Rejsek en Benedikt Ried. De lijst van bezienswaardigheden in Kutná Hora zou niet volledig zijn zonder het Italiaanse Hof (Vlassky dvur). Dit 14de eeuwse gebouw was de voormalige Koninklijke Munt. De Prager Groschen werd hier geslagen door Italiaanse munters. Het gebouw deed ook dienst als paleis. Tegenwoordig is er een museum ondergebracht dat de fabricage van munten belicht. In het zogenaamde Stenen Huis werd vroeger alchemie bedreven. Het oude patriciërshuis doet nu dienst als kunstambachtelijk museum.
Ten noordoosten van Kutná Hora ligt het landgoed Kacina, geheel gebouwd in Empire-stijl met een Engels park daarrond.
 
Links:

- De officiële site (in het Engels en Tsjechisch).
- Informatie over Kutná Hora op de site van Radio Prague Online
 
 

   Liberec (100.000 inw.) ligt aan de voet van het IJzergebergte in het noorden van Bohemen. Liberec is altijd al een ambachts -en industriestad geweest, maar naast veel moderne gebouwen bezit de stad ook oudere architectuur. Zo zijn er bijvoorbeeld fraaie houten huizen uit de 17de eeuw. Het Raadhuis stamt uit de 19de eeuw, en is een vrij opmerkelijk gebouw. De gevel met rondbogen is duidelijk geďnspireerd op de Renaissance terwijl de 3 torens gotische vormen vertonen. 19de-eeuws is ook de St. Antonius- kerk. Verder staat op het plein een 18de eeuwse pestzuil, die ontworpen is door Matthias Braun. Het kasteel van Liberec was eigendom van de familie Wallenstein en bevat ondermeer een kapel uit het begin van de 17de eeuw waarin interessante houtsnijkunst te zien is.
Liberec ligt aan het gebergte Jizerské hory (IJzergebergte). De hoogste top, Smrk, reikt tot een hoogte van 1124m. In de winterperiode is het gebied erg geschikt voor langlaufers en skiërs. Vanuit een buitenwijk van Liberec gaat een kabelbaan naar het hotelcomplex met uitkijktoren op de top van de Jested (1012m). In het noorden van Jizerské hory ligt het gotische kasteel Frýdlant, waar ter ere van de beroemde veldheer uit de Dertigjarige Oorlog, Albrecht von Wallenstein, een Renaissanceslot bijgebouwd werd. Frýdlant is beroemd om het prachtige meubilair en om werken van de Barokschilders Karel Skréta, Peter Brandl en Wenzel Lorenz Reiner.
 
Links:

- De officiële site van Liberec (enkel in het Tsjechisch)
- De site van de Toeristische Dienst van Liberec (in het Engels, Duits, Pools en Tsjechisch)
 
 
   Lidice ligt 25 km ten westen van Praag en is de plaats waar de Duitsers in de 2de Wereldoorlog een ware slachting uitvoerden onder de inwoners van het kleine plaatsje. Het was bedoeld als vergeldings- maatregel voor de moord op Reichsprotector Reinhard Heydrich door leden van het Tsjechisch verzet op 4 juni 1942. De SS kreeg verkeerdelijk de informatie dat de daders zich ophielden in Lidice. De huizen werden platgebrand, de mannen gefusilieerd en vrouwen en kinderen werden naar concentratie- kampen gebracht. Na de oorlog werd een nieuw dorp gebouwd op enkele kilometers van de plaats van het gebeuren. Ook werd er een rozentuin geplant op de ruďnes van het oude Lidice. In het kleine museum wordt aan de hand van films en een tentoonstelling een beeld gegeven over de vernietiging en heropbouw van Lidice.
 
Links:


- De officiële site van Lidice (in het Frans, Engels en Tsjechisch)
- De site van Lidice Memorial (Engels, Duits en Tsjechisch)
- Engelstalige informatie over Lidice op de site van 'The Historical Place'.
 
 
   Litomerice

De koninklijke stad Litomerice telt 26.000 inwoners en ligt aan de samenvloeďng van de Elbe en de Eger. In 1228 kreeg Litomerice zijn stadsrechten onder het regentschap van Premysl Otakar I, en is daarmee één van de oudste Boheemse steden. De beroemde dichter Karel Hynek Mácha woonde hier, evenals de bouwmeester Giulio Broggio die samen met zijn zoon Octavio verantwoordelijk is voor verschillende markante bouwwerken in Litomerice. De barokke St.Stephanuskerk op het Domplein is gebouwd door Giulio Broggio, de 18de eeuwe Jezuiëtenkerk, de St.Jacobuskerk en de Wenceslaskerk zijn van Octavio Broggio.
Eén van de markantste gebouwen op het centraal gelegen Mírové námestí (Vredesplein) is het renaissancehuis 'Kalich', dat een dak in de vorm van een kerk heeft, verwijzend naar de Hussitische tradities van Litomerice. In het voormalige gotische Raadhuis is nu het Stedelijk Museum gevestigd met een interessante tentoonstelling over de plaatselijke geschiedenis en folklore.
Ook de omgeving van Litomerice is de moeite waard. Op 4 km ligt Terezín (Theresienstadt). Gedurende de 2de Wereldoorlog was Terezín berucht als concentratiekamp. Een wandeling door het ghetto laat op de bezoeker een diepe indruk na. Zo'n 15 km ten zuidwesten van Litomerice ligt Hazmburk, een 13de eeuwse burchtruďne. 20 km zuidwaarts ligt de heuvel Ríp die een belangrijke rol speelt in de Tsjechische geschiedenis. De legende vertelt dat Vadertje Cech op die plaats zijn zegen uitsprak over het omliggende groene landschap en dat zijn volk sindsdien Bohemen bewoont.
 
Links:

- De officiële site (Duits en Tsjechisch)
- De Duitstalige of Engelstalige site van de Boehmischer Kultur Klub

 

   Litomysl is een klein stadje in Oost-Bohemen, dat vooral bekendheid geniet als geboorteplaats van Bedrich Smetana (1824-1884), naast Antonín Dvorák de belangrijkste Tsjechische componist. Hij werd geboren in het mooie slot in renaissancestijl dat ten noordwesten van de stad ligt. Zijn vader was bierbrouwer in de brouwerij die recht tegenover het kasteel ligt. In het slot (Statní Zámek) is een tentoonstelling ondergebracht die de ontwikkeling van de Tsjechische muziek schetst. De gevel is verder versierd met prachtige sgraffito. Aan de zuidzijde van het Marktplein staat de Heilige Kruiskerk uit de 15de eeuw, een beetje verder het in 1098 gestichte benedictijnerklooster, waar nu het Stedelijk Museum is ondergebracht.
 
Links:


- De officiële site van Litomysl.
- Engelstalige site rond het kasteel van Litomysl.
 
 
   Mariánské Lázne (Marienbad) tent zo'n 14.000 inwoners en ligt in West-Bohemen. Het stadje is vooral bekend als kuuroord. De geneeskrachtige werking van de bronnen op de plaats van het huidige Maránské Lázne werd al in de 14de eeuw benut door de bewoners van de nederzetting Úsovice. In 1808 werd de stad gesticht door de naburige kloostergemeenschap. Bij de aanleg nam men een omvangrijke Engelse park, ontworpen door de tuinarchitect Václav Skalnik, tot uitgangspunt. De geslaagde stadsplanning van Mariánské Lázne heeft een buitengewoon indrukwekkende en harmonische verbinding van architectuur met het omringende landschap opgeleverd.
Het historische stadscentrum bevindt zich rond de uit smeedwerk bestaande colonnades en de "Krízový- bron" met haar rotonde. In de nabijheid hiervan is ook de zogenaamde "zingende fontein" gelegen: om het uur is hier een watershow met begeleidende muziek te bewonderen die 's avonds nog extra luister wordt bijgezet door een lichtshow.
Mariánské Lázne heeft bijna 60 bronnen, bijna allemaal koud en met een grote hoeveelheid kooldioxide. De bronnen verschillen in chemische samenstelling van elkaar, wat ook het aantal behandelbare klachten zeer verscheiden maakt. Op de eerste plaats komen echter nierziekten en ziekten van de urinewegen. Verder worden stofwisselingsstoornissen behandeld, alsook ziekten van de ademhalingswegen en huidziekten. Ook zijn in Mariánské Lázne gespecialiseerde klinieken aanwezig, gericht op revalidatie na zenuwaandoeningen en verwondingen.
Mariánské Lázne is een waar paradijs voor liefhebbers van wandeltochten, tennis, golf en andere zomer -zowel als wintersporten. Ook muziekliefhebbers komen er aan hun trekken. Er is altijd wel een concert te beluisteren op de colonnades of in de officiële concertzalen. Een internationaal muziekfestival rond de muziek van Frederic Chopin vormt het jaarlijks hoogtepunt van het muzikale leven in de stad.
Vijf kilometer ten noordwesten van Mariánské Lázne ligt een andere kuurplaats - Lázne Kynzvart - met zes ijzerhoudende minerale bronnen en een kindersanatorium. Het slot Kynzvart was vroeger de verblijfplaats van de Oostenrijkse Fürst Metternisch. 12 kilometer ten westen van de stad bevindt zich het premonstranzer klooster Teplá, gesticht in 1193 door de Boheemse edelman Hroznata, die hier premonstranzers uit het Praagse Strahovklooster naartoe bracht.
 
Links: - De officiële site van Mariánské Lázne (Duits, Russisch, Engels en Tsjechisch)
 
 
   Mikulov (8000 inw), gelegen in Zuid-Moravië, is vooral bekend om de witte wijnen die hier vandaan komen. Het aanzien van Mikulov - gelegen aan de rivier de Dyje - wordt beheerst door het barokke kasteel dat monumentaal boven de stad uittorent. De burcht stond er al in de 11de eeuw, maar na een brand in 1719 werd ze heropgebouwd in barokstijl. Het slot heeft verschillende vleugels en diverse binnenhoven, voorzien van meesterlijk gesmede hekwerken. Behalve een theater is er tegenwoordig ook een streekmuseum in gevestigd met als klapstuk een 17de eeuws wijnvat van 101.000 liter. Vlakbij het slot ligt, in een voormalig ghetto, een 16de eeuwse synagoge. De Joden speelden namelijk een belangrijke rol in de stad aangezien de Opperrabijn van Moravië er zijn zetel had. De Sint-Annakerk uit 1710 is de indrukwekkende, in barokstijl gebouwde grafkerk van de Dietrichsteins. Deze adelijke familie was samen met de Liechtensteins eeuwenlang heer en meester over grote delen van de streek rond Mikulov. De Wenceslaskerk stamt uit de Middeleeuwen, maar werd verschillende malen verbouwd. Het interieur is vormgegeven in barokstijl. Meer barokkunst toont de uit 1671 daterende Sint-Johanneskerk, waar F.A. Maulpertsch het gewelf voorzag van fresco's.
Even buiten Mikulov ligt de berg Kopecek (363m). Naar de op de top gelegen Sint-Sebastiaankerk leidt een Kruisweg. 10 kilometer ten oosten van Mikulov ligt het kasteel van Lednice met in de tuin een uitkijktoren in de vorm van een minaret. De familie Liechtenstein haalde hun inspiratie voor het slot bij de Engelse Tudorstijl. Ook het enorme landschapspark is naar Engels voorbeeld aangelegd, compleet met kunstmatige ruďne.
 
Links: - De officiële site (in het Engels, Duits, Pools en Tsjechisch).
 
 
   Olomouc

Deze stad, gelegen in Noord-Moravië, is tevens de provinciehoofdplaats en telt 106.000 inwoners. Olomouc is naast zijn kunsthistorisch aspect ook bekend als universiteitsstad, in 1573 werd de universiteit opgericht. Olomouc heeft een aantal mooie, grote pleinen, bijna zonder uitzondering met pestzuil en fontein en omgeven door voormalige paleizen en patriciërshuizen. Op het Horní námestí staat de Drievuldigheidszuil die met haar 35 m de grootste is van Tsjechië. Het oorspronkelijk 14de eeuwse raadhuis domineert het plein. Heel bijzonder is het astronomische uurwerk (Orloj) met afbeeldingen uit een Communistisch sprookje dat aan de mensen werd voorgelezen. Op het námestí Republiky treft men het Stadsmuseum aan met voornamelijk natuurwetenschappelijke verzamelingen. een mooi bouwwerk is het barokke Aartsbisschoppelijk Paleis uit de 17de eeuw aan het Biskupské námestí. Direct in de buurt ligt de 12de eeuwse Premyslidenburcht. Hier werd Wenceslas III vermoord als laatste koning onder het geslacht Premysliden. Zijn dochter zou later met Koning Jan van Luxemburg trouwen. Naast het burcht- complex verrijst op het Václavské námestí de Sint-Wenceslaskathedraal, oorspronkelijk gebouwd als Romaanse basiliek.
 
Links:


- De officiële site van Olomouc (enkel in het Tsjechisch).
- Informatie over Olomouc in het Engels en Tsjechisch.
- De website van Olomoucko in de Engelse taal.
 
 

   Ostrava, met 390.000 inwoners de grootste stad van Noord-Moravië, is een industriestad die zijn opgang heeft beleefd dankzij de aanwezigheid van steenkool. Het 'zwarte goud' wordt in de streek al sinds 1767 gedolven, in 1828 bouwde men de eerste hoogoven en al in 1847 werd - om het belang van de stad in die tijd aan te geven - een spoorverbinding met Brno en Wenen aangelegd. Tot op heden zijn ijzer en staal hier nummer één, al is er ook een omvangrijke chemische industrie ontstaan. Een eerbewijs aan de mijnbouw is te vinden in de lange Nádrazní die het centraal station verbindt met het stads- centrum. Aan het oude marktplein staat een frai museum. Men kan er mineralen, fossielen, mijnwerkers- benodigdheden, wapens en nog veel meer bekijken. Ostrava is ook de geboorteplaats van de bekende Tsjechische tennisspeler Ivan Lendl.
 
Links:

- Engelstalige informatie op de site van Bohemianet.
 
 
   Pardubice bestaat al sinds 1340 en telt tegenwoordig 96.000 inwoners. Het is onder paarden- liefhebbers vooral bekend op zijn Grote Steeple-chase die al sinds 1847 bestaat. Ook de springstof Semtex wordt in Pardubice gemaakt. Op bouwkundig vlak heeft Pardubice een voornamelijk Renaissance karakter, mede door de brand uit de 1ste helft van de 16de eeuw die een groot deel van de stad in puin legde. De familie Pernstejn liet de stad weer opbouwen door Italiaanse bouwmeesters. Uit die tijd dateert de prachtige Groene Poort (Zelená brána), die toegang biedt tot het Pernstejnské námestí. Het meest opvallende bouwwerk op dat plein is het 19de-eeuwse Stadshuis met zijn twee grote torens. Ook de moeite waard is de St.Bartholomeuskathedraal en het Renaissanceslot van de Pernstejns uit 1529.
Ten noordoosten van Pardubice, op een steile heuvel, ligt het kasteel Kuneticka Hora dat in 1423 gebouwd werd door de Hussieten. Op 30 km ten noordwesten ligt op een heuvel in het park Chlumec nad Cidlinou, het prachtige slot Karlova koruna (Karel's Kroon). Het barokke buitenverblijf werd tussen 1721 en 1723 gebouwd door de Tsjechisch-Italiaanse architect Santini. Het slot herbergt een indrukwekkende verzameling Boheemse barok.
 
Links:
 
- Informatie over Pardubice op de site van de Universiteit van Pardubice.
- De site van de Stad Pardubice geeft info in het Engels, Duits en Tsjechisch.
- De officiële site van Pardubice (enkel in het Tsjechisch).

   Pec Pod Snezkou

Dit plaatsje in het Reuzengebergte is het hele jaar door een drukbezochte vakantiebestemming. Pec Pod Snezkou ligt vlak bij de Snezka (1602 m) - de hoogste berg van Tsjechië - die vanuit Pec goed bereik- baar is met een 50 jaar oude stoeltjeslift. Het prachtige landschap langs de bovenstroom van de rivier de Úpa biedt een heel scala aan uitstapjes naar de omliggende heuvels, waaronder ook skitochten. De machine-onderhouden langlaufpistes op de hellingen van Liscí hora en het gebied rond Luciny zijn een aanrader. Ook de gemakkelijkere route naar Cerna hora of diverse routes over de heuvels die starten met een klim naar Liscí hora zijn een uitnodiging voor wie gek is op langlaufen. Het hoofdskigebied dat in een vallei ligt met veel sneeuw, biedt in de buurt van Zahrídky uitgestrekte weiden met een vlakker terrein. Samen met de wat moeilijkere hellingen van Hnedý vrch en Javer, garandeert dit een lang skiseizoen en een rijkheid aan pistes. Een groot aanbod aan kleinere skigebieden vindt men in Javorí dul, langs de kabelbaan naar Portásova bouda (Portás Chalet), op de dunbevolkte hellingen van de Vlasský en de Penkavcíheuvels boven Velká Lípa. Ze offreren allemaal aangename ski-ervaringen. Er zijn ook extra voorzieningen zoals paardensledes en gratis skibussen.
 
Links:

- De officiële site van Pec Pod Snezkou.
- Pec Pod Snezkou op de site van Krkonose-net (in het Tsjechisch Engels en Duits)
 
 

   Písek

Deze stad met 28.000 inwoners ligt in Zuid-Bohemen aan de oevers van de Otava. Deze prachtige stad werd in de 13de eeuw gesticht door Premysl Otakar II, en was lang een koninklijke stad. Písek heeft een 12de eeuwse stenen brug, de oudste van Bohemen. De brug is versierd met 17de eeuwse heiligen- beelden en het is een mooi uitzichtspunt op de stad. Zo kan men goed de vroeg-gotische Maria- Geboortekerk zien met zijn 74 m hoge toren. Ondanks de verschillende verbouwingen, zijn de fresco's in het middenschip goed bewaard gebleven. Uit de tijd van de Renaissance stammen de tinnen doopvont en het Madonna-paneel op één van de zijaltaren. Het raadhuis van Písek dat aan hetzelfde plein ligt werd tussen 1737 en 1764 gebouwd en is versierd met beelden. Rondom het marktplein staan ook enkele mooie patriciërswoningen. Ook de moeite waard is de 17de eeuwse Wenceslaskerk.
Ongeveer 20 km ten noorden van Písek ligt de oorspronkelijk 13de eeuwse burcht Zvíkov, gelegen aan de samenvloeiing van de Moldau en de Otava. De ronde verdedigingstoren domineert het op zich ook al indrukwekkende koninklijke paleis met zijn arcadengalerijen over twee verdiepingen. Het oudste gedeelte is de prismavormige toren genaamd Hlíza. In het kasteel is er een expositie over de ontwik- keling en geschiedenis van de burcht. Op de eerste verdieping is de zogenaamde Trouwzaal te bekijken en de kapel van de Heilige Wenceslas met muurschilderingen.
Ook het sprookjeskasteel Blatná, 24 km ten noordwesten van Písek, is een omweg waard. Deze oorspronkelijk Gotische waterburcht uit 1400 werd aan het einde van de 18de eeuw verbouwd in Neogotische stijl.
 
Links:

- Engelstalige en Duitstalige info op Infocentrum Písek.
- De Engelstalige site over Písek van Mesta Obce
 
 

   Plzen (Pilsen in het Duits) is een industriestad met ongeveer 250.000 inwoners dat zo'n 80 km ten zuidwesten ligt van Praag. Het is bekend vanwege de autofabrieken van Skoda, maar nog meer om zijn bier, Pilsner Urquell, dat als één van de beste bieren ter wereld wordt beschouwd. De stad heeft niet zoveel bezienswaardigheden, maar het is er aangenaam vertoeven. In het centrum vind je een paar mooi geschilderde huizen, een mooie kerk en interessante musea. Op het Republiky námestí bijvoorbeeld vindt men het stadshuis in renaissancestijl en de prachtige Sint-Bartholomeuskerk (1476) die de hoogste toren van Bohemen heeft (102 m). Het Biermuseum aan Veleslavínova 6 ligt op twee blokken van het marktplein. Men kan er alles te weten komen over de geschiedenis van het bier, zowel in Pilsen als in de rest van het land. Bij het verlaten van de stad, aan de weg naar Praag, ligt de Brouwerij Pilsner Urquell. Indrukwekkend is de toegangspoort in neo-renaissancestijl. De brouwerij kan bezocht worden in groep. Naast de brouwerij ligt het restaurant-bierhuis Prazdroj waar souvenirs kunnen gekocht worden.
Op 15 km van Plzen ligt het barokke kasteel van Kozel. Het werd gebouwd door de Cernín-familie (1784-1789) op een beboste helling. Naast het prachtig geschilderd interieur is het kasteel merkwaardig vanwege zijn inrichting, waaronder een kachel in Louis XVI - stijl, en verzamelingen porselein, schilderijen en tekeningen.
 
Links:
 
- Plzen op de site van de Universiteit van West-Bohemen.
 
 
   Praha (Praag)

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners. De stad met honderd torens aan de kromming van de Moldau doet al eeuwen de harten van dichters, schilders en fotografen sneller slaan. Historische gebouwen rond sfeervolle pleinen en indrukwekkende kerken met fraaie barok- interieurs bepalen het centrum van Praag. De vier centrale stadsdelen - Staré Mesto, Malá Strana, Hradcany en Nové Mesto - vormen het oudste deel van de stad. Deze vier stadskernen vormden zich in de loop van de Middeleeuwen. Aanvankelijk hadden de stadsdelen een afzonderlijk stadsrecht. In de 18de eeuw werden ze tot één stad samengevoegd: Praag. De vier stadskernen behielden echter een eigen karakter.

Staré Mesto en Josefov

Staré Mesto of 'de oude stad' is het oudste deel van het centrum van Praag. De wijk heeft nog altijd zijn middeleeuws karakter behouden. Het middelpunt van de wijk wordt gevormd door het zeer ruime marktplein (Staromestské námestí)
. Op dit zeer mooie plein vinden we meerdere monumenten, o.a. de gotische Týnkerk (1365-1511), verscholen achter een rij oude huisjes. Het Kinskýpaleis is een 18de eeuws paleisje, met een rijk versierde gevel in rococo-stijl. Aan de noordwestzijde van het plein staat de in de 18de eeuw in barokstijl opgetrokken St.Nicolaaskerk. Op het plein staat verder het gedenkteken voor de kerkhervormer Jan Hus. Het monument werd in 1915 opgetrokken naar aanleiding van de 500-jarige herdenking van het feit dat deze hervormer als ketter werd veroordeeld tot de brandstapel. Jan Hus geldt als een nationale held van de Tsjechen. De zuidwesthoek van het plein vormt een afzonderlijk pleintje. Dit kleine pleintje wordt aan drie zijden omgeven door oude patriciërshuizen uit verschillende bouwperiodes. Op het pleintje bevindt zich het Raadhuis van de Oude Stad. Het bekendste deel van het Raadhuis is de hoge toren (69 m), waarbij voornamelijk het astronomisch uurwerk op de gevel de aandacht trekt.
Josefov, of Jozefstad, is de joodse wijk. Vroeger was het een apart ommuurde stad (getto). De Joden waren verplicht om daar te gaan wonen. Het was een stadje met een eigen stadhuis, verscheidene synagogen en een eigen begraafplaats. Sinds 1850 is Josefov niet meer zelfstandig, maar opgenomen in de stad Praag. Deze wijk is nu nog het centrum van het Joodse leven in Tsjechië. Het Joods Staats- museum omvat het Oude Joodse Raadhuis, de Oude Joodse begraafplaats en enkele synagogen. Vooral de Oude Joodse begraafplaats is een toeristische trekpleister. Zo'n 12.000 grafstenen met Hebreeuwse inscripties staan samengepakt op een minimale oppervlakte. De oudste grafsteen is die van Avigdor Kara uit 1439. Vlakbij liggen (of liever staan) de graven van Mordechai Markus Maisel en rabbi Löw. In het smalle Cervenástraatje vlak bij Parizká staat de Altneu Synagoge (Staronová synagóga), die omstreeks 1270 door Cisterciënzers werd gebouwd in opdracht van de joden. Aan één van de korte zijden van de synagoge staat de Ark des Verbonds (Aron Hakodesj), de schrijn waarin de thorarollen worden bewaard. Daarnaast staat de stoel van rabbi Löw. Aan Maislova 18 bevindt zich het Oude Joodse Raadhuis uit de 16de eeuw, dat een klok met Hebreeuwse cijfers heeft, waarvan de wijzers linksom draaien.

Malá Strana

De 'Smalle Zijde' bevindt zich op de linkeroever van de Moldau. De oevers van de Vltava (Moldau) worden verbonden door meerdere bruggen. De mooiste is ongetwijfeld de Karelsbrug. Het is de oudste brug van Praag. Met de bouw werd in 1357 begonnen. Ze verving de oudere Judithbrug die door het wassende water deels werd weggeslagen. De 520 meter lange en tien meter brede brug werd pas ca. 1500 voltooid. De dertig barokke beeldengroepen die de brug zo sfeervol maken, dateren uit de 18de eeuw. Enkele beeldengroepen zijn van recentere datum.
Malá Strana heeft een uitgesproken barok karakter. Men vindt er onafgebroken rijen schilderachtige huizen met puntgevels, erkers en booggalerijen, evenals veel fraaie kerken en paleizen. Er zijn verder de mooi aangelegde parken en tuinen. Er hangt een aangename sfeer in de smalle, bochtige straten en straatjes en op de rustieke pleintjes. Aan de Karmelitská ulice staat de Kerk van Maria de Victoria. Deze vroegbarokke kerk wordt veel door pelgrims bezocht vanwege het 50 cm hoge beeldje van het 'Kindje Jezus van Praag'. Op het centrale marktplein van Malá Strana, dat omringd wordt door 16de eeuwse patriciërshuizen, bevindt zich het voormalige raadshuis (uit de tijd dat Malá Strana nog een eigen bestuur had) en de barokke Nicolaaskerk (1673-1725). Deze voormalige Jezuďetenkerk is een fraai voorbeeld van de hoog-barok. De diepglanzend groene koepel domineert het gehele stadsdeel. Voor de kerk staat een pestzuil (1715). Eén van de vele paleizen op Malá Strana is het Wallenstein- paleis (1624-1630). Het werd gebouwd voor de legeraanvoerder Albrecht von Wallenstein. Bijzonder is de mooie paleistuin, met o.a. een laan met bronzen beelden van antieke goden, een sierlijke vijver en een kunstmatige rotswand. In de onmiddellijke omgeving zijn nog verscheidene paleizen, ook vaak met mooie tuinen, zoals het Paleis Vrtba en het Schönbornpaleis. Veel van de paleizen worden thans gebruikt door de Tsjechische ministeries of als ambassades.

Hradcany

Hradcany is waarschijnlijk de oudste wijk van Praag. In dit stadsdeel (letterlijk: Rots van de Burcht) bevindt zich de Praagse Burcht, het enorme gebouwencomplex dat de hele stad domineert. In de wijk overheerst de gotiek, maar ook hier bevinden zich talrijke patriciërshuizen en paleizen uit het einde van de 17de, begin 18de eeuw.
De oorspronkelijke burcht uit de 9de eeuw werd door brand verwoest en in de 14de eeuw in gotische stijl heropgebouwd. In de 18de eeuw kreeg de burcht haar huidige vorm. Tegenwoordig is de burcht de officiële zetel van de Tsjechoslowaakse republiek. De Praagse Burcht is een enorm complex met diverse binnenkoeren, poorten, paleizen, tuinen en kerken. Belangrijkste bezienswaardigheid is de Sint-Vituskathedraal (het kerkgebouw dat vanuit het hele centrum van Praag te zien is). De bouw werd begonnen in 1344; in de 16de eeuw werd het koor herbouwd en de toren afgewerkt (in renaissance- stijl). De twee slanke westelijke torens dateren pas van het einde van de 19de eeuw. Naast het zuidportaal, dat bekend staat als de 'Gouden Poort', staat een toren met de grootste klok van Bohemen; de zogenaamde Sigismundklok uit 1549. Rechts van de Gouden Poort bevindt zich de Wenceslaskapel uit 1367. Naast prachtige fresco's is de kapel rijk gedecoreerd met Boheemse halfedelstenen en blad- goud. In de crypte van de imposante kathedraal (124m lang, 60m breed in het dwarsschip) bevinden zich de graven van de Boheemse koningen. Het Oude Koninklijke Paleis is maar deels toegankelijk voor het publiek. Ondermeer de Vladislav-zaal kan bezocht worden. Deze zaal, genoemd naar koning Vladislav II, is 62 meter lang, 16 meter breed en 13 meter hoog. Nadat de Boheemse koningen waren gekroond in de Sint-Vituskathedraal, werden ze hier gehuldigd. De 'Ruitertrap', een trap met brede treden, gaf de ridders die deelnamen aan toernooien de mogelijkheid om de zaal te bereiken met hun paarden. Naast de Vladislavzaal ligt de Allerheiligenkapel, met een mooi 18de eeuws altaarstuk van V.V. Reiner. De Boheemse Kanselarij in de Lodewijksvleugel is berucht omdat opstandelingen er in 1618 twee stadshouders uit het raam gooiden, een veelgebruikte methode in Praag om lastposten uit de weg te ruimen. Aan het plein aan de achterzijde van de kathedraal ligt de Sint-Jorisbasiliek, een kerk uit de 12de eeuw. Hier liggen de Premyslidenvorsten Vratislav en Boleslav begraven. Het interieur heeft het romaanse karakter behouden en is indrukwekkend in zijn eenvoud. De voorgevel is in de 17de eeuw in een barok kleedje gestoken.
Aan de oostzijde van de Praagse burcht ligt het Gouden Straatje (Zlatá ulicka) met 16de eeuwse mini- huisjes. Het straatje wordt ook wel Alchemistenstraatje genoemd. De huisjes werden in de 17de eeuw bewoond door de goudsmeden van het hof. Tegenwoordig zijn er expositieruimtes en winkeltjes gevestigd. In het huisje met nummer 22 bracht de beroemde Tsjechische schrijver Frans Kafka de winter van 1916/1917 door.
Onder de talrijke paleizen die zich nog in Hradcany bevinden, stippen we het Aartsbisschoppelijk Paleis aan (gelegen op het Burchtplein, waar je een mooi uitzicht over de stad hebt) en het Sternberg-paleis, waar een rijke collectie Europese schilderkunst gehuisvest is. Iets verder , op het Loretánské námestí, ligt het Loretoheiligdom (Loreta). Het is ontworpen door Christoph en Killian Ignaz Dientzenhofer.
Nog in het stadsdeel Hradcany bevindt zich het Strahovklooster. Het is gelegen op de hoogste heuvel van Praag (ook vanop deze plaats heeft men een goed panoramisch zicht op Praag). Het klooster werd in de 12de eeuw gesticht door Premonstratenzer-monniken, maar de huidige gebouwen dateren uit de 17de en de 18de eeuw. Het klooster bezit prachtige bibliotheken met een zeer rijke verzameling boeken, kaarten, manuscripten... Het hoofdgebouw doet thans dienst als Nationaal Letterkundig Museum.

Nové Mesto

Nové Mesto, de 'nieuwe stad' is geen moderne stadswijk zoals de naam doet vermoeden, maar werd reeds in de 14de eeuw gesticht tijdens het bewind van Karel IV (daarom oorspronkelijk Karlsstadt geheten). Het accent in deze wijk valt op de levendige winkelstraten met een vaak statige bouw, die grotendeels dateren van rond de eeuwwisseling. Hier zijn een aantal belangrijke warenhuizen en ook een deel van het uitgangsleven van Praag speelt zich hier af.
Het centrum van Nové Mesto wordt gevormd door het Wenceslasplein (Vaclavské námestí), dat eigenlijk meer een lange brede boulevard is). Het Wenceslasplein wordt algemeen gekarakteriseerd als 'het hart van Praag'. De protestdemonstraties die aanleiding gaven tot de 'Fluwelen Revolutie' in de winter 1989-1990 vonden op het Wenceslasplein plaats. Bij de inval van de troepen van het Warschau- pakt in 1968 concentreerde zich hier het vreedzame protest van de Tsjechoslowaken. Op dit plein stak Jan Palach zich als teken van protest levend in brand. Een permanente bloemenhulde herinnert aan dit feit. Aan het hoge einde van het plein voor het Nationale Museum staat het krijgshaftige ruiterstandbeeld van Koning Wenceslas I, koning van Bohemen in de 10de eeuw (het beeld dateert van 1913). Het Nationaal Museum werd gebouwd tussen 1885 en 1890 in een neo-renaissancistische stijl. In het museum zijn collecties op het gebied van natuurhistorie en de vroegste cultuurgeschiedenis onder- gebracht.
Aan de oever van de Vltava is het Nationaal Theater gelegen. Het is eveneens een monumentaal bouw- werk van het einde van de 19de eeuw. Het theater kon verrijzen dankzij de vrijwillige bijdragen van het Boheemse volk, dat in de 19de eeuw steeds meer blijk ging geven van een nationaal bewustzijn. Naast het oude gebouw is in het midden van de jaren tachtig een nieuw cultureel centrum gebouwd. Een ander groot plein in de Nieuwe Stad is het Karelsplein (Karlovo námestí). Dit was oorspronkelijk een veemarkt, maar tegenwoordig heeft het een parkachtig aanzien. Het van 1377 daterende Raadhuis van de Nieuwe Stad kreeg aan het begin van de vorige eeuw zijn huidige uiterlijk. De schermutselingen die zich hier in de 15de eeuw voordeden luidden de Hussietenoorlogen in. Aan de oostzijde van het Karelsplein staat de barokke St.-Ignatiuskerk. Het interieur herbergt sculpturen en schilderijen, maar de voornaamste bezienswaardigheid vormen de rijke stucdecoraties van Tommasso Soldati.
 
Links:
 
- De officiële site van de Praagse Dienst voor Toerisme (P.I.S.) in 5 talen.
- De Praagse Burcht presenteert zich in het Engels en Tsjechisch.
- De homepage van Prague City Server (in het Engels en Tsjechisch).
- Site van de Dienst voor Openbaar Vervoer in Praag.
- De officiële site van het Strahovklooster.
- Het Gemeenschapshuis bekend van de concerten.
- CitySupport brengt een Nederlandstalige site over Praag
- De homepage van het Nationaal Theater (Engels, Duits en Tsjechisch).
- Het Joods Museum in de Praagse wijk Josefov.
- Een andere site met info over Praag
- Duitstalige info over Praag op Prag.cz-server.

 

   Prostejov

Deze stad ligt op 20 km ten zuidwesten van Olomouc. Prostejov (in het Duits Prossnitz) telt zo'n 52.000 inwoners. Het centraal gelegen Masarykovo námestí telt enkele fraaie gebouwen. Het oude raadhuis in renaissancestijl aan het plein is mooi, maar het nieuwe (aan de korte zijde) in Jugendstil (1911) is mooier. Aan het Vojáckovo námestí staat het Národní dum (Gemeenschapshuis) uit 1907 van Jan Kotera. Het Jugendstil-gebouw is versierd met schilderingen van Jan Preisler. Het doet dienst als cultureel centrum en er is ook een beeldschoon restaurant in gevestigd.
Op 10 km ten westen van Prostejov is het 17de eeuwse kasteel van Plumlov, waarvan de gevel meer dan 40m hoog uit de vijver oprijst, een bezoek waard. Onderweg is er voor de watersportliefhebbers het stuwmeer van Stichovice.
 
Links: - De officiële site van Prostejov (voorlopig alleen in het Tsjechisch).
 
 

   Roznov pod Radhostem

Centraal gelegen en zowel 's zomers als 's winters het toeristische middelpunt van de Beskydy- bergketen in het oosten van Moldavië, ligt Roznov pod Radhostem (13.000 inwoners), in de schaduw van de Radhost (1129 m). De berg is genoemd naar de heidense god Radegast, die in steen voor de mensen zichtbaar gemaakt is als ze de berg opgaan. Niet alleen trekkers doen dat graag, ook gelovigen gaan hier 'en masse' naar het bedevaartsoord dat hen boven wacht: de houten kapel voor de apostelen Cyrillus en Methodius, die deze streken het Christendom brachten. In anderhalf uur kan men een niet al te vermoeiende wandeling over de kam maken, waar er kan genoten worden van schitterende verge- zichten naar alle kanten. In het plaatsje zelf is de grootste attractie het Wallachijs Openluchtmuseum (Valasské prírodní muzeum), dat gewijd is aan de volksarchitectuur van de Valasi (Wallachijers). Dit volk is afkomstig uit het Roemeense Wallachije en is in de loop van de Middeleeuwen hierheen getrokken.
Iets noordelijker, ter hoogte van het plaatsje Frenstát pod Radhostem, ligt het wintersportgebied Pustevny (620 - 1098m). Zo'n 10 skiliften bedienen de 12,5 km aan skipistes. Voor langlaufers zijn er verschillende routes die leiden over de heuvelruggen, zoals het pad naar Martinák.
 
Links: - De officiële site van Roznov pod Radhostem (in 4 talen).
 
 

   Rychnov nad Kneznou

Deze stad met 12.000 inwoners is gelegen in het Orlické Hory-gebergte (met de 1114m hoge Velká Destná). Rychnov nad Kneznou kreeg zijn stadsrechten in 1488. In het midden van de 17de eeuw vestigde de adellijke familie Kolowrat zich in de buurt van de stad. Rychnov kreeg zo een Laat- Renaissance kasteel, later aangepast met barokke elementen, en enkele andere gebouwen. De Kolowrat-familie versierden het kasteel met Europese kunst van Rubens, Pittoni, Holbein en Tsjechische artiesten zoals Skréta en de in Rychnov geboren J. Antonín Vocásek. In het Kolowrat- landhuis is het Museum van Orlické Hory (Adelaarsgebergte) en de Orlická Galerie ondergebracht. Rychnov is ook het toneel van de 'Acht van Rychnov'; een internationale film -en videowedstrijd voor amateurs. Ook andere filmfestivals worden in Rychnov nad Kneznou gehouden.
In de omgeving liggen verschillende kastelen zoals Castolovice, Doudleby nad Orlicí en de romantische ruďnes van het kasteel Potstejn. In het vlakbij gelegen Vamberk is een museum gevestigd dat in teken staat van kant en kantklossen. Rychnov nad Kneznou is ook uiterst geschikt als aanvangspunt voor wandelingen in het Adelaarsgebergte.
 
Links:

- De officiële site van Rychnov nad Kneznou in het Tsjechisch.
- Info in het Engels op de site van Bohemianet.
 
 

   Spindleruv Mlýn ligt aan de rivier de Labe (Elbe) in het hart van de Krokonose (Reuzengebergte) en is ongetwijfeld de parel aan de kroon van de Boheemse skicentra. De belangrijkste skigebieden, Svatý Petr en Medvedín, bieden heel wat lange pistes in verschillende moeilijkheidsgraden. Ze worden uitstekend ondersteund met kabelbanen en skiliften en zijn over de gehele lengte met kunstsneeuw bedekt. De verbinding tussen de centra wordt geregeld met een gratis skibus, en er is ook een centrale autoparking. In de buurt van Svatý Petr en Medvedín zijn er nog enkele afzonderlijke skipistes die allemaal eigen skiliften hebben. In totaal telt de streek 17 pisten van zo'n 22 km lengte. Spindleruv Mlýn biedt ook uitstekende mogelijkheden voor wie graag aan langlaufen doet. De bergstations zijn meestal de start voor goed onderhouden routes bij Plán en andere hooggelegen parcours langs de toppen. Wie het rustiger aan wil doen kan de 8 kilometer lange route door het prachtige landschap van Labský Dul nemen (Vallei van de Elbe). Naast skiën en langlaufen kan men in Spindleruv Mlýn ook door het landschap trekken op een romantische paardesleetocht. Een nieuwe attractie is de bobsleebaan (7 km) die vertrekt aan Spindlerova bouda (Spindler-chalet). De baan wordt in de zomer gebruikt om lessen te geven en is daarmee de enige in Tsjechië en één van de beste van Europa. Als modern wintersportoord biedt Spindleruv Mlýn ook faciliteiten voor snowboarders, maar ook andere sport -en ontspannings- mogelijkheden zoals sauna, tennis, een zwembad, een bowlingzaal en een fitnesscentrum.
 
Links:
 
- De officiële site van Spindleruv Mlyn .
- De Engelstalige site over Spindleruv Mlýn van Mesta Obce
- Engelstalige info over Spindleruv Mlýn op de site van SpindlWeb.
 
 
   Sternberk

15 kilometer ten noorden van Olomouc, in Moravië, ligt het plaatsje Sternberk. Het is vooral bekend door de fabricage van klokken en horloges. Een grote collectie oude uurwerken is te zien in het kasteel, de belangrijkste bezienswaardigheid van het plaatsje. Het werd in de 12de eeuw gebouwd als burcht van de Heren van Sternberk. Ondanks latere uitbreidingen en verbouwingen die van de burcht een renaissance-slot maakten, zijn resten van de oorspronkelijke bouw nog altijd zichtbaar. In de 14de eeuwse kapel is de ster uit het wapen van de familie te zien. Het kasteel herbergt voorts rijke collecties meubilair en oude schilderkunst. Opvallend zijn de fraaie 17de eeuwe schilderijen van Nederlandse meesters, evenals enkele Italiaanse schilderwerken.
 
Links:
 
- De officiële site van Sternberk (voorlopig enkel in het Tsjechisch).
- Info in het Engels op de site van Bohemianet.
 
 

   Strakonice

In Strakonice (27.000 inw.) mondt de Volyńka in de Otava uit. Merkwaardig genoeg heeft de stad iets dat het bindt aan Noord-Afrika. In Strakonice wordt sinds 1812 namelijk de fez gemaakt, maar het bedrijf (FEZKO genaamd) dat daarvoor instaat, produceert ook andere textielwaren.
In tegenstelling tot de meeste Tsjechische steden en dorpen is Strakonice niet gegroeid rond een markt- plein, maar rondom het kasteel. De structuur van het stadje wijkt daarom nogal af van hetgeen in Tsjechië gebruikelijk is. Het kasteel, een 12de eeuwse waterburcht, is het belangrijkste monument van Strakonice. Later werd het de hoofdzetel van de Johannieterorde in Bohemen en veranderde het in een versterkt klooster. Prachtig zijn de 14de eeuwse muurschilderingen. In de burcht is een museum ingericht, waar gereedschappen en gebruiksvoorwerpen zijn tentoongesteld die betrekking hebben op het delven van goud. Verder is een deel van het museum gewijd aan de doedelzak, het instrument dat in Strakonice eens in de 3 jaar de hoofdrol speelt op een groot festival (eind augustus - begin september). Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de 16de eeuwse St.-Margaretakerk en de barokke Wenceslaskerk.
 
Links:

- De officiële site van Strakonice.
- Info in het Engels op de site van Bohemianet.
 
 

   Tábor

Van alle historische steden in Zuid-Bohemen heeft Tábor (34.000 inwoners) de meest dramatische geschiedenis; het begon en eindigde in de 15de eeuw met de Hussietenbeweging. De stad werd opgericht door volgelingen van de hervormer Jan Hus, die in de buurt preekte. Als laatste hussieten- bolwerk viel Tábor in 1434. Het aardige Zizkovo námestí, met in de hoek de indrukwekkende gotische kerk (1512), is het middelpunt van het historische centrum dat nog vrijwel helemaal op zijn oorspronke- lijk middeleeuwse plattegrond staat. Het beeld op het plein is van Jan Zizka is uit 1877 en werd gemaakt door Josef Václav Myslbek. De renaissancefontein dateert uit 1567. De hussieten zijn nog overal in Tábor: in het deels laat-gotische, deels renaissance raadhuis (1440 - 1521). Aan het plein is een museum aan hun strijd gewijd, ervóór staan stenen tafels waaraan de hussieten tijdens de viering van het Laatste Avondmaal uit de kelk dronken. In die tijd was dat een ongehoorde provocatie omdat de Kerk dat alleen aan de priesters toestond. Onder het plein ligt het verleden in de vorm van een labyrint van gangen, dat in de hussietentijd dienst deed als opslagplaats, arsenaal en toevluchtsoord. Een gedeelte ervan is met een gids te bezoeken. Iets ten oosten van het centrum ligt een meertje met de veelbetekenende naam Jordán, waar de taborieten hun kinderen lieten dopen. Op loopafstand van Tábor ligt Klokoty, een pelgrimskerk gewijd aan Maria (1730). Na een geslaagde restauratie ziet de kerk, met een klooster, er weer als nieuw uit. In 1990 keerden de benedictijnen na een veertigjarige communistische onderbreking weer terug. Het fraaie complex heeft een heerlijke rozentuin.
 
Links:
 
- De officiële site van Tábor (enkel in het Tsjechisch).
- Engelstalige info over Tábor op de site van Bohemianet.
 
 

   Telc

Wanneer het Zuid-Moravische Telc zijn stadsrechten kreeg is niet gekend, maar de oudste geschriften die de stad vernoemen dateren van 1333, toen de Boheemse koning Jan van Luxemburg over het gebied regeerde. In 1992 werd Telc (6000 inw.) op de UNESCO-lijst gezet en in zijn geheel onder monumentenzorg geplaatst. Het staatsslot Telc is één van de bestbewaarde gebouwen in renaissancestijl van Tsjechië. Ook het renaissance-interieur is goed bewaard gebleven. De Heren van Hradec lieten de gevel versieren met sgraffito, en de woonvertrekken kregen in 1553 een aankleding met stucwerk, muurschilderingen in trompe l'oeil en chiaroscuro. Het centrale stadsplein wordt omgeven door prachtige renaissance en barokke Herenhuizen. De impact die de Jezuiëten hadden op Telc wordt weergegeven door het Jezuiëtencollege dat in het midden van de 17de eeuw gebouwd werd. Vooral de Jmeno Jezise- kerk herinnert er aan dat de Jezuiëten de barokstijl invoerden in Telc. In het midden van het plein aan de zuidzijde staat de imposante Mariazuil uit 1718 met twee fonteinen. Telc telt verder nog drie prachtige kerken: de gotische St.Jacobskerk, de Kerk van de Heilige geest en de Maagd-Mariakerk.
 
Links:

- De officiële site van Telc (Duits, Engels en Tsjechisch).
- Telc op de site van Eurotravelling.net
 
 

   Teplice

De tot een industriële moloch verworden provinciestad Teplice verwierf door haar warme bronnen van meer dan veertig graden de faam van een voornaam kuuroord, dat vanaf de 18de eeuw tot in de jaren dertig van de vorige eeuw in heel Europa geliefd was.
In het vroegere renaissanceslot, dat sinds de 16de eeuw meerdere verbouwingen heeft gekend, is een regionaal museum ingericht met een uiterst veelzijdige collectie. De Dekenaatskerk van Johannes de Doper (dekanský kostel svatého Jana Krtitele) wordt opgesierd door schilderijen van Peter Brandl en Wenzel Lorenz Reiner. Het streekmuseum op het Zámeckí Námestí (Slotplein) toont de geschiedenis van Teplice en haar beroemde gasten. In één van de zalen worden de bezoeken van Beethoven en Goethe belicht. Op het Slotplein staat voorts nog een Pestzuil uit 1719 van de beroemde architect Matthias B. Braun.
 
Links:
 
- De officiële site van Teplice (enkel in het Tsjechisch).
 
 

   Trebic

Wie naar de kleine Zuid-Moravische industriestad Trebic (25.000 inwoners) gaat, kan daar de St.Procopiuskerk bekijken. Dit goed bewaarde bakstene bouwwerk is een combinatie van Romaanse en vroeggotische vormen en dateert in zijn huidige vorm van het midden van de 13de eeuw. De kerk maakte vroeger deel uit van een benedictijnerklooster, dat echter tijdens de Hussietenoorlogen werd platgebrand. Op de puinhopen verrees in de 17de eeuw een slot waarin thans het stadsarchief en het plaatselijke museum zijn gehuisvest. De bezoeker kan daar onder meer een verzameling kerstkribben bekijken. De stad is verder een aantal huizen uit de renaissance en de barok rijk, waarvan vooral het Franciscushuis met zijn sgrafittoversieringen om speciale aandacht vraagt. Het gebouw is gelegen aan het marktplein. aan de overkant van de rivier de Jihlava bevinden zich de resten van het Joodse Ghetto. Er zijn twee synagogen overgebleven, evenals het kerkhof waar grafstenen uit de 16de en 17de eeuw staan.
In de omgeving van Trebic liggen drie kastelen die alle voor het publiek toegankelijk zijn. Dat van het 20 kilometer noordoostelijk gelegen Velké Mezirící huisvest collecties edelsmeedwerk, glas en kleder- drachten. Het slot van Námest' nad Oslavou (ca 20 km ten oosten van Trebic) heeft als speciale attractie een uitgebreide verzameling wandtapijten uit verschillende perioden en landen. Rond het slot ligt een wildpark met reeën en verschillende soorten herten. ongeveer 13 km ten zuiden van Trebic ligt het klapstuk van de omgeving: het slot van Jaromerice nad Rokytnou. De bouw vond plaats tussen 1715 en 1738 in opdracht van Johann Adam von Questenberg. Kenmerkend zijn het rood-witte exterieur, de torens en de grote koepel. Dit laatste element markeert de slotkapel. Questenberg maakte zijn slot tot een centrum van muziekbeoefening. Nog steeds houdt men de muzikale traditie in ere door het organiseren van een jaarlijks muziekfestival.
 
Links: - Meer info op de officiële site van
Trebic.
 
 

   Trebon

In 1262 werd Trebon voor het eerst vermeld als marktplaats. Aan het einde van de 13de eeuw was het al een versterkt stadje met een kerk. Tot het midden van de 15de eeuw was de streek rond Trebon nog een weinig aantrekkelijk moerasgebied. De rijke familie Rozmberk bracht daarin verandering door er reusachtige vijvers aan te leggen, waarin karpers werden gekweekt. Als gevolg van deze ingreep ligt het ca. 5000 inwoners tellende stadje tegenwoordig middenin een zeer waterrijk gebied dat mogelijkheden biedt voor waterrecreatie. De kweek van vis bloeit nog immers in de streek. Elk jaar in de herfst worden de vijvers met grote netten leeggehaald, een schouwspel dat altijd veel kijklustigen aantrekt en dat gepaard gaat met festiviteiten. Drie kilometer ten noorden van Trebon ligt de grootste visvijver van Tsjechië; "Rozmberk", met een oppervlakte van 490 ha en een dam van 2,5km lang. Zes kilometer verderop ligt de visvijver "Velký Tisý" (320 ha), dat samen met de aangrenzende vijver " Malý Tisý"
(26 ha) een beschermd watervogelreservaat vormt. Naast de visteelt is de bierbrouwerij het meest bekend. De brouwerij, uit 1379, produceert bier van het alom geliefde merk "Regent".
Minder geweten is dat de stad ook een kuuroord is. De geneeskrachtige eigenschappen van het plaatselijke veen zijn sinds mensenheugenis bekend, maar het was pas op het einde van de 19de eeuw dat in Trebon een kuuroord ontstond. Het geneeskrachtige veen - een soort zwavelhoudende modder - wordt in de bossen ten zuiden van de stad gedolven en is heilzaam voor mensen met artritis en andere ziekten van het bewegingsapparaat. Trebon, dat buitengewoon goed bewaard is gebleven, heeft een vesting met poorten en bastions uit 1525 - 1527. een prachtig voorbeeld van gotische architectuur is de St.Aegidiuskerk. Even verderop ligt het Augustijnenklooster, dat in de 18de eeuw in barokstijl ver- bouwd is. Het kasteel van Trebon uit de tweede helft van de 14de eeuw is omgebouwd tot slot en staat bekend om zijn historisch archief. Andere juwelen van architectuur zijn het stadhuis, de
woonhuizen in gotische, renaissance -en barokstijl, de St.Elisabethkerk op de begraafplaats en de Mariazuil.
 
Links:


- De officiële site van Trebon (enkel in het Tsjechisch).
- Engelstalige en Franstalige info op de site van de Universiteit van Zuid-Bohemen.
 
 

   Turnov (14.000 inw.) kreeg zijn stadsrechten in 1250. Het stadje kreeg zijn aanzien toen er in de omgeving edelstenen ontdekt werden zoals agaat en amethist. Sindsdien leeft een groot deel van Turnov van de bewerking ervan. In het Museum van het Boheems Paradijs kan men een unieke tentoonstelling van kostbare (half)edelstenen en juwelen bezoeken, evenals een expositie over de 300-jarige geschie- denis van de edelsteenbewerking. Uitzonderlijk is een gigantisch schilderij (10 x 8,5m) waarop vier 19de-eeuwse schilders gezamelijk een mythologische veldslag hebben afgebeeld. Verder kan men in de stad de barokke St.-Nicolaaskerk bewonderen, evenals het laat-gotische, in renaissancestijl verbouwde raadhuis. Even buiten Turnov ligt het Valdstejnkasteel, gebouwd in de 13de eeuw door de voorouders van de beroemde veldheer Alvrecht von Walenstein (Valdstejn in het Tsjechisch). Vanaf de 16de eeuw werd het slot verlaten tot het in de Barokperiode een bekend bedevaartsoord werd. De stenen brug met kopieën van barokke beelden en de St. Johannes Nepomuk-kapel zijn van uitzonderlijke betekenis. Een ander belangrijk kasteel in de buurt is Hrubá Skála, gebouwd op zandstenen torens.
Acht kilometer ten Noordoosten van Turnov ligt de berg Kozákov, die met 744m tevens de hoogste top is van het Boheems Paradijs. De berg is bekend als vindplaats van edelstenen zoals agaat, amethist, jaspis en kwarts. Op de top staat een nieuwe uitkijktoren van waar men een mooi uitzicht heeft over de omliggende gebergten.
 
Links: - De officiële site van Turnov in het Duits, Engels en Tsjechisch.
 
 
   Uherské Hradiste

De kleine industriestad Uherské Hradiste (38.000 inw.) is het belangrijkste centrum van het grensgebied met Slowakije. Samen met Staré Mesto, waar archeologen de oudste Slavische nederzettingen op Tsjechisch en Slowaaks grondgebied hebben ontdekt, vormt Uherské Hradiste een dubbelstad. Het is gebouwd op de overblijfselen van Velehrad dat in de 9de en 10de eeuw de hoofdstad was van het Groot-Moravische Rijk. Boven een deel van de opgravingen is een museum ontstaan: het Nationaal Monument van Groot-Moravië (Památník Velké Moravny). Uherské Hradiste zelf, gesticht in 1257, is een niet onaardig historisch plaatsje. In het Muzeum Moravského Slovácka wordt een overzicht gegeven van het folkloristisch verleden van de streek. De straat in het stadsdeel Maratrice is welhaast een monument van de wijnbouw in deze omgeving: ze bestaat uit één lang gevelfront van wijnkelders. Ook elders in de streek nemen wijnkelders en wijnhutten schilderachtige vormen aan, zoals in Dolnácko, Podlizí, Hornácko en Stráznice.
Even ten noorden van Uherské Hradiste ligt het bedevaartsoord Velehrad, waar de missionaris Methodius in 885 is gestorven. Elk jaar, op 5 juli, wordt hier door duizenden pelgrims zijn sterfdag herdacht. Het cisterciënzerklooster werd oorspronkelijk gesticht in 1202.
 
Links:

- Engelstalige info over Uherské Hradiste op de site van Bohemianet
- Meer info over Uherské Hradiste op de officiële Tsjechische site.
 
 

   Ústí nad Labem

Twintig kilometer ten noorden van Litomerice, aan de rivier de Elbe, ligt Ústí Nad Labem (Assig). Dankzij de goed ontwikkelde industrie werd de stad het economisch centrum van de regio. Doordat Ústí Nad Labem goed gelegen was langs de Middeleeuwse Zoutroute, werd het een Koninklijke Stad in de 13de eeuw. De toegang tot de stad wordt gekenmerkt door het Stickov-kasteel, gelegen op een hoge basaltrots. De vesting werd bezocht door verschillende beroemdheden, waaronder Richard Wagner in 1842, die er zijn opera 'Tannhäuser' componeerde. Het stadscentrum heeft een aantal interessante bezienswaardigheden. De toren van de Maria-Hemelvaartskerk helt steil achterover ten gevolge van een bombardement tijdens de 2de Wereldoorlog. Het gehele gebouw moest ondersteund worden en wordt tegenwoordig beschouwd als één van de architecturale curiositeiten van Europa. Daarnaast staat de St.Adelbertabdij met zijn barokke kerk. Het gehele complex doet tegenwoordig dienst als concert- en tentoonstellingszaal. In 1972 werd er een orgel geďnstalleerd met 3572 pijpen.
In de nabijheid van Ústí nad Labem ligt Tiské skály, een romantisch doolhof met merkwaardige zandstenen rotsformaties. Een paar kilometer stroomopwaarts ligt het Velké Brezno-kasteel dat zeker een bezoekje waardig is vanwege het prachtige interieur en het park van 5 ha. Ook de moeite waard is het dorpje Stadice in de Bílina-vallei, eens de woonplaats van Kosmas, de eerste Tsjechische kroniek- schrijver ten tijde van de eerste Boheemse koning Premysl Orác. Op het dorpsplein staat een gedenkteken.
 
Links: - De officiële site van
Ústí Nad Labem.
 
 

   Vrchlabí (Hohenelbe) is het knooppunt in de Krkonose voor transport en aanvoer. De hoofdstraat van Vrchlabí strekt zich over 3 km uit langs de oevers van de Elbe (Labe) en leidt langs de tuinen en de zoo van het 16de eeuwse kasteel en een reeks overwelfde traditionele houten volkshuizen rond het centrum. Het barokke kasteel werd door de oorspronkelijke eigenaar, graaf Czernin-Morzin, overladen met zijn passie voor de getalsymboliek. De vier torens symboliseren de jaargetijden, de twaalf poorten de maanden, de 52 vertrekken de maanden en de 365 vensters naar verluidt de dagen. Drie volkshuisjes aan het andere eind van de hoofdstraat zijn omgebouwd tot het Krokonosské Muzeum. Men kan er volkskunst, allerlei soorten stenen en een tentoonstelling over folklore uit de regio door de eeuwen heen bekijken. Aan het T.G. Masaryk-plein staat het stadhuis dat versierd is met sgraffito en ingericht is als Toeristische Dienst.
Drie kilometer ten noorden van Vrchlabí liggen de beboste hellingen van de berg Prední Zalý (1019m). In de Winter worden hier enkele skipistes opengesteld. Het skigebied Herlíkovice telt een 6-tal pistes van zo'n 7km lang. Op 720m hoogte ligt de langlaufpiste naar Horní Mísecky. Wie op de top van Prední Zalý staat, wordt beloond met een fantastisch uitzicht op de heuvels aan de voet van de Krkonose- bergketen.
 
Links:

- De officiële site van Vrchlabí in het Tsjechisch.
- De Engelstalige site over Vrchlabí van Mesta Obce
 
   


Zdár nad Sázavou (18.000 inw.) is een districtshoofdstad en ligt temidden van het natuurgebied Zd'árské vrchy. Het voormalige klooster met z'n intieme atmosfeer en de historische stadskern domineren de stad. Het klooster ligt naast de St.Johannes Nepomuk-bedevaartskerk op de berg Zelená hora, en werd opgebouwd door de architect Giovanni B. Santini-Aichl. De kerk is een pareltje van Boheemse barokgotiek, ontworpen naar de vijfpuntige Johannesster. De legende vertelt dat het lichaam van Johannes Nepomuk - die in 1393 door Václav IV van de Praagse Karelsbrug werd gegooid als vergelding - werd teruggevonden op aanwijzing van vijf sterren. De bedevaartskerk staat onder bescherming van de UNESCO, en wordt met het Cisterciënzerklooster bezocht door pelgrims van over de hele wereld. Voor het klooster ligt een kleine versie van de Karelsbrug met stenen beelden over de rivier de Sázava. De stadskern van Zd'ár is volledig omsloten door nieuwbouw. Naast het slot kan men ook het Boekenmuseum en de Herdenkingskerk bezoeken.
De bergachtige omgeving van Zd'ár nad Sázavou is een paradijs voor klimmers en wandelaars. In de winters kan er geskied en gelanglauft worden in de streek. De hoogste top is Devet skal (836m). Acht kilometer ten noorden van Zd'ár ligt het kunstmatig meer Velké Dárko, dat 260 ha groot is. Het meer, dat op 616m hoogte ligt, trekt vooral watersporters aan. Rond het meer zijn verschillende overnach- tingsmogelijkheden. Het nabijgelegen dorp is bekend om zijn glasfabriek, waar het glas nog op am- bachtelijke wijze gemaakt wordt.
 
Links:
 
- De officiële site van Zd'ár nad Sázavou.
- Engelstalige info over Zd'ár nad Sázavou op de homepage van Radio Praha.
 
 
   Zelezná Ruda ligt in de Sumava-bergketen, aan de grens met Duitsland (Beieren). Het stadje bloeide op dankzij de winning van ijzererts. De ijzermijnbouw is nu verleden tijd en heeft plaats gemaakt voor de glasnijverheid. In het plaatselijke glasmuseum kan men een prachtige tentoonstelling bezoeken.
Zelezná Ruda is niet belangrijk op architecturaal vlak, maar zijn ligging ten midden van het Boheemse Woud (Sumava) maakt het een ideaal uitgangspunt voor natuurliefhebbers en sportfanaten. Wandelaars zullen verrast zijn door de eigenheid van het landschap. De uitgestrekte wouden hebben een heel oude oorsprong, stammende uit de oertijd. Men treft er kleine naaldbomen, speciale mossen, vennen en berken aan. Voor mountainbikers zijn er bewegwijzerde parcours uitgetekend.
's Winters wordt Zelezná Ruda, samen met het nabijgelegen Spicák, druk bezocht door skiërs. De flanken van de bergen Pancír (1214m) en Spicák (1202m) tellen zo'n 16 km skipistes. Er zijn 24 ski- liften en ook langlaufers komen er aan hun trekken. Wie wil kan zelfs 's nachts skiën. Verder zijn er veel faciliteiten zoals een zwembad, een squashhal, overdekte tennisbanen en een bowlinghal. Men kan er ook naar de sauna of het fitnesscentrum.
 
 
Links:
 
- De officiële site geeft toeristische info in het Tsjechisch en het Duits.
 
 
   Zlín
 
Deze stad (87.000 inw) wordt regelmatig beschreven als 'een stad op het platteland'. Aan het einde van de 19de eeuw kreeg Zlín zijn bekendheid toen Tomás Bat'a het lumineus idee kreeg om zijn eenvoudige en goedkope linnen schoen, Bat'ovky genoemd, te gaan produceren in deze stad. de schoenen werden een wereldwijd succes en de firma een grote onderneming. In Praag is er nog altijd een grote winkel van Bat'a.
De meeste gebouwen in Zlín zijn van tussen de twee Wereldoorlogen. De toen heersende bouwstijl was geďnspireerd op het idee dat het gebouw diende ontworpen te worden naar zijn functie. Le Corbusier en Franz Gahura bijvoorbeeld hebben zo een aantal residentiële en handelswijken gebouwd in functiona- listische stijl. Wie een goede indruk wil krijgen van moderne Tsjechische en Moravische schilder -en beeldhouwkunst, kan terecht in het plaatselijke Dumumení (Huis der Kunsten). Zlín is ook bekend als filmstad door de poppenspeler Jirí Trnka, die hier een paar poppenfilms maakte volgens het gekende stop-motionprincipe. Ook Karel Zeman maakte in Zlín enkele animatiefilms.
 

Links:
 
- De officiële site van Zlín.
- De webpagina van de Zlín.net (in het Engels en Tsjechisch).
 
 
   Znojmo (Znaim) ligt in Zuid-Moravië op een tiental kilometer van de Oostenrijkse grens. De stad, die aan de rivier de Dyje ligt, kreeg als eerste Moravische stad zijn stadsrechten in 1226. Het heeft zijn Middeleeuws karakter goed bewaard door de eeuwen heen. De stadswallen zijn nog altijd intact, evenals verscheidene huizen en kerken uit de gotische, renaissance en baroktijd. Onder het Marktplein (Námestí Míru) is een grote kelder waar wijn bewaard wordt. Het plein zelf wordt gedomineerd door de prachtige gotische toren - het enige wat aan het einde van de 2de Wereldoorlog overbleef van het Raadhuis. Het kasteel is gebouwd op de plaats waar een 11de eeuwse versterkte vesting stond uit de tijd van de Premysliden. Tegenwoordig is er het Museum van Zuid-Moravië gevestigd. De Romaanse St.Catherina-Rotonde herbergt een aantal muurschilderingen uit het begin van de 12de eeuw. De streek rond Znojmo is heel vruchtbaar. In de vallei worden fruit en groenten gekweekt, de heuvels zijn bestemd voor de productie van enkele uitstekende wijnen. De hele regio is verder een paradijs voor natuur- liefhebbers, vissers en wandelaars.
 
 
Links:

- De officiële Tsjechische site van het Znojmo.
- Engelstalige info over Znojmo op de site van Bohemianet
 
 
   

 
 

 
 

Wil je reageren? Stuur dan een e-mailtje.

Je kan ook schrijven naar:
De 'Vlaams - Tsjechische- en Slovaakse Vereniging' v.z.w.
Prins Leopoldstraat 36, B-2140 Antwerpen, België;
Tel: (0032)(0)3/236.84.60

Last time updated on 02-01-2002