De bezienswaardigheden van Berchem deel 2
Frederic de Merode monument:

Op het Frederik de Merodeplein, vlak bij de Grotesteenweg, vind je het monument 'Frederic de Merode' dat dateert uit 1905 en van de hand van beeldhouwer Josue Dupon is.

Frederic de Merode leefde van 1792 tot 1830 en was de held van Berchem. Bij de achtervolging van de Hollandse troepen in 1830 werd hij aan het Posthof dodelijk getroffen. Zijn stoffelijk overschot dat oorspronkelijk begraven lag aan de Sint-Willibrorduskerk werd overgebracht naar het kerkhof van Berchem.

Het monument werd plechtig ingehuldigd op zondag 29 augustus 1905, in aanwezigheid van Prins Albert, die anno 2002, koning van BelgiŽ is.

 

Bij de inhuldiging werd de 'de Merodecantate' uitgevoerd door een koor van 1074 man en een orkest van 97 man sterk. De tekst van deze cantate was van Lode Vissenaeken en het werd getoonzet door Lodewijk Mortelmans.

Links: aankomst van Prins Albert in het station Berchem Boven: Frederic de Merode, de held van Berchem.
Basiliek van het Heilig Hart:

In de 'de Merodelei bevindt zich de Basiliek van het Heilig Hart. Het zal de eerste basiliek ter wereld worden die toegewijd is aan het Heilig Hart van Jezus. Immers op 8 december 1868 was BelgiŽ ook toegewijd aan het Heilig Hart.

Als bouwmeesteres noemen we J.P. Bilmeyer en J. Van Riel. De basiliek werd gebouwd in 1875 in een neogotische stijl. Zowel de proporties als de bouwtrant maken een vergelijking van de Sainte Chapelle in Parijs mogelijk.

Ontwerp van de Basiliek Heilig Hart getekend door de architecten Bilmeyer en Van Riel. Volgens hen moest de kerk er zo uitzien.

Op 8 september 1875 werd de eerste steen, een stuk marmer uit de catacomben van Sint-Calixus, gelegd door Mgr. Vincent Vannutelli.

 

Aan het nog onvoltooide heiligdom verleende Paus Pius IX op 29 januari 1878 de titel van "Basilica Minor" en op 17 augustus van hetzelfde jaar wordt de basiliek plechtig ingewijd door Mgr. Vannutelli.

Het lichaam van de stichteres Maria van Jezus Deluil-Martiny die leefde van 1841 tot 1884 werd op 22 oktober 1989 zalig verklaard. Haar stoffelijk overschot wordt tot op heden nog in een glazen schrijn in de basiliek bewaard.

Foto van de Basiliek Heilig Hart. De architecten Bilmeyer en Van Riel zijn erin geslaagd 'hun' kerk te laten bouwen naar hun bouwtekeningen.

De "Basilica Minor" werd in 1878 plechtig ingewijd door Mgr. Vannutelli.

<<<Vorige Pagina Lees Verder >>>