Malibou

|   > Mali <   |   > Infolinks <   |   > Rondreizen <   |   > Contact <   |

wijze reizen in Mali
Aboubacrine Ag Moha


Water en zand: lemen steden

Ségou, Mopti, Djenné, Tombouctou, Gao … gebouwd van aarde en water en gelegen langsheen de stroom, de zee van de woestijn.
De lemen structuren van deze steden zijn wereldberoemd. Zij zijn als de hoofdparels van een halssnoer die aan elkaar geregen worden door tientallen kleine pareltjes: de talloze dorpjes, met elk hun lemen moskeetje, alle met een originele vormgeving.
De moskee van Djenné is het grootste lemen bouwwerk ter wereld. De grote moskee van Tombouctou dateert van de 15de eeuw toen Tombouctou de universiteitsstad bij uitstek was en rond de 20.000 studenten telde. De handschriften die je nog kunt bewonderen in meerdere centra zijn er de stille getuigen van.
De moskee van Mopti en de buurt errond is weer zo'n plaats die je naar de keel grijpt. Zo smal de straatjes hier zijn, zo breed zijn ze in Gao; de lemen huizen zijn er niet minder mooi om.
De mensen die in deze terracottawereld leven, dragen de meest vrolijke kleuren. De Malinese boeboe's van basalstof staan bij voorkeur van nieuwheid stijf rechtop. De oorringen, haartooien, halssnoeren, ringen, zijn een streling voor het oog; de gebruiksvoorwerpen van een ongeëvenaarde schoonheid. Zie de aarden potten van Ségou, de modderdoeken (bogolan) van Djenné, de parelsnoeren in Mopti, de glasparels in Gao.

Malibou wijst je de weg: door het zand of langs het water en brengt je in intens contact met de bewoners, hun levenswijze en levenswijsheid en dompelt je onder in de kleuren van Mali.

Klik hier voor een audio-visuele impressie.> Dogonland <

> Water in de woestijn <

> Lemen steden <

> Muziek & Artisanaat <
Foto's: © Ann Moeyersoms