Rolfs Anti-Troep Pagina

www.rolfherssens.tk

(n) Rolf Herssens 2007

 

UPDATE 10/2007 !

Opmerking : Ik ben niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen of vastlopers !!!

 

In mijn eerste weken op internet kwam ik van verschillende vrienden en kennissen te weten dat ze geplaagd worden (althans hun computers) door virussen, ongewenste reclamevensters, spyware, adware, spam enzovoort.

Intussen is deze pagina geleidelijk aan gegroeid, met uitleg over en links naar betrouwbare anti-spyware, anti-adware en anti-virussoftware.

 

Heb je zelf vragen, bedenkingen, suggesties ? Stuur ze naar rolfherssens@gmail.com en indien mogelijk kunnen ze het onderwerp van een nieuw artikel vormen.

 

1. Definities

 

2. Spyware verdelgen (download Ad-aware en Spybot Search&Destroy !)

 

3. Virussen vermijden en verdelgen (download gratis versie van AVG !)

 

4. Is je firewall of router waterdicht ? Doe hier een lektest !

 

5. Hou verdachte sites preventief buiten met PeerGuardian

 

 

1. Definities

 

Adware = reclame-aantrekkende software

 

Spyware = spionagesoftware (bijvoorbeeld Trojaanse paarden) die onder andere wachtwoorden en kredietkaartnummers proberen te achterhalen. Eén van de recente (eind 2005) en héél hardnekkige spywares is SpyAxe, een zogezegd anti-spyware programma dat “vanzelf” binnenkomt en zich voordoet als een (fout)melding van het XP Security Center. Voor je het beseft zit je in “deep shit” …

    

Klik op de figuur voor een grote weergave.

Let op het uitzicht : zelfde lettertype en kleuren als het Security Center ! Maar je moet betalen om “bevrijd” te worden van de smeerlapperij …

 

Een paar monsters uit dezelfde stal zijn ErrorSafe en DriveCleaner : als je af en toe een dialoogvenster krijgt dat je aanraadt om iets dergelijks te installeren : NIET DOEN !!! Deze zijn eveneens kwaadaardige spywares die zich voordoen als anti-spyware programmatuur.

 

Hoax = e-mail kettingbrief met (vaak onheilspellend) bericht, én de aanmaning om zo snel mogelijk naar iedereen door te sturen. Direct wissen, NIET doorsturen die troep !!! Zelfs als het gaat over de ontbossing van het Amazonewoud, een kankerpatiëntje of een nieuw onbekend computervirus.

Typ desnoods een paar trefwoorden in www.google.be om te checken of het waar is.

Zie ook http://virusall.com/hoax.html (in het Engels) : duidelijke uitleg over virussen, hoaxes, kettingbrieven, Trojaanse paarden, macrovirussen, wormen,        e-mailbommen …

Hoax Top 5 : http://virusall.com/hoaxfive.html (Amerikaanse top 5)

Update oktober 2007 : nu ook in het Nederlands http://virusalert.be/?show=hoaxes wat circuleert hier allemaal ?

 

Spam = ongevraagde (reclame) e-mail

Zie ook mijn extra artikel over Spam en Botnets !

Het zou al moeten helpen om je e-mailadres anders te schrijven. Het adres rolfherssens[at]gmail.com zal door (bijna) iedereen wel juist verstaan worden, en de [at] zal je vervangen door @ .

Maar een e-mailadressen zoekprogramma van spambedrijven zal er in de meeste gevallen lekker overheen lopen en geen e-mailadres vinden ! Mis poes !

Let op : alle spam die je reeds ontvangt kan je er niet meer mee wegjagen. Je vermijdt wel dat er bijkomt …

Als je je in nieuwsgroepen of op websites inschrijft, gebruik dan een gratis “wegwerp” adres zoals een Hotmail, Yahoo, Fastmail (Gmail = te jammer om weg te smijten) en niet het e-mailadres dat je voor je werk en/of serieuze zaken nodig hebt. Zo kan je het Hotmailadres gewoon stoppen (30 dagen niet meer gebruiken) en een ander beginnen indien de spambergen te groot worden.

www.hotmail.com

http://mail.yahoo.com

www.fastmail.fm

www.gmail.com Het is wel een beetje jammer om 2 Gigabyte als wegwerpadres te nemen, wel praktisch dat je niets meer moet uitvegen. Bovendien heeft Gmail een goed werkende automatische spamfilter, die 99% van de troep op voorhand in een Spam-map kiepert. Kijk die af en toe toch even na, of er geen gewenste mails in gestrand zijn.

 

 

2. Spyware verdelgen

 

Uit Netwerk van januari 2005 gehaald, nog steeds up-to-date in 2007 : http://www.spywarewarrior.com/

Kijk daar vooral ook naar http://www.spywarewarrior.com/rogue_anti-spyware.htm

Dit is een lijst van SLECHTE anti-spyware, dus van deze sites NIETS installeren !!!!! (er staan trouwens ook geen links bij !)

 

Wel goede scanners (de groene heb ik getest en/of gebruikt) :

 

  1. Ad-Aware (Lavasoft) : http://www.lavasoft.de/  (zoek Ad-Aware 2007 Free)

Snel downloaden : via www.download.com : tik “adaware” in bij zoeken (categorie Software).

De versienummers kunnen intussen veranderd zijn !

(dit is een illustratie)

 

Onder de “gesponsorde” links vind je dan bovenaan in het lijstje de juiste link. Klik op de Download-knop rechts.

(dit is een illustratie)

 

  1. Spybot Search & Destroy : http://www.safer-networking.org/nl/index.html

Snel downloaden : via www.download.com : tik “spybot” in bij zoeken (categorie Software).

Onder de “gesponsorde” links vind je dan bovenaan in het lijstje de juiste link. Klik op de Download-knop rechts.

(dit is een  illustratie)

 

  1. SUPERAntiSpyware : www.superantispyware.com

Let erop dat het DIT logo is,  en geen valsspeler die hen wil nadoen met eigen spyware.

Werkt zeer grondig, en verwijdert zelfs de koppigste Trojans die zich nestelen VOOR het inloggen en ook in veilige modus actief zijn.

Zit je met een beestje dat Adaware en Spybot niet kunnen vangen ? Volg de link naar Free Version Home Users , laat je niet vangen aan de Free Trial (gratis proef van de betaalversie). Ik heb er al menig computergebruiker mee uit “deep shit” kunnen halen.

 

  1. Pest Patrol (niet gratis) : http://www.ca.com/products/pestpatrol  (volgens mij is combinatie van Ad-Aware + Spybot beter)

 

  1. Webroot Spy Sweeper (niet gratis ?) : http://www.webroot.com/products/spysweeper/  (nog niet geprobeerd)

 

  1. Windows Defender (van Microsoft) : http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx

 

  1. SpywareBlaster : http://www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html = preventief, verhindert de toegang tot bekende spyware-websites, zowel in Internet Explorer als in Mozilla Firefox. Nieuwe versie 3.5.1 in januari 2006 !

 

  1. SpywareGuard : http://www.javacoolsoftware.com/spywareguard.html = real-time scanner (zoals een antivirusscanner) die verdacht gedrag blokkeert.

 

 

Let ook op bij het zoeken in Google : Sponsored Links zijn te vermijden (figuur uit SpywareWarrior, zie aldaar)

 

Enkel de “reguliere zoekresultaten” zijn echt betrouwbaar, de rest is betaald door de desbetreffende, mogelijk dubieuze, bedrijven …

 

 

3. Virussen vermijden en verdelgen

 

Anti-Virus sites :

 

Norman Virus Control : http://www.norman.com/nl (beter dan Norton ….volgens testen op mijn werk) En met inbegrepen firewall, optioneel anti-spamfilter, en binnenkort ook Norman Ad-Aware (in samenwerking met Lavasoft, zie hoger)

 

Norton AntiVirus : http://www.symantec.com/

 

Panda :  http://www.pandasoftware.com/

 

AVG : http://www.grisoft.com/  (ook gratis versie te vinden : http://free.grisoft.com/doc/1 )

 

Avast : http://www.avast.com/

 

AntiVir : http://www.free-av.com/

 

En er zijn er nog, laat het me maar weten ! Ook aanvullingen en bedenkingen zijn welkom (deze pagina heeft niet als doel volledig te zijn).

 

http://www.burtonsys.com/virus_advice.html bevat een duidelijke (Engelse) handleiding om virussen te vermijden. Verplichte lectuur !

Neem bijvoorbeeld een Hotmail- of Yahoo-adres, die bevatten een ingebouwde virusscanner voor de bijlagen … En nog veel andere tips.

 

 

4. Is je firewall of router waterdicht ? Doe hier een lektest op ShieldsUP!

 

Via de gratis software op http://www.grc.com/freepopular.htm kun je verscheidene programma’s downloaden om bepaalde lekken in Windows (hoe kan dat nu?) op te sporen én te dichten ! Eéntje daarvan is DCOMbobulator http://www.grc.com/files/dcombob.exe om de DCOM services uit te zetten… Via dit programma kwam ik terecht op ShieldsUP! (ook bij grc.com) waar je je internetpoorten kunt laten scannen.

En er is nog meer te vinden : ga snel kijken ! Geen rommel.

Voor de volledigheid en omdat ze de banner geven :

http://www.grc.com/ 

(deze linkt naar de homepage www.grc.com maar dan moet je nog ver zoeken)

Dit omdat ze ook andere software maken o.a. om harddisken, Iomega drives, floppy’s te repareren …

 

 

5. Hou verdachte sites preventief buiten met PeerGuardian !

 

De gratis “buitensmijter” – of hoe noem je zoiets, een firewall ? – van http://phoenixlabs.org/pg2/  werkt op basis van “lijsten” van verdachte IP-adressen.

 

Hij bevat standaard 4 lijsten :

-         Ads (reclamebedrijven)

-         Government (overheid)

-         P2P (peer to peer)

-         Spyware

 

Elk van deze lijsten bevat een ellenlange reeks IP-adressen van “vijandige” webservers die zich bezighouden met deze specifieke “bedrijfstak” van individuele spionage.

 

Door alle 4 de lijsten te activeren surf je in veel gevallen stukken sneller, omdat veel reclamebanners gewoon je PC niet binnen geraken. Je kan het programma vergelijken met een “firewall voor IP-adressen”.

 

Maar soms wordt je surfplezier flink gestoord ook, bepaalde contact- of profielsites waar je jezelf kunt voorstellen worden geheel of gedeeltelijk “gehost” op servers van (reclame)bedrijven die in die uitsluitingslijst zitten. Het is wel mogelijk om een gehele lijst – of selectief een reeks IP-adressen – wel toe te laten op je computer.

 

Veel van die IP-adressen zijn relatief onschadelijk, maar de sites van DriveCleaner, ErrorSafe en aanverwanten (zie hoger) worden ook deskundig buiten gehouden. Na installatie van PeerGuardian was het mij bijvoorbeeld mogelijk om op Tagged.com te surfen zonder die smerige “u bent besmet door spyware” meldingen. Desondanks heb ik kort daarna mijn (gratis met graten) Tagged account toch opgezegd.