Welkom op de website van Roger Vanhoeck

  Start Roger als auteur Wonen en werken Hobby's Bibliografie Bekroningen Lezingen Lestips Boekingen

 

U bent de ste bezoeker

  Zij zijn God niet
    nieuw nieuw nieuw  

 

 

 

 

Hilde Crevits op Twitter:
Voorstelling boek R. Vanhoeck 'Zij zijn God niet'. Angst zaait makkelijk. Hoop en liefde verbinden.
Actueler dan ooit.

Hilde Crevits op de boekvoorstelling:
Een prachtboek dat door elke leerkracht in de klas zou moeten gebruikt worden. Het is een schitterend boek, niet alleen voor jeugd maar ook voor volwassenen.

De Boekenkast:
'Zij zijn God niet' is een verhaal waar je stil van wordt, dat je naar de keel grijpt. Deze pageturner mag niet ontbreken in je boekenkast. Het boek is geschikt voor jongens en meisjes vanaf twaalf jaar, maar ook voor volwassenen.

Pluizuit:
Het boek geeft een beangstigend beeld over de druk van een maatschappij die bepaalt wat iedereen goed en niet goed heeft te vinden en geen eigen ideeën toelaat. Er wordt veel aandacht besteed aan de gevoelens.

   

 

 

 
 

 

Lekkerlezen.nl:
'Zij
zijn God niet' is een jeugdboek met een zeer volwassen thema. De horror van de Tweede Wereldoorlog wordt benaderd vanuit een zelden gekozen invalshoek.

Het is een interessant boek dat de lezer aan het denken zet. Daarmee zou het prima kunnen worden ingezet in het onderwijs, om bijvoorbeeld een parallel te trekken tussen het 'toen' en het 'nu', om daarmee ontwikkelingen te duiden en te plaatsen.

Pluizer:
Het verhaal treft doel. Het wordt zo onwezenlijk goed verteld dat de haartjes op je armen overeind gaan staan. Een mooi, eerlijk boek over een gruwelijk onderwerp, waarmee je erg meeleeft.

Rita uit Oudenburg:
Alhoewel ik zelf veel lees ( en ondertussen toch al 51 ben), kan ik wel zeggen dat dit één van de mooiste boeken is die ik ooit heb gelezen! Als ik zelf voor de klas stond, zou dit zeker verplichte literatuur zijn.

Kerk en Leven:
Een meeslepend verhaal met de medische experimenten van de nazi's op de achtergrond. De spanning is te snijden, je leest dit lijvige boek in één dag uit.

PubliNieuws:
Het is erg mooi om lezen dat naast de experimenten, de haat en de opstand tijdens de oorlog, de liefde en de onvoorwaardelijke band tussen mensen als een kracht naar voren wordt gebracht.

Sabine Alexander:
Op heel empathische wijze wordt een delicaat en nog steeds weinig opgerakeld aspect van het nazisme voor het voetlicht gebracht. Heel mooi beschreven vanuit het standpunt van de zus die net op de grens van kindertijd en volwassenheid bengelt. Ook de naïviteit van de vader versus de bezorgdheid van de moeder is overtuigend uitgewerkt. Het is inderdaad een pageturner, eenmaal begonnen wil je verder. Een must voor leerkrachten.

Camille Janssens:
Ik heb het boek gisteren en vandaag niet kunnen wegleggen. Zo spannend was het! Ik wou weten wat er met Gretl was gebeurd. Nu heb ik een uur geleden, de laatste pagina gelezen en echt waar: dit boek is één van de BESTE boeken die ik ooit heb gelezen!
Ik vind dat iedereen dit boek zou moeten lezen zodat iedereen weet welke gruwel er toen is gebeurd.
Ik heb mijn papa en stiefmama over het verhaal verteld en zij willen het ook gaan lezen!

Anneriek Van Heugten:
Ik vind het een aangrijpend, mooi verhaal. WOII verteld vanuit een originele invalshoek; ik heb nog nooit een (jeugd)boek gelezen dat vanuit een vergelijkbaar perspectief geschreven is.
Heel geloofwaardig ook, hoewel ik het eind wat dat betreft iets minder vond.

Volgens mij heeft dit boek kans om bij de genomineerden te komen voor de Thea Beckmanprijs.

Thea, The Bookgirl, Nl
Wat een beklemmend en aangrijpend verhaal. Een verhaal welke onder je huid kruipt en niet meer loslaat. Temeer daar je weet dat hetgeen verteld wordt ook daadwerkelijk in nazitijd gebeurde; er werden weerzinwekkende medische experimenten op o.a. verstandelijk ernstig gehandicapte kinderen uitgevoerd. Na het lezen van de laatste woorden van het boek zit ik even stil voor mij uit te staren, een brok in mijn keel, wat een heftig verhaal. Zij zijn God niet vertelt het schokkend verhaal van de tweelingzusjes Liesl en Gretl tegen de achtergrond van de jaren voorafgaand aan en de Tweede Wereldoorlog, de jaren van de opmars van de nazi's met hun theorieën over het zuivere Duitse ras en hun plannen met zieken, gehandicapten en zwakkeren, zij werden blootgesteld aan allerlei medische experimenten. Zij zijn God niet  is een aanrader, een must-read! Dit Young Adult boek is ook voor de volwassen lezer de moeite waard om te lezen.

 
 

 

 

'Zij zijn God niet' is de titel van het jongste (Drieeëntwintigste) boek van Roger Vanhoeck. Het is een verhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, verteld vanuit het unieke perspectief van twee Duitse zusjes.

Als tweelingzusjes zijn Liesl en Gretl onafscheidelijk. Ze spreken een eigen taaltje tegen elkaar waar anderen niets van begrijpen. En als de gehandicapte Gretl ziek is of pijn voelt, voelt Liesl net hetzelfde. Met vallen en opstaan groeien ze op tussen de beschermde muren van de bakkerij van hun ouders. Maar de zussen leven in een Duitsland waarin Hitler en de nazi's aan een stevige opmars bezig zijn. In die wereld is voor zieken, gehandicapten en zwakkeren geen plaats: Gretl wordt overgebracht naar een psychiatrische kliniek. Langzaam maar zeker ontdekt Liesl dat er vreemde experimenten op haar zusje worden uitgevoerd en dat er misschien nog gruwelijkere plannen bestaan, ook voor haarzelf...

In een aangrijpend verhaal, waarin zijdelings ook de thema's van gehandicapten en van Nazi-experimenten aan bod komen, vormen de verschillende personages in het boek a.h.w. een staalkaart van de Duitse samenleving tijdens de Nazi-periode. Zo tekent Roger Vanhoeck een wereld van mysterieuze experimenten en geheimen, van liefde en haat, van dweperij en opstand.

Het boek werd voorgesteld aan de pers op dinsdag 6 oktober 2015 in de Rode Zaal van CC De Kollebloem, Kloosterhof 1 te 2870 Puurs in aanwezigheid van Minister van onderwijs, Hilde Crevits, Vlaams minister van onderwijs, Burgemeester Koen Van den Heuvel en Schepen Ronny Tourné.

   

Uitgeverij Abimo
ISBN 978 94 6234 398 6
€ 15,95
www.abimo.be

 

 

Webdesign: Linda De Brouwer