2008 Herdenkingsjaar Expo 58

 

Na jaren van voorbereidingen is het ondertussen alweer een tijdje geleden dat het Expo 58 herdenkingsjaar plaats vond .

Deze herdenking zorgde voor heel wat interessante initiatieven. Zo waren er talrijke tentoonstellingen te bezoeken die vaak met uniek materiaal de bezoeker veel bijbracht over Expo 58.

Grote tentoonstellingen werden opgezet in het Atomium en in Mechelen, waar met schaalmodellen de vooruitstrevende architectuur van de vele paviljoenen werd getoond. Leuk waren ook de kleinere tentoonstellingen zoals in Hasselt waar ondermeer met gebruiksvoorwerpen de gezellige sfeer van de jaren vijftig werd opgeroepen. Dé Expo 58 tentoonstelling vond echter plaats in het Amerikaans theater waar de grootste verzamelaar duizenden Expospulletjes etaleerde.

Het openingsvuurwerk op 17 april was gewoonweg spectaculair te noemen en lokte duizenden toeschouwers naar het Atomium. Hilarisch was de koninklijke intrede met Kurt Van Eeghem en Pros Verbruggen.

Veel belangstelling was er ook voor de nationale oldtimermeeting op de Heizel en voor de Limburgse Exporally.

De Viewmaster wandeling op de Heizel en een bezoek aan het paviljoen van de toekomst was voor velen een verrassende ervaring.

Boeiend waren de extra krantenbijlagen alsook enkele programma’s op televisie en de items over Expo 58 tijdens de dagelijkse nieuwsuitzendingen.

De boeken die speciaal voor deze gelegenheid werden uitgebracht betekenden een schat aan informatie voor de vele Expofans. Nooit eerder waren er zoveel verschillende werken over Expo 58 te koop.

Daarbij zorgde deze herdenking ook voor een boost aan internetinformatie. De websites rond Expo 58 rezen als paddestoelen uit de grond en er werden massaal (amateur) filmpjes en foto’s over de wereldtentoonstelling op het internet geplaatst.

Allemaal leuke dingen voor de Expo 58 fan maar tevens hielden vele hardwerkende organisatoren en uitgevers een kater over aan dit herdenkingsjaar. Achterbaks gedoe met auteursrechten zorgde voor een flinke feestdomper en is er de oorzaak van dat nietsvermoedende mensen nu financieel mogen opdraaien voor al hun moeite en goede bedoelingen. Dit erg winstgevend zaakje zal bepaalde individuen grijnslachend doen terug denken aan de ‘Viering van 50 jaar Expo 58’ (meer).

 

 

 

 

België 1958-2008: Vijftigste Verjaardag Expo 58

Herdenking

Click flag for

English version

Een beknopt overzicht:

 

Persoonlijke projecten

 

Gondel kabelbaan

Een gondeltje van de Expokabelbaan nabouwen stond al lange tijd op mijn verlanglijstje. Eerst maakte ik een maquette op schaal 1/10 en vervolgens een replica op ware grootte met originele onderdelen. (meer)

 

Boeken over Expo 58

“Expo 58, Nostalgie in 400 foto’s”: Op verzoek van mijn uitgever (Van Halewyck) heb ik een eerste boek geschreven over de wereldtentoonstelling, een kijkboek met uniek fotomateriaal. Naast algemeen informatie over Expo 58 bevat het boek ook een deel dat handelt over de restanten van de WT. 

“Expo Relics”: Het tweede boek is een perfecte aanvulling op het eerste. Dit boek handelt uitsluitend over de restanten van Expo 58 en is een uitbreiding van de op deze site terug te vinden “Expo Relics”. Het boek is verkrijgbaar bij UniBook.

 

Expo Rally

Daar ik als gepassioneerd oldtimerverzamelaar graag klassiek vervoer had betrokken bij deze herdenking organiseerde ik op 31 augustus een Expo Rally naar Limburgse restanten van de wereldtentoonstelling. Mede door de talrijke deelnemers en het prachtige weer werd dit eenmalig evenement een groot succes. (meer)

 

Expo 58 tentoonstellingen

Ik was nauw betrokken bij enkele tentoonstellingen die tijdelijk werden opgezet voor de herdenking van 50 jaar Expo 58.

Expo 58, tussen droom en werkelijkheid” vond plaats in het Atomium. Naast mijn bijdrage met foto– en filmmateriaal was het Expogondeltje één van de eyecatchers.

Terug naar Expo 58behandelde de wereldtentoonstelling met een lokale toets door Limburg te linken aan Expo 58. Naast mijn Expo 58 verzameling werden heel wat van mijn retrospulletjes gebruikt om die typische jaren vijftig sfeer op te roepen. (meer)

 

Diverse bijdragen

Voor talrijke andere projecten werd mijn steun gevraagd. Kleinere tentoonstellingen, programmamakers, boekuitgevers, dagbladen en magazines deden massaal beroep op mijn Expokennis. Daarnaast werd ik geïnterviewd voor TV, radio en kranten. Een overzicht van mijn meest belangrijke bijdragen vind je hier.

 

Favoriete evenementen

 

Alle evenementen opsommen die werden georganiseerd rond 50 jaar Expo 58 is onbegonnen werk. Hieronder volgt een beknopt lijstje van de evenementen waarop ik persoonlijk aanwezig was.

 

Opening “50 jaar Expo 58” in Brussel

De feestelijke opening van het herdenkingsjaar vond plaats aan het Atomium. Het gebeuren ging gepaard met een prachtig vuurwerk. Enkele dagen later werd de koninklijke intrede nog eens overgedaan aan het Amerikaans Theater. (meer)

 

Nationale Oldtimer Meeting Brussel

Om de vijftigste verjaardag van Expo 58 gepast te vieren organiseerde de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) op zondag 25 mei een nationale meeting in Brussel aan het Atomium.  Een gigantische verzameling, meer dan 2000 oldtimers namen zowat de hele Heizel in beslag. Hierop mocht ik natuurlijk niet ontbreken. (meer)

 

Expo 58 - In Color, Brussel

De mooiste en meteen ook de grootste herdenkingstentoonstelling liep van 17 april tot 15 juni in het Amerikaans Theater. Collega François Van Kerckhoven etaleerde er duizenden Expospulletjes samen met items uit de vroege televisiejaren waardoor deze tentoonstelling zowat tot de mooiste en meest interessante mag worden gerekend. (meer)

 

Expo 58 markt in Hasselt

Persoonlijk was één van de kleinste evenementen voor mij de meest interessante. Op deze Exporrommelmarkt die ik samen met François bezocht ontmoeten we Frans Cools, de bouwer van het Atomium. We vonden er zelfs enkele Expo souveniertjes die zelfs nog ontbraken in de collectie van François. (meer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

remote small

Nevi over Expolekkers (Radio 2)

Expo Mars Stroobanders

Expo 58; Intrede Koning Boudewijn

Nevi over Expomobiliteit (Radio 2)

Limburgers over Expo 58 (TVL)

Expo 58; Opening Koning Boudewijn

Video’s over Expo 58 (klik YouTube)

Nevi in Het Stadsmus

Pascale en Nevi, Exporestanten

Nevi over Expo 58 (TVL)

Expo Rally

Terug naar Expo 58

Bouw van de Expo 58 kabelbaangondel