Hyssopus officinalis

Hysop is een heesterachtige vaste plant met een sterk vertakte groeiwijze. Van juli tot oktober heeft hysop aarvormige blauwe bloemen waar de bijen dol op zijn. De plant wordt ongeveer 50 centimeter hoog. Hysop zaait zich makkelijk uit. De zaailingen kunnen wit of roze van kleur zijn als ze bloeien, omdat het zaad niet soort echt is. Hysop is een makkelijke plant en stelt weinig eisen aan de grond of standplaats. De plant doet het het best op een warme zonnige plaats. Net als bij lavendel en bonenkruid moet hysop gesnoeid worden om hem jong en in moel te houden. Hysop is geschen is.

Geschiedenis


Hysop is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. In de Bijbel wordt hysop genoemd bij de rituele reinigingen van melaatsen. Ook bestreek men de deurposten van de woningen met een bosje hysop met bloed van het paaslam. De plant had als reinigingsmiddel een grote faam. Het was echter niet de hysop die wij hier kennen. In de tijd van de Bijbel kwam in Israël Hyssopus officinalis helemaal niet voor in dat gebied. De plant die waarschijnlijk bedoeld werd is de Syrische hysop (Origanum syriacum). De Syrische hysop komt in ons land niet voor.

Gebruik


Hysop heeft een reinigende werking. In de vorm van compressen wordt het gebruikt om huidinfecties te genezen. Door de mond met een aftreksel te spoelen kunnen mondinfecties genezen.

Recept


In de keuken moet hysop met mate gebruikt worden. De sterke aromatische smaak kan anders te overheersend worden. Door zijn sterke aromatische geur is hysop goed te gebruiken in potpourri's.

Bijbel


Hebr. :bwza ( ‘ezob)

 

 

Hyssopus officinalis

1 bloeiende stengel

2 bloem