Rudolph Nevi

 

Een retrofiel is meestal ook een verzamelaar en daar is Nevi geen uitzondering op. Reeds als kind ondervond hij moeilijkheden om afgedankte maar geliefde dingen als speelgoed weg te doen. Dat zorgde ervoor dat hij zaken als prentjes, albums, knipsels en speelgoed begon bij te houden en dat werd alleen maar erger met de jaren. Hij vertoefde graag op rommelmarkten en retrobeurzen en door zijn passie voor oude wagens ontstonden er gaandeweg verzamelingen van diverse oorsprong.

 

 

 

Verzamelaar

Nevi met zijn Wurlitzer 1956Zicht op Nevi's keukenExpo 58 collectieGondel Expo 58 kabelbaan

Vandaag bevatten die collecties oldtimers groot en klein, vintage speelgoed als ViewMasters en Lego, oude muziekapparatuur en vinyl platen, mechanisch blikken speelgoed, vintage elektro toestellen, een Coca-Cola verzameling, retro meubilair, historische tijdschriften en auto/motor literatuur alsook één van de grootste Expo 58 collecties en archieven.

 

De woning van Nevi werd helemaal ingericht met vintage meubilair en apparatuur. Zo is de knalrode keuken voorzien van een bolle koelkast, een voormalige ijscodiepvriezer, een elektrisch fornuis met lichtgevende knoppen, een blender met glazen kuip, diverse toasters in chroomuitvoering en handige keukenhulpjes als een metalen blikopener en koffiemolen. De living is voorzien van een duotone salon in skai, een Amerikaanse tafel met chromen comfortstoelen en een kleine toog met dinerkrukken, uiteraard allemaal in de kleur rood. Verder vind je er een bakelieten en een design telefoontoestel terug. De verlichting van deze ruimte gebeurt uitsluitend met neon signs en oplichtende ornamenten van commerciële aard. De inkomhal is opgesmukt met een Hoover stofzuiger, een weegschaal en verwarmingselement in atoomstijl.

 

De Wurlitzer jukebox uit 1956, enkele gitaren en bassen uit de jaren vijftig en zestig en een tuck 'n' roll Kustom bassversterker zijn de favoriete muziekspullen van Nevi. Ook vermeldingswaard is de bandopnemer met houten kast, het stereomeubel met ingebouwde pick-up en enkele radiotoestellen met lampen.

 

Jaren vijftig spul dat geen plaatsje vond in Nevi's woning maar elders is opgeborgen wordt vertegenwoordigd door een hydraulische kappersstoel, een Las Vegas gokkast, een gigantische koelkast van General Electric, electrische kookfornuizen, een hybride wasmachine, een kogelvormige ventilator, een volledige Amerikaanse keuken uit plaatstaal en enkele platendraaiers uit de jaren zestig.

 

Veel van de opgesomde spullentjes werden door Nevi gerestaureerd of nagekeken maar er zijn ook voldoende items die nog de nodige aandacht moeten krijgen.

(zie ook Hobbyist/garagist)

 

 

Jaren vijftig kapperstoelHoover stofzuiger uit 1958Pin up