Terug naar HOME Films > Bespreking > Maria Danneels

Maria DanneelsMaria Danneels
Gegevens
Samenvatting
Recensies
Scenario-extracten
Foto's

 

Gegevens

drama uit 1982, 72 min., in kleur en Nederlands gesproken
Productie: Fugitive Cinema en BRT dienst Drama
Producent: Winnie Enghien
Regisseur: Robbe de Hert
Scenario: Robbe de Hert en Fernand Auwera naar een roman van Maurice Roelants
Montage: Chris Verbiest
Fotografie: Ralf Boumans
Vertolking: Ward de Ravet, Jan Decleir, Patrick Conrad, Herman Gilis, Sjarel Branckaerts, Lut Tomsin, Guido van Camp, Arlette Weygers, Karen van Parijs en anderen

boven

Samenvatting

Een cineast draait een film in en over Antwerpen, het Antwerpen van de jaren '50. De man denkt na over zijn werk, over zichzelf en over de film die hij aan het maken is. Hij heeft problemen om zijn scenario aan de man te brengen en met de stof van de film. Ook op persoonlijk vlak loopt bij hem echter niet alles van een leien dakje: zijn vriendschaps- en liefdesverhouding met twee meisjes raakt stilaan in het slop. Eerst probeert hij de lelijkste van de twee te versieren, maar gaandeweg valt hij voor de charmes van haar mooiere maar nuffige vriendin. Door zijn amoureuze problemen in het scenario van de film te projecteren, tracht hij meer grip op de werkelijkheid te krijgen.

MARIA DANNEELS is een knappe bewerking van de novelle van Maurice Roelants. De Hert en Auwera benaderen de driehoeksverhouding tussen twee vrouwen en een man op een uitdrukkelijke, maar integere manier. Zo ontstaat een intelligente film vol dubbele bodems, die tegelijkerijd ook een film over film is.

boven

Recensies

Blijft natuurlijk de vraag: is het een goede film? Lees hier wat de schrijvende pers ervan vond:

 

Scenario-extracten

Maria Danneels is een adaptatie die Auwera en De Hert maakten van een boek van Maurice Roelants. Uit persoonlijke bron weten we dat de Hert de eerste versie van het scenario aan de dienst Drama van de BRT afleverde zonder dit boek gelezen te hebben! Extracten hebben we niet teruggevonden.

boven

Foto's

Maria Danneels - foto 1
Brylcream Boulevard - foto 2
Maria Danneels - foto 3
Maria Danneels - foto 4

boven