Home > Voorstelling > CV Dirigent
 

Klarinettist-dirigent Geert Baetens volgde als achtjarige lessen notenleer aan de Stedelijke Muziekacademie van zijn geboortestad Lokeren, waar hij ook met grote onderscheiding de regeringsmedaille voor klarinet en kamermuziek behaalde. Hierna studeerde hij klarinet aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen bij de wereldbekende professor Walter Boeykens. Hij verwierf er de eerste prijzen notenleer, klarinet en het getuigschrift pedagogie klarinet. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel studeerde hij kamermuziek, en harmonie- en fanfaredirectie onder leiding van Jan Segers en Norbert Nozy. Hij behaalde er tevens het pedagogisch getuigschrift samenspel en instrumentaal ensemble. Voor harmoniedirectie ging hij zich verder bekwamen bij Jan Cober (Nederland). Voor orkestdirectie volgde hij lessen bij Avi Ostrovsky. In juli 2006 behaalde Geert het diploma ‘Meester in de Muziek’ aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen met grote onderscheiding. Voor het onderdeel klarinet behaalde hij de grootste onderscheiding.

Met als doel zijn eerste prijs kamermuziek te behalen, richtte hij in 1989 het Geert Baetens Klarinettenkwartet op. Deze prijs werd met glans behaald. Het kwartet verzorgde talrijke hoogstaande concerten, academische zittingen, radio- en tv-uitzendingen. Hij was klarinettist bij het Clarinet Choir Walter Boeykens en het West-Vlaams Jeugdorkest ťn klarinetsolo bij de muziekkapel van de Grenadiers. Hij is lesgever klarinet, saxofoon, instrumentaal ensemble, samenspel en harmonieorkest in de academies van Hamme en Dendermonde. Regelmatig treedt hij op als freelance muzikant. Tevens werkte hij mee aan diverse cd-opnames. Geert is ook vast jurylid van de wedstrijden voor hafabra ingericht door de provincie Oost-Vlaanderen.

Hij dirigeert meerdere symfonische en harmonieorkesten en wordt regelmatig gevraagd als gastdirigent. Zo dirigeerde hij onder andere het houtblazersensemble Braventi en het kamerorkest Chapelle de Lorraine. Hij is sinds 1989 dirigent van Concertband Dynamic Dendermonde, waarmee hij een aantal culturele hoogstandjes realiseerde. In 2005 wist hij dit orkest naar de superieure afdeling te brengen tijdens de Provinciale Wedstrijden. Dit is de hoogst mogelijke afdeling voor amateur-orkesten. In 2007 kreeg Dynamic de gelegenheid om een optreden te verzorgen dat rechtstreeks uitgezonden werd op radio Klara.

Sinds 1996 behaalde Geert Baetens tevens als dirigent en drijvende artistieke kracht van het Dendermonds Symfonisch Orkest sprekende successen. Na een succesvolle uitvoering van de Vijfde Symfonie van Tchaikovsky werd een volledig Mozartprogramma gepland. Op het einde van 2006 werd met groot succes de Derde Symfonie - De Orgelsymfonie - van Camille Saint-SaŽns uitgevoerd. In 2007 stond De Onvoltooide van Schubert op het programma. In juni 2008 gaf Geert de fakkel van dit hoogstaande orkest over aan de nieuwe dirigent.

Op het donkmeer te Berlare dirigeerde hij het Festivaria symfonisch orkest in de operette "Die Fledermaus" van J. Strauss. In 2002 verzorgde hij de vocal cores in de opvoering van "The Sound of Music" en in 2001 stond de musical "Fidler on the Roof" op het programma. In 2003 dirigeerde hij voor Festivaria de musical "The King and I" en in de zomer van 2005 de famillie musical "Annie". In 2007 stond “West-Side Story” op het programma.

Geert was in 2001 Musical Director van de productie "Camelot" voor Music Hall.

Met het Vlaams harmonieorkest nam hij meerdere cd's op en speelde hij talrijke, alom geprezen concerten. Met dit orkest creŽerde hij de openluchtmusical "Zaad van Satan" van Bert Appermont, een productie die omwille van de muzikale uitvoeringen gelauwerd werd.

Tot eind 2007 was Geert dirigent van het Symfonieorkest De Lier waar hij op korte tijd enkele artistieke hoogstandjes bereikte. Dit orkest promoveerde onder zijn leiding naar de afdeling uitmuntendheid in de provinciale wedstrijden. Ook het Vlaams Symfonisch Orkest promoveerde naar de afdeling uitmuntendheid onder zijn leiding. Met dit orkest bracht hij onder andere de symfonie "Uit de Nieuwe Wereld" van Antonin Dvorak . In 2007 vertolkte dit orkest enkele malen de “Carmina Burana” van Carl Orff en de Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven. Telkens bedankte het publiek met een langdurige staande ovatie. In 2008 wordt naast een totaalspektakel ook de achtste symfonie van Dvorak gebracht.

Sinds mei 2008 is Geert dirigent van het harmonieorkest “Musikalo” uit Sint-Katherina-Lombeek (Ternat).

Eveneens in 2008 werd Geert aangesteld als artistiek leider van het Oost-Vlaams Symfonisch Orkest.  Dit orkest speelde in november 2008 haar premièreconcert.  Het werd een overweldigend succes.  Intussen speelde het orkest onder zijn leiding meerdere hoogstaande concerten.

In 2010 is Geert Muscial Director van de productie "Dans der Vampieren" voor Music Hall.