Ring van eeuwigheid, door John C. Vermeulen*

recensent: Peter Motte, corrector: GVD

onder auspiciën van De voormalige Tijdlijn en Vertaalbureau Motte

‘John Vermeulen' is terug, was het gevoel dat meer mensen kregen toen ze "Ring van eeuwigheid" in handen kregen. Hij begon op veertienjarige leeftijd met het wat onevenwichtige "De vervloekte planeet" (1956). Toen volgde hij nog zijn elektronicaopleiding. Er volgden nog meer sf-romans, en onlangs bleek daarvoor zelfs enige belangstelling van een Amerikaanse uitgever. Vermeulen publiceerde meerdere romans met wisselend succes, zowel voor de jeugd als voor volwassenen. In de jaren tachtig werd hij vooral populair met thrillers, waarvan sommige sf-elementen bevatten. Hij schreef ook een historische roman over Pieter Bruegel, "De Ekster op de Galg". De Duitse vertaling ervan stond enkele weken op de bestellerlijsten. Zijn roman "GIF" is gebaseerd op een filmscenario dat Patrick Le Bon in 2001 begon te verfilmen.

"Ring van eeuwigheid" is een slim mengsel van fantasy en sciencefiction. Het hoofdpersonage Regis wordt met geheugenverlies wakker op het ijs van een wereld met een erg beperkte technologie. Er zijn twee volkeren: een matriarchale samenleving waren de meeste vrouwen krijgers zijn, en een patriarchale geleid door prinsen. Het sciencefictionelement duikt op als blijkt dat Regis uit onze wereld afkomstig is, door een merkwaardig ongeluk met de deeltjesversneller van het CERN in Zwitserland. Dat hij watersportjournalistiek schreef en eindredacteur was van een blad over zeilen en motorboten, blijkt duidelijk uit zijn beschrijvingen van de ijszeiler, die ook op water kan varen.

De roman wisselt voortdurend van plaats. Hij schakelt over van de primitieve wereld Gehenna, waar Regis zowel zijn weg zoekt in zijn geheugen, als in de hem volslagen onbekende wereld. De andere plek is Genève, waar zijn collega's van het CERN een methode zoeken om hem terug thuis te krijgen. Afwisselen tussen verschillende plaatsen van handelingen is een eenvoudige truc die wel eens wordt gebruikt om de spanning erin te houden, maar John Vermeulen heeft dat niet nodig als truc. Zijn vertelling heeft voldoende vaart.

"Ring van eeuwigheid" is eigenlijk een trilogie die onmiddellijk in een deel werd gepubliceerd. De drie delen zijn ‘Ring van vuur', ‘Ring van tijd' en ‘Ring van eeuwigheid'. In ‘Ring van vuur' is het probleem hoe Regis van Gehenna terug kan naar de aarde. Vermeulen zit te spelen met quantummechanische en multidimensionale theorieën. Regis is niet op een andere planeet beland, maar in een parallelle wereld. In ‘Ring van tijd' blijkt door experimenten in het CERN die tijdruimte te zijn verstoord, waardoor men van onze wereld in de andere terechtkomt. Maar Maar er is ook wat mis met de tijd, want zowel de aarde als Gehenna krijgen bezoekers uit de toekomst, en dat is niet altijd een even prettige ontmoeting. In ‘Ring van eeuwigheid' moet er een evenwicht worden gevonden tussen al die bevolkingsgroepen en werelden. In het voorbijgaan levert hij ook een interpretatie voor de verdwijningen in de Bermudadriehoek en UFO's.

"Ring van eeuwigheid" is ondanks de ingewikkelde plot vlot leesbaar. Vermeulen heeft er zeker mee bewezen het schrijven van avontuurlijke sciencefiction nog altijd in de vingers te hebben. Ondanks de vele elementen die hij aan elkaar breit, is het werk goed toegankelijk.

"Ring van eeuwigheid", John C. Vermeulen, 2002, Westerlo, Uitgeverij Kramat (B), Uitgeverij Allmedia (NL), Uitgeverij Kramat, Hulshoutsesteenweg 24, B-2260 Westerlo, paperback, 22,5 x 15 cm, 644 p's, €25 ISBN 90-75212-41-0.

Oorspronkelijk verschenen in "De Tijdlijn 47".

* "John C. Vermeulen" is "John Vermeulen".

De Tijdlijn * Welkomstpagina


© 2009. Web page developed, translated and maintained by Vertaalbureau Motte Abdijstraat 33 B-9500 Geraardsbergen Belgium e-mail: peter.motte@skynet.be