Breng de bezoekers van je webstek in kaart

Pas op je teller!

Je hebt net een fraaie webstek on line geplaatst, maar je hebt geen flauw benul hoeveel bezoekers je zoal over de vloer krijgt. Heel vervelend natuurlijk, maar nochtans is het niet zo moeilijk je virtuele bezoek overzichtelijk in kaart te brengen!

Het is altijd leuk als je zicht hebt op het bezoek dat bij je webstek aanklopt. Dat geldt natuurlijk des te meer als je een commerciële site draait! Een webwinkel bijvoorbeeld, of een site waarop anderen tegen betaling advertenties kunnen plaatsen. Sommige webbeheerders durven echter uitpakken met verdacht hoge bezoekersaantallen, en zwaaien met wel duizenden 'hits' per dag. Laat je echter niet inpakken, want zo'n hit staat gewoonlijk niet gelijk aan het aantal bezochte webpagina's - laat staan het aantal unieke bezoekers!

Tellen... ja, maar hoe? Een simpel tellertje: Web-counter Verborgen tellers
Als het iets meer mag zijn... Een topper: Stealth Lite Eigen logbestanden op je webserver
Introductiepagina

Tellen... ja, maar hoe?

We maken het verschil duidelijk aan de hand van een voorbeeld: stel bezoeker X roept in zijn browser tweemaal kort na elkaar webpagina Y op, en die pagina bevat twee afbeeldingen. Dat geeft in totaal het volgende resultaat:

Je merkt het al: begripsverwarring alom, en wil je precies weten waar je site aan toe is, dan moet je ook goed begrijpen wat er exact wordt geteld.

En dan zijn er nog wel een paar struikelblokken die een accurate telling kunnen bemoeilijken. Een browser bevat namelijk ook een cache. Dat is een stukje geheugen waarin tijdelijk de bezochte webpagina's en bijhorende objecten zoals afbeeldingen worden geplaatst. Bekijkt iemand met die browser een tijd later nogmaals dezelfde webpagina, dan haalt de browser de pagina en de afbeeldingen meestal niet van het internet op, maar uit zijn cachegeheugen. Dat geeft heeft natuurlijk behoorlijke consequenties voor een bezoekerstelling. In dit geval zou het aantal hits immers '3' bedragen, en zouden zowel de pageviews als de unieke bezoekers op '1' terugvallen. Terug naar het begin van de tekst

Een simpel tellertje: Web-counter

Ben je echter tevreden met een ruwe indicatie van het aantal bezoekers, dan kan je al aardig weg met een eenvoudig tellertje. Zo'n teller komt dan pakweg overeen met het aantal pageviews. In principe start dat op 0 en wordt er eentje bijgeteld telkens wanneer iemand de pagina opvraagt waarop je die teller hebt geplaatst. Er zijn talrijke services op het internet die je zo'n tellertje gratis ter beschikking stellen, en de kans is groot dat ook jouw provider gratis zo'n teller aanbiedt. Tik voor de aardigheid maar eens 'hit counter' in bij een zoekrobot als Google! Wij nemen als voorbeeld Klik hier om naar Web-Counter te surfen: niet alleen is deze dienst gratis, je bezoekers krijgen ook geen vervelende pop-upvensters of banners te verwerken. De enige voorwaarde is wel dat je ergens op je pagina een link naar hun site opneemt.

Je gaat als volgt te werk om zo'n tellertje op één van je eigen webpagina's te installeren:

Zodra je het webformulier hebt ingevuld, druk je op de knop Create Counter. Je krijgt dan meteen een tweetal regeltjes -code te zien die je vervolgens op de gewenste plaats in je webpagina plakt. Deze code ziet er als volgt uit:

<IMG SRC = http://counter.digits.com/wc/-d/4/SNTFrontPageTeller 
ALIGN=middle
WIDTH=60 HEIGHT=20 BORDER=0 HSPACE=4 VSPACE= 2>

Zo'n knip-en-plak operatie kan je als volgt aanpakken:

Zodra iemand die webpagina bezoekt, springt de teller automatisch een cijfertje hoger.De teller zelf wordt welliswaar op de computer van digits.com bijgehouden, maar de code die je op je pagina hebt geplakt, bevat precies een verwijzing naar die computer. Terug naar het begin van de tekst

Verborgen tellers

Misschien vind je het wel vervelend dat iedere bezoeker perfect kan volgen hoe (on)populair jouw site wel is. Ben je een ietsje gevorderd in sitebouw, dan hebben we een handig trucje waarmee je zo'n teller kan verbergen. Hou er echter wel rekening mee dat niet alle services dat op prijs stellen, en dat sommige tellers dan wellicht niet meer functioneren. Nalezen en uittesten is dus de boodschap!

Hier gaan we... Stel dat je webpagina 'index.htm' heet. Die plaats je eerst in een framesetpagina, en wel als volgt:

<frameset framespacing="0" border="0" frameborder="0" rows="*.1">
<frame name="hoofd" scrolling="no" noresize src="index.htm">
<frame name="voet" scrolling="no" noresize src= "teller.htm">

De tellercode plaats je vervolgens (in ons voorbeeld) in een nieuwe pagina met de naam 'teller.htm'. Bezoekt vervolgens iemand je framesetpagina, dan krijgt die enkel je hoofdpagina (index.htm) te zien, terwijl je onzichtbare tellerpagina - die slechts 1 pixel hoog is - toch ook wordt ingeladen. Wil je op een bepaald moment je teller opvragen, dan hoef je zelf maar naar de 'geheime' pagina 'teller.htm' te surfen! Terug naar het begin van de tekst

Webcat.nl: een topsite uit de lijst van Nederlandstalige tellersAls het iets meer mag zijn...

Zo'n tellertje geeft je wel al een aardig idee van je bezoekersaantal, maar met nauwelijks extra inspanningen kan je heel wat meer informatie over je bezoek (laten) samensprokkelen!

Op http://tellertest.com vind je hierover heel wat nuttige informatie én een overzicht van de beste internationale en Nederlandstalige tellersites.

Wat kunnen de betere tellerservices je nu zoal meer vertellen over je bezoekers?

Een topper: Stealth Lite

Wij selecteerden alvast een topsite uit de lijst van Tellertest: Stealth Lite. Die heeft een Nederlandstalige interface.

De installatie verloopt bovendien heel vlot:

Intussen heb je in je mailbox een berichtje van Stealth Lite ontvangen waarin je een brokje html-code aantreft. Als laatste stap dien je deze html-code uit het mailtje te lichten en op de gewenste plaats van de opgegeven webpagina te plakken.

Nu nog even je webpagina on line plaatsen, en klaar is Kees! Telkens wanneer je je bezoekersstatistieken wil opvragen, hoef je nu enkel maar op het icoontje (of de link in uw email) te klikken!

Wil je nog meer te weten komen over uw bezoekers, kies dan voor een betaalformule met uitgebreidere mogelijkheden. Terug naar het begin van de tekst

Het paginabezoek in grafiekvorm

Kersverse bezoekersstatistieken (in de maak)

Eigen logbestanden op je webserver

Zoals gezegd biedt Stealth Lite je ook betaalformules aan. Die zijn natuurlijk in de eerste plaats bedoeld voor wie een commerciële website heeft waardoor je dan ook uitgebreidere bezoekersstatistieken te zien krijgt.

Een nog professioneler oplossing is natuurlijk dat je ergens je eigen webserver draait die zijn eigen logbestanden bijhoudt. Daarop kan je dan speciale software installeren die al die logbestanden grondig analyseert en vervolgens in overzichtelijke statistieken giet. Typische voorbeelden van dergelijke software zijn het bekende Web Trends en het gratis Webalizer. Deze pakketten weten je bijvoorbeeld ook te vertellen wat de meest populaire 'entry'- en 'exit'-pagina's van je website zijn: pagina's dus waar bezoekers respectievelijk je site binnenkomen en weer verlaten. Gewapend met deze informatie kan je je site dan nog beter op je publiek afstemmen.

Nog interessanter is niet zozeer het antwoord op de vraag 'hoeveel bezoekers', dan wel 'welke bezoekers'. Dat antwoord trachten sitebeheerders uit te vissen door statistieken bij te houden van de IP-adressen van de bezoekers, of door te plaatsen op hun computer. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om na te gaan hoeveel keer een bepaalde bezoeker langsloopt én welke pagina's hij telkens bezoekt. Blijkt daaruit dat die bepaalde bezoeker bijvoorbeeld vooral geïnteresseerd is in je gamma 'tennisrackets', dan kan je er automatisch voor zorgen dat hij bij een volgend bezoek gerichte reclamebanners op je site te zien krijgt. Terug naar het begin van de tekst