Peter Motte

De verkoopEen paar jaar geleden nam ik deel aan een schrijfwedstrijd met het verhaal "De verkoop".

Het eindigde laag, vond ik, alhoewel het nog flink hoog zat: 24e op 80 inzendingen of zo. Door het teleurstellende resultaat nam ik het verhaal niet op in De Tijdlijn.

Toen ik het echter naar een uitgever stuurde, bleek hij er wel wat in te zien, en hij gaf het uit.

Het heeft een jaar of twee geduurd voor de editie klaar was, maar nu is het er eindelijk: De verkoop door Peter Motte bij uitgeverij Het Zinkend Schip, een naam die hopelijk niet profetisch is.

Het Zinkend Schip past wel bij de tekst: De verkoop speelt zich af in de omgeving van Antwerpen, waar de waterspiegel sterk is gestegen door de opwarming van de aarde. Er ontstond een intelligente amfibiesoort die een bedreiging voor de mens vormt.

De verkoop vertelt over de manieren waarop deze soort een bedreiging vormt, al staat ze niet vijandig tegenover de mens. Hij heeft het ondanks zijn betere technologie gewoon aan zichzelf te danken dat hij ten onder gaat.

Het is een verhaal over de catastrofale gevolgen van klimaatveranderingen.

De uitgever zelf schreef er deze merkwaardige tekst over (maar van hem verwacht ik niets anders dan merkwaardige teksten, het doet me plezier dat zo'n originele geest als Fernand Ronsmans het wil uitgeven):

"Is De Verkoop van Peter Motte een verhaal? Ik denk van niet. Is het een fragment van iets anders? Neen. Een verslag? Ja, dat vind ik ook, maar van wat? Zo irreŽel is de sfeer ervan, zo onwezenlijk zijn de figuren, zo onuitstaanbaar is de omgeving, dat wat in de tekst niet aan de orde is, meer van belang is dan wat er wel staat, en eens te meer wordt bewezen dat vorm en vent wel ťťn zijn.

De Verkoop is het eeuwig geeuwen, wat plaats vindt verhindert dat er iets gebeurt; waarover de auteur het niet heeft, heeft ieder ander het wel.

Zoals in andere teksten van Peter Motte is ook hier de taal weer het vangnet dat de lezer vrijheid biedt, het woord van de schrijver nestelt zich in de woordeloosheid van de lezer, aanwezigheid in afwezigheid. De Verkoop is in alle opzichten een verbond dat gesloten wordt, ook tekstueel en zeker gevoelsmatig. En waarom niet: een samenzwering."

Het verhaal verscheen in een reeks waarin ook werk van Hans Kilian, HOFstadNAR en Alexander de Bruijn werd uitgegeven.

Het Zinkend Schip

De Verkoop, Peter Motte, 2005, Dendermonde/Amsterdam, Fernand Ronsmans, Het Zinkend Schip, Sint-Gillislaan 177, 9200 Dendermonde, rekeningnummer binnen BelgiŽ: 737-0149131-85, rekeningnummer voor Nederland: ten name van H. Galle, giro 1280570 tnv H Galle, paperback met flappen, 21 x 14,5 x 0,4 cm, 17 p's, verkoopprijs binnen en buiten BelgiŽ 10 euro, verzendkosten inbegrepen, ISBN 90-77798-00-5.

De Tijdlijn * Welkomstpagina


© 2005. Web page developed, translated and maintained by Vertaalbureau Motte Abdijstraat 33 B-9500 Geraardsbergen Belgium e-mail: peter.motte@skynet.be