Rudolph Nevi

 

Nevi is een geboren en getogen Diepenbekenaar die in 1960 als rasechte babyboomer onder de naam Rudi Iven op de wereld kwam. Vrij snel waren er opmerkelijke talenten bij hem waar te nemen. Zo had de kleine uk graag dat ma over vroeger vertelde en reeds in de kleuterklas ontpopte Nevi zich als een noeste knutselaar die met zijn gedetailleerde tekeningen ver boven het gemiddelde uitstak.

 

De passie voor voertuigen zat er ook al vroeg in. Alhoewel hij nog geen letter kon lezen was hij als vijfjarige reeds in staat om moeiteloos het toenmalige wagenpark te herkennen. Het favoriete speelgoed van Nevi bestond dan ook hoofdzakelijk uit minatuurautootjes, go-karts en trapauto's en zelfs een rasechte Volkwagen Brilkever. Als prille tiener vielen ook gemotoriseerde tweewielers bij hem in de smaak. Een liefde die nooit bekoelde want hij is nog steeds een "Classic" biker.

 

Nevi deed zijn middelbare studies aan de technische dorpsschool waar hij voor metaalbewerking koos. Hij was een middelmatige leerling en aanvankelijk ging het nog vrij goed met de praktijklessen maar van studeren kwam niet veel terecht. Zeker toen een ondertussen gitaarspelende Nevi met enkele muzikale schoolgenoten begon op te trekken. De interesse voor muziek was er al op prille leeftijd en reeds als vijftienjarige had Nevi zijn eerste rockband die de aanleiding betekende naar een lange loopbaan als (bluesmuzikant).

 

Doch naast deze op hobby geschoeide bezigheden moest er ook nog brood op de planken komen. Nevi ging op zeventienjarige leeftijd werken bij de Diepenbeekse radiatorfabrikant Jaga die helaas door economische omstandigheden in de vroege jaren tachtig heel wat werknemers aan de deur moest zetten. Zo kwam de jonge Diepenbekenaar een tijdje op de dop terecht maar volgde later een cursus secretariaatswerkzaamheden waar hij voorzichtige stappen zette naar een in haar kinderschoenen staande digitale automatisatie.

 

Waarschijnlijk was Nevi een van de eerste Limburgers die grafisch werk verrichtten op een (kleine) Mac computer.

Ondanks de steeds meer tijdrovende muzikale activiteiten nam Nevi mid jaren tachtig een fulltime job aan bij het gemeentebestuur van Diepenbeek. Een job die hij tot op vandaag als grafisch medewerker nog steeds uitoefend, zij het wel deeltijds.

 

Reeds als kind verzamelde Nevi spulletjes en vandaag bezit hij meerdere verzamelingen van diverse aard. Van oldtimers tot vintage spullen alsook één van de grootste Expo 58 collecties en archieven.

 

Expo 58 zorgde er overigens voor dat Nevi geen onbekende bleef. Zijn website en boeken over dit onderwerp kunnen nog steeds op voldoende belangstelling en waardering rekenenen. Het eerste boek was trouwens een bestseller die maandenlang in de boeken toptien stond genoteerd.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat pers en media graag beroep doen op Nevi als retro en vintage ter sprake komen. Diverse nationale projecten en tentoonstellingen konden reeds op zijn onbaatzuchtige medewerking rekenen en dagelijks komen er nog wereldwijdse vragen binnen over Expo 58. Ook het jaren vijftig interieur van zijn woning lokte al talrijke beroepsfotograven naar Diepenbeek.

 

Ook dit is Nevi

- medeoprichter van de festivals Cornerrock en Hookrock

- jarenlang medewerker (podium) op Blues Peer

- verleende medewerking aan diverse instellingen wereldwijd zoals universiteit Gent, Rijksarchief Brussel, Atomium, VRT, Canvas, De Standaard, Stadsmus Hasselt, Google Earth, Modern Arts Parijs, Osaka Architecture en zowat alle erfgoedcellen van het land.

- in 2010 gehuldigd als veelbetekenend Diepenbekenaar

 

Zoals je ziet is Rudolph Nevi op vele markten thuis. Een artistieke doe-het-zelver met een grote honger naar nostalgie.

 

 

 

Biografie

Eerste trapauto Prince 19651979: Triumph Spitfire 1977Vintagefreak Nevi in zijn woning1977: Suzuki AC50 1973Nevi tijdens zijn Huldiging in 2010