VNTS - Voorjaarsreizen
     
     
2004    2003     2001     Homepage


VNTS-Voorjaarsreis 2004

 

In het voorjaar van 2004 ging de 10-daagse groepsrondreis naar Zuid-Bohemen en Sumava. Van donderdag 29 april Cesky Krumlov t.e.m. zaterdag 8 mei stonden kastelen, stedelijk schoon en veel natuur op het programma. Na aankomst in de hoofdstad Praag, werd een bezoek gebracht aan het Obecni Dum. 's Avonds woonden we een voorstelling bij in het Laterna Magica theater. Op het programma stond eveneens Cesky Krumlov. Cesky Krumlov is een prachtige stad aan de Moldau, met een kasteel en kronkelende straatjes. Bovendien is de gehele stad beschermd als UNESCO-monument. Ook het kasteel Kratochvile werd bezocht met zijn Italiaanse stijl. Er was een expositie ondergebracht van Tsjechische poppen- en tekenfilms. Verder westwaarts lag het plaatsje Strakonice, bekend voor zijn doedelzak-traditie. Verder bezochten we het dorpje Holasovice dat bekend is door zijn barokke volksarchitectuur, en het plaatsje Prachatice dat een prachtig Kantklosmuseum en mooie huizen met "sgrafitto" herbergt. We trokken ook de natuur in. In het Nationaal Park Boheemse Woud werd een fietstocht van ca. 28km uitgezet. De wandelaars kregen een tocht die leidde naar het "Schwarzenbersky kanaal", een waterweg die werd gebruikt om hout naar de Donau te leiden. Een technisch hoogstandje was de waterkrachtcentrale aan het stuwmeer Lipno. Op het programma stonden ook het Cisterciënzerklooster in Vyssí Brod en de stadjes Trebon en Telc. Deze laatste is een pittoresk plaatsje met een centrale markplaats omzoomd met renaissance en barokke huizen die een nauwelijks aangetast middeleeuws karakter hebben. Op de laatste dag bezochten we Studena , de zustergemeente van Beemster. Na een rondleiding door het dorp werd de lagere school bezocht, waar we een onvergetelijke ontvangst kregen.


KEUZEMENU 
 
VNTS-Voorjaarsreis 2003

 

In het voorjaar van 2003 organiseerde onze Nederlandse zustervereniging VNTS een 10-daagse groepsrondreis naar Slowakije. Van vrijdag 2 mei t.e.m. zondag 11 mei stond ondermeer het volgende op het programma: Het Slowaaks Paradijs, waar een deel van de groep een wandeling door een ravijn werd maakte en een ander deel met de stoeltjeslift naar een bergplateau ging. Ook het kasteel Betliar werd bezocht, als eerste bezienswaardigheid van van de Gotische Route. Op deze route stond ook Spissky Hrad op het programma, één van de grootste burchtruďnes in Europa, en de gotische stad Levoca met het hoogste houten altaar ter Wereld. Voor natuurliefhebbers werd een uitstap gemaakt naar het Nationaal Park Pieniny nabij de Poolse grens, en een vlotvaart op de rivier Dunajec. Verder werd het pittoreske dorpje Zdiar bezocht, bekend door volksarchitectuur en op bijzondere wijze beschilderde huizen. Later in de week werd de regio Liptov bezocht. Liptov is gesitueerd rond het Liptovská Mara, een meer in het dal van de rivier de Váh, en is rijk aan natuurschoon. Een zeer belangrijke bezienswaardigheid van deze regio is de houten kerk in Svaty Kriz. Op het einde van de week werd een uitstap gemaakt naar de Hoge Tatra - het kleinste hooggebergte ter wereld, met een bezoek aan Strbské Pleso, het hoogst gelegen klimatologisch kuuroord van Slowakije.

Van deze reis staan er enkele foto's op de website. Je vindt ze in de fotogalerij.


KEUZEMENU 
VNTS-Voorjaarsreis 2001

 

In 2001 organiseerde onze Nederlandse zustervereniging VNTS een groepsrondreis naar Slowakije. Van 27 april t.e.m. 6 mei werden in Slowakije twee gebieden bezocht: de Zuidwesthoek (Podunajská nízina - grote Donauvlakte) en Nízké Tatry - de Lage Tatra. We bezochten de hoofdstad Bratislava met oostelijk van de burchtheuvel het oude centrum met vooral barokke bouwwerken. Bratislava is een centrum van bestuur, wetenschap, cultuur en industrie; een grote stad waar veel te zien en te beleven is.
Verder gingen we naar de Kleine Karpaten (Malé Karpaty), het gebied o.a. van de wijnstraat met plaatsen als Svaty Jur, Pezinok en Modra (wijn, keramiek en burchten). De steden Trnava en Nitra, beide met een rijke geschiedenis, stonden ook op het programma. De 2de dag bezochten we Zítny Ostrov (Zítny Eiland), het gebied tussen Donau en Kleine Donau (Maly Dunaj) met het imposante waterwerk 'Gabcíkovo', en een Nederlands museum te Cunovo. In de Lage Tatra bezochten we het door de Unesco beschermde dorp Vlkolinec met volksarchitectuur en de Demanovská druipsteengrot in het Demanova-dal. In de Malá Fatra maakten we een wandeling door het prachtige Vratna-dal, dat aan het dorpje Terchova ligt. Ook brachten we een bezoek aan de 'gouden stad' Kremnica (munten), Krahule (het geografische middelpunt van Europa) en kasteel Bojnice.
 
Van deze mooie reis staan er enkele foto's op de website. Je vindt ze in de fotogalerij. Over de steden die in het groen zijn aangeduid kunt u meer informatie krijgen door te klikken op de Slovaakse city-linkpagina.


KEUZEMENU