Notities bij: Livina Van Trubben

x (Wingene 28.6.1648) Judocus De Cuypere fs Jacques

correspondentie met Albert Follens:
(1) Dankzij uw overzicht Zwevezele vond ik een WP uit 1635 dat de verkoop geeft door de kinderen van Jacques Decuypere/Mayken Besuut van gronden in Zwevezele.
Mayken Besuut is een dochter van Gillis Besuut, die we dan weer terugvinden in jouw overzicht van de penningkohieren Zwevezele. Zijn vrouw was Kirsten Ketele, die ik terugvond in opnieuw jouw overzicht Zwevezele; en de Keteles gaan dan verder terug tot 1500 in Zwevezele.
Maar van de ouders van Jacques Decuypere , geen spoor. Ik vond hem niet in Wingene terug; en in Zwevezele beginnen de PR maar vanaf 1651.....
Wat blijken een aantal van zijn kinderen in Eernegem te belanden...KOmt hij ook daarvandaan?
In een van de boeken van R Verte vond ik nu wel een wezerijregister BV16533 van ene Collon JAN fs Vincent3 waar ook een vermeding moet staan naar Jacques Decuypere (319 Eernegem)
Anderzijds blijken er vooral in Wingene in de 16 de eeuw vele Decuyperes te zitten , maar tot nu geen link met “onze” Jacques DEcuypere/Mayken Besuut IK zoek dan via zijn kinderen. Zijn jongste zoon Judocus trouwt drie keer, eerst in 1642 in EERNEGEM met Margriet Reyniers, dan in WINGENE in 1648 met Trubbens Livina.
IK vond in het boek over Zwevezele uit 1981 van Vandewiele, ene Guillaume Truebens, als dismeester vermeld in 1633;
In jouw overzichten en via de PR Wingene, vind ik Willem Vantrubbens als buitenpoorter van Kortrijk, eerst in Wingene van 1657 tot 1661, met de vermelding naar Zwevezele, waar ik hem dan inderdaad terugvind als buitenpoorter comend van Wingene in 1662 en 1663.
OOK zijn broer JanVantrubbens fg Willem volgt hetzelfde spoor.
Welnu hun vader Guiilaume Vantrubbens fg Jan is in WINGENE buitenpoorter van Kortrijk tussen 1627 en 1661.
VRaag: kan iemand buitenpoorter zijn in Wingene en toch dismeester in Zwevezele?
Deze Willem Vantrubbens de oude huwde met LIvijne Van Hulle in 1622 in Wingene;
Zij moet een dochter geweest zijn van Vandewalle Catharina en Joos Van hulle fg Joos fg Roelant.
ONZE livina Trubbens die huwt met Judocus Decuyper in Wingene in 1648 moet een dochter zijn van Willem Vantrubbens en LIvijne Van Hulle,.;maar ik vind in Wingene die geboorte niet.
Je vermeld in je boek “genealogische gegevens uit Wingene”, dat er “parochieregisters over Wingene “ zijn verschenen;

(2) Inderdaad Judocus DC, jongste zoon van Jacques, nog minderjarig in de WP van 1635, trouwt met Margriet Reyniers in Eernegem op 25/11/1642. Getuigen zijn Johannes Rampein, die (her) trouwde met Tanneken DC, zuster van Judocus in EERnegem op 8/2/1643. , Petrus Goemare en Petrus DC fg Jacques, mijn voorouder. ; Judocus hertrouwt na de dood van Margriet Ryeniers in Wingene met LIvina Trubbens( mi geboren tussen 1625/1628 in Wingene) op 28/6/1648. Hun eerste dochter wordt geboren in Ruddervoorde in 1649(meter Maria Hellebuyck schoonzus); DE overige kinderen worden geboren In Eernegem met peters en meters , die niet de minste twijfel laten over de verwantschap.
Livina Trubbens is zelf ook meter van bv livina Vd Kerckhove, geboren 11/7/1648 in Ruddervoorde, zesde kind van Jan Vd Kerckhove en Catharina Cuypers( Decuyper) fg Jacques, en zuster van Judocus,...
Na de dood van Livina Trubbens in EERnegem op 2/9/1669 hertrouwt Judocus een derde maal met Jacoba De Praetere( ook hier in Joanna Hellebuyck, zijn schoonzus nog eens meter) En van de familie PetrusDC/Johanna Hellebuyck weten we dat ze continu in Ruddervoorde leefden.
NB: Jan Vde Kerckhove man van Cathariba DC kwam uit Tielt, waar hij in de porrterslijsten voorkomt bij zijn vader ; Jan trouwde twemaal in Tielt met carola De Schietere ,e,n, XX om tenslotte een derde maal te trouwen met Cath De Cuypere.