Terug naar HOME Films > Bespreking > Lijmen/ Het been

Lijmen/Het been


Lijmen/ Het been
Gegevens
 
Samenvatting
 
Recensies
 
Scenario-extracten
 
Foto's
 
Videofragment

 

Gegevens

Langspeelfilm uit 2000, 110 min, in kleur en Nederlands gesproken
Productie: Cineventura Amsterdam en Signature Films Brussel
Producent: Ruud den Drijver
Regisseur: Robbe de Hert en Luc Pien
Scenario: Robbe de Hert en Fernand Auwera en Dorna van Rouveroy van Nieuwaal, gebaseerd op de gelijknamige romans van Willem Elsschot
Montage: Wim Lourier
Fotografie: Pjotr Kukla
Vertolking: Koen de Bouw (Laarmans), Mike Verdrengh (Boorman), Willeke van Ammelrooy (mevrouw Lauwereyssen), Sylvia Kristel (Dikke Jeanne), Jaak van Assche (Van Ganzen), Lou André (meester Lauwereyssen), Jan Decleir (rechter Teugels), Tom Lenaers (fotograaf Pooters), Chris Dusauchoit (ober)

boven

Samenvatting

Lijmen/Het been is de verfilming van de gelijknamige romans van Willem Elsschot. Hierin volgen we Laarmans die gaat werken voor de harde zakenman Boorman. Deze laatste verkoopt gebakken lucht: hij geeft een tijdschrift uit dat echter geen abonnees heeft. Wel gaat hij handelszaken af en overtuigt hij de eigenaars om een nummer aan hen te wijden en een grote oplage hiervan te kopen om als publiciteit uit te delen.
Een van die slachtoffers is mevrouw Lauwereyssen, de drijvende kracht achter een smidse. Wanneer Boorman haar een bestelling opdringt en deze onintrekbaar verklaart, gaat het mens hier helemaal aan ten onder.
Laarmans wordt belast met het maandelijks incasseren van het geld en ziet het mens en de smederij achteruitgaan. Vooral het been van mevrouw Lauwereyssen ziet er steeds slechter en slechter uit.

Wanneer Boorman en Laarmans mevrouw Lauwereyssen een tijd later tegenkomen op de markt, merken ze op dat ze een houten been heeft. Boorman vraagt zich af of dit zijn schuld is en wil - uit gewetensbezwaar - het afgetroggelde geld teruggeven. Mevrouw Lauwereyssen verzet zich hier echter uit trots tegen. Ook tijdens een proces blijft Lauwereyssen het geld weigeren. Op het einde van de film komt er door toedoen van Laarmans toch verzoening.

De Hert adapteert op voortreffelijke wijze de novelles van Elsschot. Bij de overzetting is veel aandacht besteed aan het behoud van de geest van het werk en de tijdsperiode van het oeuvre, waarvan de prachtige decors o.a. getuige zijn. Het geheel loopt dan nog eens doorspekt van de anachronismen en intertekstualiteit wat het een boeiende film maakt zowel voor Elsschotliefhebbers als leken.

boven

Recensies

Blijft natuurlijk de vraag: is het een goede film? Lees hier wat de schrijvende pers ervan vond:

Commentaar, verduidelijking en toevoeging van Robbe zelf kan u lezen in:

 

Scenario-extracten

U kan hier enkele pagina's uit het originele scenario bekijken:

boven

Foto's

Lijmen/Het Been - foto 1
Lijmen/Het Been - foto 2
Lijmen/Het Been - Foto 3
Lijmen/Het Been - foto 4
Lijmen/Het Been - foto 5
Lijmen/Het Been - foto 6
boven

 

Videofragmenten

boven