RESOLUT

De kracht van het lied bracht in juni 1986 een aantal mensen samen, uit Melsele, Beveren en het Waasland. Zij werden begeesterd door het repertorium van de strijd- en solidariteitskoren. 

RESOLUT bestond bij de oprichting uit een 12-tal leden en is nu uitgegroeid tot een volwaardige groep van een vijftigtal zangers en muzikanten.

Onder leiding van de eerste dirigent, Ludo Verbeuren werd hun eerste lied, het Zuid-Afrikaans strijdlied ‘nkosi sikele Africa’ (God zegen Africa).  Dit nummer was in 1986 nog verboden in Zuid-Afrika. Nu is het één van de twee nationale liederen van dit land.

Ludo werd in die beginperiode bijgestaan door een groepje geïnspireerde én (uiteraard) gemotiveerde helpers. Sinds 2003 staat ons solidariteitskoor Resolut onder de deskundige leiding van Liesbet Van Reeth en co-dirigent Hilde Maris.

 

Resolut kiest bewust voor sociaal engagement en solidariteit.  Solidariteitsliederen maar ook wereldmuziek genieten onze aandacht. In onze liederenkeuze staan mensenrechten en respect centraal, maar liederen over de liefde en hoop krijgen een plaats. 

De naam 'RESOLUT', is speciaal gekozen met de link naar de muzieknoten maar vooral resoluut (vastberaden) in hun visie. Resolut gaat steeds op zoek naar liederen die hen raken zowel op inhoudelijk als op muzikaal vlak, en met een boodschap van hoop dat het beter kan met onze wereld !

 

Resolut heeft reeds meerdere totaalspektakels gerealiseerd en twee daarvan werden uitgebracht op CD (studio-opnames): het eerste optreden kreeg als titel ‘Recht in de ogen’ en had de mensenrechten als thema.

 

Het tweede optreden droeg de naam ‘Over de schreef?’ met als thema 'respect' in de meest brede betekenis van het woord. We gaven dit vorm met zang, muziek, dans, woord en beeld.

 

Met de titel ‘Zaadjes van papaver’ gaf Resolut in 2003 zijn medewerking aan het project 'De Groote Oorlog' van het Cultureel Centrum ‘Ter Vesten’ te Beveren. Het koor trad toen op met de wereldberoemde Britse a cappellagroep Coope, Boyes & Simpson, o.m. bekend van hun deelname aan verschillende Vredesconcerten in Passendale in de Westhoek.

 

voorstelling