De Wrekers: Vliegende arenden

Nederlandse vertaling van The Avengers: Flying Eagles

Vertaling door Peter Motte voor Vertaalbureau Motte

De Wrekers hadden zo veel succes, dat ze van het tv-scherm overspoelden naar andere media: boeken, biografieën, speelgoed, poppen, kleding, een snel te vergeten film, en... stripverhalen. Eén van die strips was Flying Eagles, dat werd opgenomen in een The Avengers-jaarboek. De auteur is onbekend, maar de tekenaar is John Stokes. De oorspronkelijke uitgave was The Avengers Annual, uitgegeven door Souvenir Press Ltd in samenwerking met Atlas Publishing en Distributing Co Ltd in 1967. De uitgave telde 93 pagina's en bevatte geïllustreerde tekst en stripverhalen. Volgens één van onze bronnen waren er vier stripverhalen in opgenomen, waaronder Flying Eagles.

We konden het te pakken krijgen, en hebben het op Internet gezet met een Nederlandse vertaling door Peter Motte van Vertaalbureau Motte.

Het telt slechts 8 p's, wat te kort blijkt te zijn voor een normale Avengers-aflevering. De beginscène ontbreekt (Mrs. Peel, we're needed!), en wie het verhaaltje met meer dan oppervlakkige aandacht leest, zal merken dat op de laatste bladzijde naar gebeurtenissen in een pub wordt verwezen, die nergens voorkomen. Sneuvelde bij de uitgave een pagina van het origineel wegens lengtebeperkingen?

Het is mogelijk. Hoe dol sommigen ook op The Avengers/De Wrekers zijn, voor de producenten was het alleen maar geld in het laatje, en de kwaliteit werd niet altijd gerespecteerd. Overigens was sommige Avengers-speelgoed niet met medeweten van de rechtmatige rechthebbende op de markt gebracht. Daardoor vind je wel poppen van Emma Peel (met garderobe!), waarop andere poppen worden aangekondigd, terwijl nog niemand die andere poppen heeft kunnen vinden.

Er waren meerdere stripverhalen over De Wrekers, maar hoe succesvol The Avengers op het kleine scherm ook waren, in andere media hebben ze nooit veel potten gebroken. Hoe dan ook: deze ene strip hebben we, en we hebben het dankzij Vertaalbureau Motte in het Nederlands kunnen vertalen.

Pagina 1
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

De Engelse versie vindt u hier.

*
De Tijdlijn * Welkomstpagina *


© 2007. Web page developed, translated and maintained by Vertaalbureau Motte Abdijstraat 33 B-9500 Geraardsbergen Belgium e-mail: peter.motte@skynet.be