Malibou

|   > Mali <   |   > Infolinks <   |   > Rondreizen <   |   > Contact <   |

wijze reizen in Mali
Aboubacrine Ag Moha


Dogon-land

De Dogon hebben hun dorpjes langsheen de falaise van Bandiagara. Ze kwamen hier in de loop van de 14de eeuw, op de vlucht voor de moslimveroveraars. Tot nu toe zijn meer dan de helft van de Dogon animistisch gebleven. Slechts enkele dorpen hebben een moskee.
De falaise waarlangs de dorpen op verschillende hoogtes gelegen zijn, strekt zich uit vanaf Douentza in het noorden tot Bankass in het zuiden. De huizen zijn van leem, met platte daken, de voorraadschuren zijn rond en hebben strooien puntdakjes.
Begrafenisrituelen hebben ontstaan gegeven aan de prachtige maskers en maskerdansen. Die wuiven de overledene uit naar zijn nieuwe leefwereld. Daar horen ook sloten bier bij. De Dogon brouwen zelf hun bier met de gierst van hun velden. Als je een trekking maakt door Dogon-land, vertelt je gids je honderduit over tradities, legenden, volkswijsheid en rituelen. Ook als er niemand gestorven is, zullen de Dogon - tegen betaling - maskerdansen ten beste brengen.

Hoe bezoek je Dogon-land
De beste manier is te voet. Je kunt rustig van het ene dorp naar het andere wandelen. Samen met je gids en afgestemd op je conditie en het aantal dagen dat je ter beschikking hebt, stippel je je tocht uit (link naar kaartje). Je kunt dragers huren en ezelskarren en voor wie echt niet wil stappen, kan de 4x4 gebruikt worden. Slapen doe je op het dak of in een campement. Verwacht geen comfort tijdens je bezoek aan Dogonland. Verwacht wel een adembenemende mooie wereld vol eeuwenoude wijsheden.

Klik hier voor een visuele impressie.> Dogonland <

> Water in de woestijn <

> Lemen steden <

> Muziek & Artisanaat <
Foto's: © Ann Moeyersoms