Malibou

|   > Mali <   |   > Infolinks <   |   > Rondreizen <   |   > Contact <   |

wijze reizen in Mali
Aboubacrine Ag Moha


Water en zand: een stroom in de woestijn

Meer dan de helft van Mali ligt in de Sahara. Maar wat heel wijs is in Mali: je geraakt in die woestijn per boot. Na het regenseizoen als het water in de Niger hoog staat, kan je met de grote boot van Koulikoro (ten noorden van Bamako) tot Gao varen of ergens onderweg inschepen of van boord gaan: in Ségou, Mopti of Tombouctou. Vanaf december geraak je er nog altijd met een pinasse: een kleine ranke boot zoals ze die al eeuwen maken, nu wel voorzien van een motor!

Vanuit Tombouctou, dat zelf in het midden van de woestijn ligt, kun je alle kanten op in het zand. Je kunt een dagtrip maken per kameel, gaan slapen in de woestijn (diner en overnachting in hotel Mille Etoiles), of een meerdaagse uitstap maken per kameel of per 4x4 of een combinatie van beide.

Wie een van de prachtigste woestijnlandschappen wil beleven, zet koers naar Arawane, zo'n 250 km ten noorden van Tombouctou. Arawane is een stopplaats voor de zoutkaravanen die nog altijd het zout vervoeren dat gewonnen wordt in Tawdanit (nog 400 km verder noordwaarts). In Tombouctou wordt het zout ingescheept naar Mopti. Een uitstap naar de zoutmijnen is optioneel, je hebt daar veel tijd en veel geld voor nodig.

Je kunt vanuit Tombouctou terug de Niger oversteken en het thuisland bezoeken van Abou: de Touaregnederzettingen van Aglal, Taganit Keita en dan doorsteken naar het natuurreservaat van Gourma. Naargelang de tijd van het jaar houden zich hier verschillende olifantenfamilies op.
Via Iniadiatafane rij je dan naar Hombori en de prachtige rotsformaties, zoals 'la main de Fatma'.

Klik hier voor een audio-visuele impressie.> Dogonland <

> Water in de woestijn <

> Lemen steden <

> Muziek & Artisanaat <
Foto's: © Ann Moeyersoms