Satans Oog, door John C. Vermeulen*

recensent: Peter Motte, corrector: DP

onder auspiciën van De voormalige Tijdlijn en Vertaalbureau Motte

Een wereld na een ramp is een oud thema in de sciencefiction, maar af en toe verschijnt er nog eens een roman die er iets nieuws mee kan aanvangen. Dat is het geval met "Satans oog" van John C. Vermeulen. Al is de roman soms wat traag, hij vergoedt het geduld van de lezer met de gevarieerde manieren waarop mensen reageren op de nieuwe wereld. Maar het is niet alleen de vraag hoe groepjes mensen overleven, het is ook de vraag hoe mensen worden beďnvloed door de nieuwe situatie.

"Satans oog" vertelt het verhaal van een wereld met vele kleinschalige conflicten, die niettemin erg gruwelijk en meedogenloos kunnen zijn. Het vertelt ook over een wereld met nieuwe mogelijkheden, soms gebaseerd op technologie die zich ondanks de ramp toch nog verder heeft ontwikkeld, en soms gebaseerd op volledig andere mogelijkheden die enkel in die nieuwe wereld konden ontstaan.

Er zijn gelijkenissen met de vorige roman van John Vermeulen, namelijk "Ring van eeuwigheid", omdat in beide gevallen heel uiteenlopende technologische niveaus tegenover elkaar worden gezet. Onmogelijk is zo'n toestand niet: hij heeft zich in de loop van de geschiedenis vaak voorgedaan, en door die benadering is Vermeulen dan realistisch.

"Satans Oog" staat inhoudelijk op een meer dan gemiddeld niveau, en al helemaal als de roman wordt vergeleken met de doorsnee-fantasyroman.

"Satans Oog", John C. Vermeulen, 2005, Westerlo, Kramat, Uitgeverij Kramat, Hulshoutsesteenweg 24, B-2260 Westerlo, tel +32-(0)16-68.05.87, paperback, 22,5 x 15 x 3 cm, 348 p's, €21, ISBN 90-75212-62-3.

Oorspronkelijk verschenen in "De Tijdlijn 53&54"

* "John C. Vermeulen" is "John Vermeulen". De Tijdlijn * Welkomstpagina


© 2009. Web page developed, translated and maintained by Vertaalbureau Motte Abdijstraat 33 B-9500 Geraardsbergen Belgium e-mail: peter.motte@skynet.be