De Eagle Nebula of Star Queen Nebula.

 

 

 

Deze grote wolk van gas en stof (nebula) ligt op 7.000 lichtjaar van ons verwijderd. Het is een groot actief stervormingsgebied.
De prachtige rose kleur is ontstaan door de ultra violette straling van de sterrencluster in de nebula. Deze jonge sterren zijn 5,5 miljoen jaar oud. Ze hebben reeds veel stof en gas in hun omgeving weggeblazen.
We zien ook verschillende donkere slurven. Het zijn globulen. Dit zijn dichte concentraties van stof en gas. Op dit ogenblik worden in deze globulen volop nieuwe sterren gemaakt. Ze zijn nog onzichtbaar voor het oog.

De figuren in de nebula spreken tot de verbeelding. Misschien herkent u de figuur van een arend of een sterren- koningin.


Enkele details

 

De mooie sterrenkoningin staat op een heuvel en overziet haar koninkrijk. Achter haar, in een hoek, duikt een boosaardige heks op.

Maar genoeg gefantaseerd !

We zien hier een grote gasnevel.
De lange slurven van gas en stof (bok- globulen genaamd) zijn dichte concentraties van stof en gas. Binnen de slurven worden nieuwe sterren geboren.De mooie sterrenkoningin en de heuvel waarop zij staat zijn 6 lichtjaar lang. Het zijn dichte moleculaire stofwolken.

 

 Let op de lange slurf onderaan de figuur.

Het zijn globulen. Dit wil zeggen: plaatselijk verdichte gas- en stofwolken.
Binnenin worden nieuwe sterren gemaakt.
Ze zijn nog onzichtbaar.

 
.

 

terug