Welkom!

Examens - inleiding

De examenperiode: dit is waarschijnlijk niet iets waar je naar uitkijkt. Toch spelen examens een belangrijke rol in je studies en je kan er maar beter goed op voorbereid zijn. Daarom is het belangrijk dat je initiatief neemt om te achterhalen wat je precies moet kennen: wat zijn de eisen van de leraar en op welke manier moet je de stof kennen?

Je kan ook steeds bij je leerkracht terecht als je vragen hebt over de leerstof, maar het grote werk komt uiteraard bij jou terecht! Of je al dan niet slaagt heb je voor het grootste stuk zelf in de hand!

 

 

ZEKER DOEN

ZEKER NIET DOEN

Begin op tijd en werk regelmatig!

Alles uitstellen, je hebt wel wat anders te doen dan studeren. Als je dit doet, mag je een paar erg vervelende momenten verwachten vlak voor het examen en waarschijnlijk ook vlak na je rapport.

Ga tijdens de voorbereiding geregeld na hoe je ervoor staat. Vergelijk met je planning en vink af wat je gedaan hebt.

Twijfelen aan je capaciteiten en de kwaliteit van je voorbereiding. Hierdoor zal je sneller opgeven.

Vragen eerst helemaal doorlezen. Tijdens het lezen kan je in potlood al enkele korte antwoorden opschrijven die je meteen te binnenschieten. De vragen die je niet weet hou je tot het laatst!

Lukraak beginnen en vervolgens denken: ’Had ik maar beter gestudeerd’, ‘Ik kan het niet!

Besteed genoeg tijd aan het examen zelf. Denk na! Lees ook steeds de vragen en je antwoorden na. Probeer een zo hoog mogelijke score te halen, zo is die moeite zeker en vast niet voor niets geweest.

De vraag half lezen en meteen een antwoord noteren, het zal wel juist zijn. Tenslotte is 50% meer dan genoeg. Op die manier is de kans natuurlijk groot dat je net onder de 50% belandt en dan…