Mountain Medicine
Breuken


Een been breken op grote hoogte kan fataal zijn. Niet de breuk zelf, maar omdat men niet naar beneden kan. Wat onder 'normale omstandigheden' niet zo dramatisch is kan op grote hoogte dodelijk zijn.

voet Toni

Men moet natuurlijk allereerst ervoor zorgen dat men geen been breekt, maar wat als dit toch gebeurd? Dan is er maar een oplossing; afdalen. Dan is een sterke pijnstiller belangrijk. Die moet men altijd bij zich hebben. En indien mogelijk moet men het been fixeren. Hiervoor bestaat er een super lichtgewicht spalk. Deze kan men met een snelverband of tape vast maken. Het is enkel een oplossing voor de afdaling naar het dichtsbijzijnde kamp.

foto: Hier Toni die geholpen wordt in het basiskamp van de Gasherbrum. (gecompliceerde open beenbreuk)

Men zorgt er best voor dat men hier een gipsverband kan aanleggen. Geen klassiek gips, maar een moderne chemische variant die men met wat handlauw water nat maakt en die dan heel snel hard wordt. Dit is best iets wat de expeditie-arts, of deze van een ander team op de berg, doet. Wanneer dit gipsverband is aangelegd kan verder transport naar de bewoonde wereld en een kliniek gebeuren.

foto: Nadat we (vooral Niek onze expeditiearts) Toni hebben geholpen kan hij weer lachen. Duf van de verdoving maar blij dat hij nog leeft.

In medische tent

De artsen Niek Jaspers en Bart Burggraaff, die als expeditie-artsen verbonden waren aan de Gasherbrum Expeditie van 1998, hebben een uitvoerige studie gemaakt van de verschillende facetten van de hooggebergte medische problematiek.

Voor meer specifieke vragen kunt u zich tot hen wenden: Niek Jaspers en Bart Burggraaff


logo-op-trans-kln.GIF (5084 bytes) Terug naar Inhoud Medisch Dossier
Terug naar mijn klimpagina